23-05-25 20:28
Na forum od 2021
Relacje w toku - 1
Galerie - 2
23-05-25 20:28
Odp: [Technika] Jaka drukarka do drukowania darmowych modeli?
Na forum
Od 2021
Relacje w toku - 1
Galerie - 2
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Chciałem jeszcze jedno napisać. No bo mam tą laserówe kolorową do drukowania np. modeli. Jest to hp 150nw. Tyle że jest ona bardzo ale to bardzo nie ekonomiczna. Jeden toner kosztuje około 200 zł a tonerów jest 4 kolory czyli 800 zł. I tak jak napisałem jest ona nie ekonomiczna bo bardzo szybko tonery schodzą. Więc zastanawiam się nad czymś bardziej ekonomicznym czyli nad atramentówką ale z systemem dolewania tuszu. Znalazłem takie coś:

[www.morele.net]

No ale czy dobra ona będzie do drukowania modeli? Bo jest ekonomiczna bo jeden tusz kosztuje tylko jakieś 40-50 zł.
Pozdrawiam

Han Solo

Ukończone modele:

Me-109 Trop Mitsubichi Zero
23-05-25 23:27
Na forum od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni - 1
23-05-25 23:27
Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
W Rupieciarni - 1
tomciopaluch, chłopie!! Zadajesz pytania jak dziecko we mgle.

Po pierwsze primo: każda drukarka będzie dobra do drukowania modeli, o ile przyjmuje papier w zakresie gramatury 120-220g/m²

Po drugie sekundo: kto ci takich bzdur nakładł do głowy, że drukowanie modeli we własnym zakresie jest tanie?? Nigdy nie było, nie jest i nigdy nie będzie.

Modele do druku we własnym zakresie, są tylko alternatywą dla modeli niszowych, projektantów nietworzących modeli do komercyjnego wykorzystania i ewentualnie (co należy z całą stanowczością potępiać) piratów.
Nawet jeżeli pójdziesz do komercyjnego punktu poligraficznego, to za prosty model wydrukowany na wyselekcjonowanym papierze, będziesz musiał zapłacić kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt złotych i zrobią ci to z łaską, bo jest to przysłowiowa robota w stylu dużo p.......a, mało jedzenia. To jest prosta ekonomia: czas, papier, koszt eksploatacji drukarki = cena jednostkowa. A to nie wszystkie elementy układanki, które się na to składają. Czyli w przybliżeniu wychodzi, że wydasz tyle, jak nie więcej, co za taki sam model kupiony jako gotowy zeszyt.

Koniec tematu.

A na drugi raz, zamiast tracić czas na takie posty, mocno bez sensu, już Ci ktoś wcześniej odpowiedział: przeczytaj najpierw instrukcję/specyfikacje urządzenia, i będziesz wiedział do czego się nadaje, a do czego nie. Ja na twoim miejscu, przez 2 tygodnie, które zmarnowałeś na klepanie na forum, miał bym już obcykane chyba wszystkie dostępne drukarki na rynku w klasie ekonomicznej, a i pewnie premium też.

Bez urazy, ale mam alergię na tego typu zapytania, bo one już na kilometr pachną lenistwem.
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
24-05-25 08:38
Na forum od 2021
Relacje w toku - 1
Galerie - 2
24-05-25 08:38
Na forum
Od 2021
Relacje w toku - 1
Galerie - 2
Klub
Kolego Chopin nie jestem żadnym leniem ale bzdurą jest że każda drukarka jest dobra do drukowania modeli. Po prostu niektóre drukarki obcinają część druku, dosłownie. I spróbuj to teraz skleić!! A pozatym ja nie napisałem że będe ją używał tylko do drukowania modeli, ale również do użytku osobistego. Na rynku jest sporo drukarek ,ja chciałem się spytać tylko czy ktoś może korzysta z tej co podałem link. Nic więcej.

A ja mam alergie na ludzką złośliwość. Taką bezsensowną.
Pozdrawiam

Han Solo

Ukończone modele:

24-05-25 09:48
Na forum od 2021
Relacje w toku - 1
Galerie - 2
24-05-25 09:48
Na forum
Od 2021
Relacje w toku - 1
Galerie - 2
Klub
OK nie zamierzam męczyć tutaj ludzi pytaniami. Kupiłem tą drukarke z linku. Zobaczymy jak się sprawdzi. Jeśli kogoś coś tu uraziłem to sorki.

Temat do zamknięcia.

Post zmieniony (24-05-25 09:49)
Pozdrawiam

Han Solo

Ukończone modele:

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować