Zaloguj się |Zarejestruj się
20-08-25 22:05
Odp: [Relacja] (której w sumie miało nie być...) AH-64D Saraph, GPM, 1/2021
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 140
fajnie, ze opisujesz szczegółowo tę walkę.
To zawsze mnie inspiruje i powieksza bazę mozliwych rozwiązań
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
16-09-25 08:00
Windus

Na forum
Od 2004
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5
Posty - 1 326
W Rupieciarni - 2
Projekt 50 Lat MM
16-09-25 08:57
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 26
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 031
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Podziwiam dokładność wykonania elementów !
16-09-25 10:06
Kedzier
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7
Posty - 265
Projekt 50 Lat MM
Czesc, jakieś postępy są, wanna kabiny już prawie na miejscu - jak ją wkleję, wtedy wrzucę parę zdjęć.
18-09-25 21:38
Kedzier
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7
Posty - 265
Projekt 50 Lat MM
Cześć, kadłub w końcu poskładany w całość, więc pora na kilka zdjęć :D

W poprzednim wpisie zapomniałem wspomnieć o prostym "pomocniku" dzięki któremu dość przyjemnie się sklejało i kulkowało fragmenty dziobu - kawałek starej, zaokrąglonej maty Olfa naklejony na listewkę pozwolił dojść do każdego zakamarka - pracując na płaskiej macie byłoby to niemożliwe

Skoro w jestem w temacie narzędzi, to międzyczasie zaprojektowałem i wydrukowałem gilotynę do cięcia profili polistyrenowych - w końcu będę w stanie osiągnąć powtarzalność w cięciu :D

Mając gotowy dziób dokleiłem go do reszty kadłuba. Obawiałem się trochę tego momentu, bo to w końcu dość długi kadłub, bez żadnych znaczników symetrii, więc o skręcenie dość łatwo. W sumie od tego jak bardzo się skręci zależał ciąg dalszy relacji (trzeciego egzemplarza już bym pewnie nie kupił :D )

O dziwo wszystko wyszło dość równo - oby taki stan utrzymać po wklejeniu wanny kabiny.

Od strony gdzie drzwi kabiny będą się otwierać wkleiłem "parapet" przesunięty względem krawędzi o grubość kartonu, tak by krawędź wanny zlicowała się z kadłubem, na pozostałych brzegach najpierw dokleiłem paski na których oprze się kabina, oraz miejscowo wspomniane "parapety" (których nie widać na zdjęciach bo zostały doklejone później)

Na tym etapie należy uważać na wręgę 4a. Gdybym kierował się zdrowym rozsądkiem i wiarą w projektanta pewnie wkleiłbym ją zadrukiem w stronę kabiny. Jednak po przymiarkach coś mi nie pasowało - okazało się, że otwór w niej umieszczony nie jest symetryczny względem osi wręgi i nie dałoby się zamontować wanny. Myślę, że na poniższym zdjęciu widać o co mi chodzi. Zatem tył wręgi podkleiłem zapasem czarnego i wkleiłem ją obróconą

Tylna ściana kabiny powinna być pikowana. Postanowiłem trochę wzmocnić efekt nadruku i ponagniatać element.

Siatkę wanny porozcinałem na mniejsze fragmenty, ścianki boczne skróciłem o 0,2mm, ponieważ te górne elementy (od "nieotwieranej" strony kabiny zwężone o 0,2mm, aby zrekompensować grubość pasków doklejonych do kadłuba) były klejone na styk

Tutaj też pokusiłem się o modyfikację pedałów orczyka - projekt dość luźno nawiązuje do tego, jak one wyglądają w rzeczywistości:

Pozostało wkleić wannę:

Kilka zbliżeń na połączenia. Widoczne dziury służyły mi do dociskania ścianek wanny do wręgi, podczas klejenia wszystkiego w całość.

Pozdrawiam
19-09-25 06:24
Windus

Na forum
Od 2004
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5
Posty - 1 326
W Rupieciarni - 2
Projekt 50 Lat MM
Jak miło z rana coś takiego obejrzeć.
Rewelacyjne wykonanie.
Ta podstawka jak ładnie wyszła.
A ja się podniecałem swoją z aluminium do trzymania modeli :)
22-09-25 12:18
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 810
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Trzymasz poziom - oczywiście rewelacyjny. A co się stało na dziobie z nadrukiem? Wygląda jak zerwany taśmą klejącą...
27-09-25 12:34
Kedzier
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7
Posty - 265
Projekt 50 Lat MM
Cześć,

Lukee - tak, nadruk odszedł razem z taśmą (której zużywam podczas budowy na metry :D), ale ten fragment będzie niewidoczny, więc z pełną świadomością nakleiłem tam fragment, któremu wcześniej nie osłabiłem kleju.

Na początek zwracam się z prośba o pomoc - jeżeli ktoś ma drugą wersję tego Apache GPMu i mógłby mnie poratować skanem wręgi 2a byłbym wdzięczny (w tym zielonym malowaniu przynajmniej widać, gdzie powinny być doklejone elementy wyposażenia, to będę w stanie zrobić szablon)

W modelu zacząłem pracę przy osłonach bocznych. Oryginalną siatkę rozciąłem na mniejsze fragmenty, potem każdy z nich fazowałem pod kątem ~45 stopni i skleiłem w całość

Jednak kształt tej osłony odbiega od jej rzeczywistego wyglądu, krawędzie powinny być zaokrąglone. Postanowiłem więc użyć drugiego egzemplarza i sprawdzić, czy da radę to w ten sposób ukształtować:

Po sklejeniu nie wyglądało to najgorzej:

Jednak po przymiarce do kadłuba było widać ewidentny rozjazd w kształcie, który utrudniałby prawidłowe przyklejenie:

W dodatku szybka analiza tego jak dodane promienie wpływają na wymiary osłon definitywnie odciągnęła mnie od tego pomysłu - do dolnej powierzchni doklejona będzie wnęka podwozia, a przekrzywienie tej powierzchni (które pewnie byłoby konieczne, żeby element zgrać ze znaczeniem na kadłubie) zaburzyłoby kształt podwozia

Tak więc zostanę przy opcji mniej realistycznej, jednak bezpieczniejszej.

Wnęka została wklejona w osłonę, jednak przed jej pełnym wyposażeniem zatrzymał mnie chwilowo element 77e. Brak oznaczenia L/R sugerowałby, że jest to element symetryczny - a tak nie jest:

Chociaż biorąc pod uwagę błędne oznaczenie wnęk podwozia (prawa jako lewa) to oznaczenie strony mógłby wprowadzić jeszcze więcej zamieszania, gdyby również było niepoprawne - a tak trzeba się na chwile zatrzymać i pomyśleć :D Wydaje mi się, że wiem jak powinien być przyklejony, ale nim to zrobię, to planuje wykonać golenie podwozia, aby je osadzić na sucho i mieć 100% pewności.

A skoro o podwoziu mowa, to dotarły żywiczne koła - na zdjęciu stoją dość krzywo, ale to przez nadlewki na spodzie
27-09-25 14:26
QN

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8
Posty - 3 399
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
A gdybyś tak obciął nieco krawędzie?

Wtedy wymiar w miejscu przyklejenia do kadłuba by się nie zmniejszył, kąty zostałyby zachowane.

Jednak obły kształt to to co powinno być...
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------
27-09-25 18:20
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 140
To już kolega by musiał 3ci agzemplarz zanabyć :D
ale też o tym pomyślałem + wycięcie ząbków "na zakrątach" :)

Post zmieniony (29-09-25 08:17)
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować