Cześć,
Lukee - tak, nadruk odszedł razem z taśmą (której zużywam podczas budowy na metry :D), ale ten fragment będzie niewidoczny, więc z pełną świadomością nakleiłem tam fragment, któremu wcześniej nie osłabiłem kleju.
Na początek zwracam się z prośba o pomoc - jeżeli ktoś ma drugą wersję tego Apache GPMu i mógłby mnie poratować skanem
wręgi 2a byłbym wdzięczny (w tym zielonym malowaniu przynajmniej widać, gdzie powinny być doklejone elementy wyposażenia, to będę w stanie zrobić szablon)
W modelu zacząłem pracę przy osłonach bocznych. Oryginalną siatkę rozciąłem na mniejsze fragmenty, potem każdy z nich fazowałem pod kątem ~45 stopni i skleiłem w całość
Jednak kształt tej osłony odbiega od jej rzeczywistego wyglądu, krawędzie powinny być zaokrąglone. Postanowiłem więc użyć drugiego egzemplarza i sprawdzić, czy da radę to w ten sposób ukształtować:
Po sklejeniu nie wyglądało to najgorzej:
Jednak po przymiarce do kadłuba było widać ewidentny rozjazd w kształcie, który utrudniałby prawidłowe przyklejenie:
W dodatku szybka analiza tego jak dodane promienie wpływają na wymiary osłon definitywnie odciągnęła mnie od tego pomysłu - do dolnej powierzchni doklejona będzie wnęka podwozia, a przekrzywienie tej powierzchni (które pewnie byłoby konieczne, żeby element zgrać ze znaczeniem na kadłubie) zaburzyłoby kształt podwozia
Tak więc zostanę przy opcji mniej realistycznej, jednak bezpieczniejszej.
Wnęka została wklejona w osłonę, jednak przed jej pełnym wyposażeniem zatrzymał mnie chwilowo element 77e. Brak oznaczenia L/R sugerowałby, że jest to element symetryczny - a tak nie jest:
Chociaż biorąc pod uwagę błędne oznaczenie wnęk podwozia (prawa jako lewa) to oznaczenie strony mógłby wprowadzić jeszcze więcej zamieszania, gdyby również było niepoprawne - a tak trzeba się na chwile zatrzymać i pomyśleć :D Wydaje mi się, że wiem jak powinien być przyklejony, ale nim to zrobię, to planuje wykonać golenie podwozia, aby je osadzić na sucho i mieć 100% pewności.
A skoro o podwoziu mowa, to dotarły żywiczne koła - na zdjęciu stoją dość krzywo, ale to przez nadlewki na spodzie