Cześć,
Czekałem z aktualizacją do momentu aż będzie coś konkretnego do pokazania, ale widząc swoje zatrważające wakacyjne tempo postanowiłem porzucić ten plan i pokazać nad czym aktualnie pracuję
Element nad którym spędziłem najwięcej czasu - choć był to czas spędzony na myśleniu i kombinowaniu w jakiej kolejności co przykleić, żeby się łatwo formowało i nie sprawiało problemów na późniejszym etapie. Ten fragment poszycia posiada listki, które należy uformować w obłe przejście kadłuba w osłonę kabiny (która potem powinna być przyklejona do tego fragmentu na styk :O )
Ostatecznie postanowiłem poświęcić jedną osłonę, tymczasowo przykleić ją do dolnej części poszycia, oraz wkleić na około kołnierz, na którym oprą się listki, które złapie taśmą. Dzięki temu będzie się zgadzać obwód oraz kształt poszycia w górnej części
Pomysł ten okazał się pomysłem dość głupim, ze względu na zagłębienie pomiędzy elementami taśma odchodziła, nie było jak docisnąć listków itp. Jedyny plus jest tak, że obwody elementów się zgadzają, więc mogę bez obaw kleić listki na styk
Po odklejeniu osłony dokleiłem dolną część poszycia, a listki - które potrzebują jeszcze trochę formowania - posklejam przed wklejeniem kabiny
Następnie przeniosłem się na przód. Dwa elementy, które należy uformować w dość trudny kształt, do tego jeden z nich jest dość wąski. Jako gratis brak jakichkolwiek znaczników symetrii
Po wstępnym uformowaniu nie zostało nic innego niż zacząć je kleić 'na oko' i liczyć, że się jednak zgrają.
Zacząłem od dołu
Następnie złapałem górę
I potem już na około po kawałku. No i się udało to jakoś zgrać. Formowanie i sklejenie tych 2 elementów zajęło 4 wieczory, ale z efektu jestem zadowolony. Może nie jest idealnie, bo w miejscu gdzie jest łączenie tego czarnego paska nie byłem w stanie dogiąć tak, aby przejście było niewidoczne, ale ten fragment powinien zostać przykryty, więc nie rozpaczam
W międzyczasie podłubałem przy tablicy przyrządów. W oryginale ten element jest praktycznie płaski, jedynie ramki środkowych ekranów są naklejane na tablicę - ponownie wykorzystałem drugi model i nadałem jej trochę więcej głębi ( a właściwie wciąż nadaję, bo ten element nie jest jeszcze dokończony)
Pozdrawiam :D