Zaloguj się Zarejestruj się
StuGu
Moderator
07-07-25 15:51
07-07-25 15:51
Odp: [Relacja] (której w sumie miało nie być...) AH-64D Saraph, GPM, 1/2021
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 15
Posty - 4 897
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Świetna praca - pół wpisu o mikroskopijnej siatce, a czyta się jednym tchem:-)

A propos części 84... na arkuszu, który pokazałeś, nie tylko te elementy są takie same, ale ich numeracja to jakiś bełkot:-) Dwa elementy 84a, dwa 84d, za to zupełnie różne, bo są to części 84 i 84b. Jako szczególarz uwielbiam takie kwiatki, choć tutaj szybko można to wyłapać:-)
StuGu
10-07-25 08:39
10-07-25 08:39
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7
Posty - 275
Projekt 50 Lat MM
Windus - nic nie przeoczyleś. Nie wspominałem o tym, ale zawsze daję jedną warstwe Caponu od strony zadrukowanej.

StuGu - takich błędów jest tam więcej, ale dopóki nie jest to trudne do wyłapania, to nawet o nich nie wspominam 😄
10-07-25 08:46
10-07-25 08:46
Na forum
Od 2004
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5
Posty - 1 373
W Rupieciarni - 2
Projekt 50 Lat MM
10-07-25 10:10
10-07-25 10:10
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7
Posty - 275
Projekt 50 Lat MM
Rozcieńczony, na oko 50:50.
11-07-25 20:18
11-07-25 20:18
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7
Posty - 275
Projekt 50 Lat MM
Kolejna aktualizacja i siatek nadal brak - myśl o czyszczeniu aerografu z farb Vallejo skutecznie mnie odstrasza od zabrania się za malowanie 😆

No ale za to prawie ukończyłem kółko ogonowe (został w sumie widelec i kilka przewodów, ale aby się za to zabrać to potrzebuję kół, które przyjdą za kilka tygodni)

Sposób zaprojektowania belek jest hmmmm... kontrowersyjny :D po pierwsze zewnętrzne elementy są za długie, po drugie w związku z tym, że są one z dwóch stron czarne zostały zaprojektowane jako kanapka z dwóch warstw kartonu 0,2mm, a po trzecie ich kształt odbiega od oryginału

Dzięki zakupie drugiego egzemplarza mam dość duży zapas koloru, zatem postanowiłem oklejki zrobić od zera, z dwóch warstw pocienionego kartonu. Tak to wygląda po doklejeniu do elementu z poprzedniego wpisu:

A tu porównanie z projektem:

Wykonanie amortyzatora zgodnie z pomysłem autora nie jest najłatwiejszym zadaniem - wszystkie części w tym modelu wydrukowane są na kartonie 0,2mm, a w kilku miejscach przydałby się jednak cienki papier. Rozwarstwiłem ten gruby karton i starałem się zwinąć go mniej więcej tak jak jest to przewidziane w projekcie. Niestety efekt nie był zadowalający, gdy porównałem element ze zdjęciami - chodzi głównie o długość i proporcje.

Wykonałem więc nowy amortyzator - nadal nie jest idealnie, ale bliżej rzeczywistości

Aby wszystko spozycjonować dodałem mocowanie na kadłubie:

Na tym etapie tak wygląda (miejscami od dotykania zeszła farba z elementów metalowych, poprawię to podczas dodawania kolejnych detali na późniejszym etapie)

Oraz przyłożone na sucho:

Post zmieniony (11-07-25 20:28)
11-07-25 23:03
11-07-25 23:03
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 067
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Miodzio, a podejście do tematu wierności z oryginałem iście perfekcyjne.
W budowie: Halny
11-07-25 23:15
11-07-25 23:15
Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 249
Wykonanie tego wózka jest tak dobre, że zatraca się poczucie skali przy oglądaniu, bo JAKO ŻYWY
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
15-07-25 18:11
15-07-25 18:11
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7
Posty - 275
Projekt 50 Lat MM
Czesc,

Po pomalowaniu kilku rodzajów siatek wybór jednak padł na pierwszą którą kupiłem. Pod odpowiednim kątem elementy za siatkami są trochę bardziej widoczne

Jednak zazwyczaj wyglądają tak:

Mając ten etap za sobą przyszedł czas na kolejne fragmenty poszycia. Podczas klejenia pierwszego egzemplarza, jak i podczas klejenia tego zauważyłem powtarzający się kłopot - te dwa fragmenty poszycia nie pasują do siebie idealnie (reszta elementów póki co takiego problemu nie miała). Problem występuje po obu stronach kadłuba, przy obydwu podejściach uzyskałem podobną różnicę w obwodach, linie podziału się zgrywają. Myślałem, że to może przez to, że wyciąłem zbyt dużo/zbyt mało linii obrysowej (za każdym razem tnę po środku), ale wydaje mi się, że różnica w obwodach jest zbyt duża jak na błędne wycięcie elementów. No ale jeśli to jednak moja wina, to przynajmniej mój proces cięcia jest stabilny, a błędy powtarzalne :D

Aby uniknąć marszczenia lub naciągania kartonu rozciąłem fragment który będzie zasłonięty przez osłony. Aby unikną problemu z pasowaniem tego garbu na górze również trochę ściąłem fragmenty które będą zakryte, tak by nic mi nie sprężynowało - stąd te szpary, nie wynikają one z błędu projektu. Ta wielka dziura na górze kadłuba to również moja sprawka - miałem dzięki temu łatwiejszy dostęp do wręgi, i pozwoli mi w późniejszym etapie na dociśnięcie poszycia do reszty elementów

Garb to też miejsce gdzie łączą się elementy z jednego arkusza z drugim. Windus pisałem wcześniej, że nie widzę różnic kolorystycznych, jednak musze przyznać się do błędu - pojawiają się delikatne różnice w kolorach (na żywo jest to trochę bardziej widoczne niż na zdjęciu)
16-07-25 06:30
16-07-25 06:30
Na forum
Od 2004
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5
Posty - 1 373
W Rupieciarni - 2
Projekt 50 Lat MM
Wykonanie - bajka.
Powiem Ci, że ta różnica odcieni jest prawie niewidoczna.
W UH-60 widać było z dużej odległości...
20-08-25 20:52
20-08-25 20:52
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7
Posty - 275
Projekt 50 Lat MM
Cześć,

Czekałem z aktualizacją do momentu aż będzie coś konkretnego do pokazania, ale widząc swoje zatrważające wakacyjne tempo postanowiłem porzucić ten plan i pokazać nad czym aktualnie pracuję

Element nad którym spędziłem najwięcej czasu - choć był to czas spędzony na myśleniu i kombinowaniu w jakiej kolejności co przykleić, żeby się łatwo formowało i nie sprawiało problemów na późniejszym etapie. Ten fragment poszycia posiada listki, które należy uformować w obłe przejście kadłuba w osłonę kabiny (która potem powinna być przyklejona do tego fragmentu na styk :O )

Ostatecznie postanowiłem poświęcić jedną osłonę, tymczasowo przykleić ją do dolnej części poszycia, oraz wkleić na około kołnierz, na którym oprą się listki, które złapie taśmą. Dzięki temu będzie się zgadzać obwód oraz kształt poszycia w górnej części

Pomysł ten okazał się pomysłem dość głupim, ze względu na zagłębienie pomiędzy elementami taśma odchodziła, nie było jak docisnąć listków itp. Jedyny plus jest tak, że obwody elementów się zgadzają, więc mogę bez obaw kleić listki na styk

Po odklejeniu osłony dokleiłem dolną część poszycia, a listki - które potrzebują jeszcze trochę formowania - posklejam przed wklejeniem kabiny

Następnie przeniosłem się na przód. Dwa elementy, które należy uformować w dość trudny kształt, do tego jeden z nich jest dość wąski. Jako gratis brak jakichkolwiek znaczników symetrii

Po wstępnym uformowaniu nie zostało nic innego niż zacząć je kleić 'na oko' i liczyć, że się jednak zgrają.

Zacząłem od dołu

Następnie złapałem górę

I potem już na około po kawałku. No i się udało to jakoś zgrać. Formowanie i sklejenie tych 2 elementów zajęło 4 wieczory, ale z efektu jestem zadowolony. Może nie jest idealnie, bo w miejscu gdzie jest łączenie tego czarnego paska nie byłem w stanie dogiąć tak, aby przejście było niewidoczne, ale ten fragment powinien zostać przykryty, więc nie rozpaczam

W międzyczasie podłubałem przy tablicy przyrządów. W oryginale ten element jest praktycznie płaski, jedynie ramki środkowych ekranów są naklejane na tablicę - ponownie wykorzystałem drugi model i nadałem jej trochę więcej głębi ( a właściwie wciąż nadaję, bo ten element nie jest jeszcze dokończony)

Pozdrawiam :D
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować