Dziękuję Panowie :)
Nadal nic konkretnego nie powstało, ale trochę zdjęć się nazbierało, to wrzucę, żeby potem nie robić jednej ogromnej aktualizacji :D
Dolna sekcja - tak jak wspomniałem poprzednio, jeszcze kilku elementów jej brakowało, m.in. popychaczy. Wykonałem je z igły lekarskiej, której końce ścisnąłem i oszlifowałem, oraz krążków wykonanych z profili polistyrenowych.
Profile wykorzystałem także do imitacji śrub (Zdaję sobie sprawę, że na zdjęciu niewiele widać, przy produkcji następnych postaram się o jakieś lepsze), które następnie pomalowałem na kolor będący gdzieś między złotym a mosiądzem;)
Po dodaniu przewodów i obejm dolna sekcja jest już chyba gotowa.
Nasady łopat - mają w przekroju kształt koła ze ściętymi fragmentami. Ciężko było bez żadnego wsparcia uzyskać kształt w którym dwie ścianki byłyby do siebie równoległe, a dwie pozostałe leżałyby na obwodzie okręgu. A do tego żeby wszystkie 4 sztuki miały taki sam kształt
Postanowiłem więc sobie takie wsparcie przygotować. Skleiłem jedną nasadę, a następnie po jej pomiarach narysowałem prosty szablon. A właściwie kilkanaście szablonów, które miały różne średnice, oraz różne wysokości, tak aby jak najlepiej wpasowały się w wykonany element.
Pasowanie szablonów sprawdzałem poprzez przyklejenie ich do folii, a następnie nałożenie elementu - dzięki temu byłem w stanie zobaczyć gdzie brakuje materiału, a gdzie jest go za dużo
Po wybraniu najlepszej opcji dokleiłem je do podstaw
Nie podobało mi się rozwinięcie siatki ożebrowania nasady - według mnie dużo estetyczniejszym rozwiązaniem będzie ukrycie łączenia pod tłumikiem drgań (chyba, że ten element ma jakąś inną funkcje), niż sklejenie ze sobą dwóch długich i wąskich pasków, aby uzyskać stałą grubość.
Mając do dyspozycji 2 egzemplarze po prostu rozciąłem jeden element na pół.
Drugiego elementu nie rozcinałem, dokleiłem go z dużym zapasem
Po przymiarkach dociąłem na odpowiednią długość
A następnie dokleiłem na miejsce
Siatki klinów również rozciąłem na mniejsze fragmenty i wykorzystałem jedynie trójkątne boki - jako, że w modelu są przewidziane tylko dwa, trzeci wziąłem z drugiego modelu
Komplet, jeszcze nie uzbrojony w resztę detali
Wspomniane tłumiki w rzeczywistości są trochę bardziej kolorowe i mniej płaskie niż autor przewidział
Przerysowałem je, a następnie wyciąłem z nieużywanego fragmentu zapasu koloru, który wcześniej został rozwarstwiony
Ożebrowanie (jak i większość elementów przy wirniku) kleiłem za pomocą wspomnianego już kiedyś 'Micro Metal Foil Adhesive' - nie rozmiękcza papieru tak jak BCG, jest bardzo wodnisty więc łatwo rozprowadza się po powierzchni elementu i nie wypływa na zewnątrz, a detal można dokleić po całkowitym wyschnięciu kleju, więc nie ma ryzyka, że klej wypłynie
Ożebrowanie zostało doklejone do zapasu koloru i tak powstały element wyciąłem
A następnie został on odpowiednio pomalowany
Pomiędzy dwa takie elementy wkleiłem rdzeń, który został minimalnie poszerzony, tak aby wystawał poza poprzednie elementy, oraz pocieniony
Kolejnym detalem, który wymagał poprawy jest element w kształcie 'J' widoczny na zdjęciach poniżej
Z modelu wykorzystałem tylko elementy z których wykonałem rurki, całą resztę zaprojektowałem na podstawie powyższych zdjęć, tak aby nadal pasowała do modelu (choć niestety wydłużyło to wirnik o jakiś 1mm :D )
Porównanie oryginalnej części i mojej przeróbki (spokojnie, jeszcze kilka detali tam dojdzie :) )
Wszystkie sekcje zostały już docięte na odpowiednią wysokość, więc powoli wyłaniają się prawidłowe proporcje wirnika
Pozdrawiam :D