12-08-26 23:03
Na forum od 2022
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 2
12-08-26 23:03
Re: [Relacja] (której w sumie miało nie być...) AH-64D Saraph, GPM, 1/2021
Podziwiam twoją cierpliwość, dociekliwość , upór, warsztat i wykonanie
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-08-26 22:04.
StuGu Moderator
13-08-26 00:10
Na forum od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13
13-08-26 00:10
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Jak to nie ma co pokazać:-)

Pokazujesz fantastyczny proces modelarskiej walki z materią, która jak widać nie jest usłana różami.
Ale radzisz sobie znakomicie - robotę robi tutaj pomysłowość w rozwiązywaniu kolejnych problemów.
Wielu pewnie machnęło by ręką, zarzuciło przeróbki, nie chciałoby projektu zmieniać.

Ty nie idziesz na łatwiznę, a w dodatku wszystko dobrze opisujesz i pokazujesz.
I to się czyta i ogląda znakomicie, nawet, jeśli dotyczy kilku elementów na krzyż.

Jak skończysz, nie będzie co zbierać:)
StuGu
29-08-26 22:37
Na forum od 2006
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 10
Galerie - 7
Projekt 50 Lat MM
29-08-26 22:37
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 10
Galerie - 7
Projekt 50 Lat MM
Dziękuję Panowie :)

Nadal nic konkretnego nie powstało, ale trochę zdjęć się nazbierało, to wrzucę, żeby potem nie robić jednej ogromnej aktualizacji :D

Dolna sekcja - tak jak wspomniałem poprzednio, jeszcze kilku elementów jej brakowało, m.in. popychaczy. Wykonałem je z igły lekarskiej, której końce ścisnąłem i oszlifowałem, oraz krążków wykonanych z profili polistyrenowych.

Profile wykorzystałem także do imitacji śrub (Zdaję sobie sprawę, że na zdjęciu niewiele widać, przy produkcji następnych postaram się o jakieś lepsze), które następnie pomalowałem na kolor będący gdzieś między złotym a mosiądzem;)

Po dodaniu przewodów i obejm dolna sekcja jest już chyba gotowa.

Nasady łopat - mają w przekroju kształt koła ze ściętymi fragmentami. Ciężko było bez żadnego wsparcia uzyskać kształt w którym dwie ścianki byłyby do siebie równoległe, a dwie pozostałe leżałyby na obwodzie okręgu. A do tego żeby wszystkie 4 sztuki miały taki sam kształt

Postanowiłem więc sobie takie wsparcie przygotować. Skleiłem jedną nasadę, a następnie po jej pomiarach narysowałem prosty szablon. A właściwie kilkanaście szablonów, które miały różne średnice, oraz różne wysokości, tak aby jak najlepiej wpasowały się w wykonany element.

Pasowanie szablonów sprawdzałem poprzez przyklejenie ich do folii, a następnie nałożenie elementu - dzięki temu byłem w stanie zobaczyć gdzie brakuje materiału, a gdzie jest go za dużo

Po wybraniu najlepszej opcji dokleiłem je do podstaw

Nie podobało mi się rozwinięcie siatki ożebrowania nasady - według mnie dużo estetyczniejszym rozwiązaniem będzie ukrycie łączenia pod tłumikiem drgań (chyba, że ten element ma jakąś inną funkcje), niż sklejenie ze sobą dwóch długich i wąskich pasków, aby uzyskać stałą grubość.

Mając do dyspozycji 2 egzemplarze po prostu rozciąłem jeden element na pół.

Drugiego elementu nie rozcinałem, dokleiłem go z dużym zapasem

Po przymiarkach dociąłem na odpowiednią długość

A następnie dokleiłem na miejsce

Siatki klinów również rozciąłem na mniejsze fragmenty i wykorzystałem jedynie trójkątne boki - jako, że w modelu są przewidziane tylko dwa, trzeci wziąłem z drugiego modelu

Komplet, jeszcze nie uzbrojony w resztę detali

Wspomniane tłumiki w rzeczywistości są trochę bardziej kolorowe i mniej płaskie niż autor przewidział

Przerysowałem je, a następnie wyciąłem z nieużywanego fragmentu zapasu koloru, który wcześniej został rozwarstwiony

Ożebrowanie (jak i większość elementów przy wirniku) kleiłem za pomocą wspomnianego już kiedyś 'Micro Metal Foil Adhesive' - nie rozmiękcza papieru tak jak BCG, jest bardzo wodnisty więc łatwo rozprowadza się po powierzchni elementu i nie wypływa na zewnątrz, a detal można dokleić po całkowitym wyschnięciu kleju, więc nie ma ryzyka, że klej wypłynie

Ożebrowanie zostało doklejone do zapasu koloru i tak powstały element wyciąłem

A następnie został on odpowiednio pomalowany

Pomiędzy dwa takie elementy wkleiłem rdzeń, który został minimalnie poszerzony, tak aby wystawał poza poprzednie elementy, oraz pocieniony

Kolejnym detalem, który wymagał poprawy jest element w kształcie 'J' widoczny na zdjęciach poniżej

Z modelu wykorzystałem tylko elementy z których wykonałem rurki, całą resztę zaprojektowałem na podstawie powyższych zdjęć, tak aby nadal pasowała do modelu (choć niestety wydłużyło to wirnik o jakiś 1mm :D )

Porównanie oryginalnej części i mojej przeróbki (spokojnie, jeszcze kilka detali tam dojdzie :) )

Wszystkie sekcje zostały już docięte na odpowiednią wysokość, więc powoli wyłaniają się prawidłowe proporcje wirnika

Pozdrawiam :D
StuGu Moderator
30-08-26 11:13
Na forum od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13
30-08-26 11:13
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13
Klub
Obłędnie to wygląda:-)
Szacunek za poprawki niewielkich przecież elementów.
To co pokazałeś mogłoby być traktowane jako osobny model, a czystość i precyzja wykonania stale poraża moje kaprawe oczy:-)
Takie zdjęcia można oglądać bez końca:-)
StuGu
30-08-26 12:15
Na forum od 2022
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 2
30-08-26 12:15
Kiedy człowiek się zastanawia, czy wykonanie jakiegoś detalu jest mozliwe a potem ogląda/czyta twoją relację
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
08-09-26 10:50
Na forum od 2015
08-09-26 10:50
Na forum
Od 2015
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Myślę, że powinieneś usunąć literki GPM w nazwie relacji. To zakłamuje rzeczywistość. Po prostu precyzyjnie, fachowo budujesz całkiem nowy model a w zasadzie replikę korzystając tylko z grafiki Wydawcy...
08-09-26 23:04
Na forum od 2006
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 10
Galerie - 7
Projekt 50 Lat MM
08-09-26 23:04
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 10
Galerie - 7
Projekt 50 Lat MM
Dziękuję :)

Tłumiki wibracji - ciąg dalszy.

Popychacz zakończony jest uchem o przekroju baryłkowym. Udało mi się uzyskać podobny kształt dzięki kawałkom cyny, które ściskałem w suwmiarce, do uzyskania odpowiedniej wysokości

Poprzednio pokazywane imitacje nakrętek wykonałem poprzez naklejenie na siebie dwóch plastrów profili za pomocą kleju CA - było to rozwiązanie łatwe i szybkie, ale nie do końca pozwalało na uzyskanie powtarzalnych i koncentrycznych elementów. Byłem w stanie to przeżyć, ponieważ te krzywe przykleiłem w dolnych partiach, gdzie będą niewidoczne po zamontowaniu wirnika. Tłumiki będą widoczne, zatem musiałem znaleźć inny sposób - sześciokątny profil nawiercałem, a następnie odcinałem cienki plaster - jeśli otwór wypadał na środku wklejałem w niego okrągły profil i przyklejałem Tamiya Extra Thin, jeśli otwór nie wyszedł na środku element lądował w koszu.

Obydwa wspomniane wyżej elementy połączone w całość:

Po odcięciu nadmiaru i wklejeniu w jego miejsce minimalnie grubszego profilu pomalowanego na czarno wyszło coś takiego

Mocowanie znajdujące się z drugiej strony również wymagało modyfikacji. Po raz kolejny wykorzystałem profile, które nawiercałem a następnie kroiłem na mniejsze fragmenty - w tym wypadku celowałem w 0,5mm wysokości. Na zdjęciu widać, że różnią się między sobą wysokością, ale wykonałem ich około 30, żeby wybrać 16 które trafią do modelu, do zdjęcia wybrałem kilka losowych

Po dobraniu ich w pary o tej samej wysokości dokleiłem je do półokrągłego elementu (również wykonany z zapasu koloru, na podstawie zdjęć)

Ostatnim krokiem był retusz

Mając gotowe wszystkie elementy mogłem w końcu połączyć je w całość :)

Aby pokazać czemu w sumie od 2 tygodni każdą wolną chwile spędzam na analizie zdjęć, projektowaniu drobnych elementów i kombinowaniu jak to wszystko wykonać, aby nadal pasowało do reszty modelu wykonałem jeden z tłumików w pełnym standardzie, zgodnie z tym co autor przewidział. Mogę nie być do końca obiektywny, ale wg. mnie było warto :D
09-09-26 06:53
Na forum od 2004
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni - 2
Projekt 50 Lat MM
09-09-26 06:53
O Panie....
Ciężko cokolwiek napisać...
Podejście do tematu i jakość nie do osiągnięcia.
StuGu Moderator
09-09-26 11:33
Na forum od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13
09-09-26 11:33
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13
Klub
Sądzę, że będzie to jeden z najbardziej wyczesanych w kosmos modeli śmigłowców z kartonu:-)
Inwencja twórcza powala.
Magia:-)
StuGu
09-09-26 20:21
Na forum od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8

W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
09-09-26 20:21
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Dołączam do zachwytów kolegów.
Nie odpuszczasz, nie ma tu ściemy. Pełny profesjonalizm.
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować