Zaloguj się |Zarejestruj się
23-03-25 15:47
[G] SZD-30 Pirat (model testowy projektu Tomasza K.)
wasia

Na forum
Od 2012
Galerie - 33
Posty - 337
Klub
PIWKO - Podkarpacka Inicjatywa Wielbicieli Kartonowych Obiektów
Dzięki uprzejmości autora otrzymałem do przetestowania model Pirata. Pierwszy wydruk na papierze z bloku technicznego nie sprawdził się z uwagi na wiotkość materiału. Wydrukowałem model ponownie na papierze 200g/m^2, następnie wydruk pokryłem caponem. Uważam, że użyty papier dobrze się sprawdza w większych modelach, jednak w przypadku szybowca jest zbyt gruby. Pociągnęło to za sobą konsekwencje w postaci załamań poszycia w kilku miejscach, ale na trzecie podejście nie miałem już motywacji. Dokończyłem więc wersję 200g z efektem jak na załączonych obrazkach. Generalnie projekt bardzo dobrze oddaje oryginał. Wszystkie moje spostrzeżenia przy budowie modelu zgłosiłem autorowi celem ewentualnej korekty projektu. Owiewkę tłoczoną na moich oczach otrzymałem od Tomasza na konkursie w Przysietnicy.

Sam model nie należy do najłatwiejszych z uwagi na listki w pierwszym segmencie, mały przekrój kadłuba, małą długość cięciwy skrzydła oraz samo skrzydło ze zmieniającym się w połowie wzniosem. Model posiada opcjonalne hamulce aerodynamiczne, ja odpuściłem ich budowę.

Szybowiec SZD-30 Pirat nr SP-2896 został zbudowany w 1975 roku w WSK PZL-Świdnik. We wrześniu 2006 roku podczas użytkowania przez Aeroklub Politechniki Rzeszowskiej został zniszczony w wypadku w okolicach szybowiska w Bezmiechowej.

_ _ _ _ _ _ _
23-03-25 20:07
Odp: [G] SZD-30 Pirat (model testowy projektu Tomasza K.)
Kris

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 3
Posty - 257
Projekt 50 Lat MM
O i jest Pirat ...fajnie, ale w prawdziwym Piracie skrzydła nie były dostawiane do kadłuba, co ewidentnie tutaj widać, tylko był zakładany jednolity centropłat na kadłub, na jego grzbiecie jest klapka zakrywająca podłączenie napędów.
Druga rzecz, to imitacja zarysów płótna na sterze kierunku i tu jest OK, ale to samo powinno być na lotkach i sterze wysokości i co najważniejsze nie ma zarysu płótna na centropłacie od góry.
Ster kierunku o takiej powierzchni był tylko w pierwszych Piratach, egzemplarz z tymi numerami powinien mieć bardziej trójkątny kształt.
Na lotki od spodu powinna zachodzić maskująca blacha duralowa, ale dokładnie czy tak jest nie pamiętam, może mi się mylić z Cobrą.
Wszystkie wzierniki są raczej gdzie trzeba, ale przed limuzynką brakuje klapki wywietrznika.
To tyle mam do przekazania projektantowi, natomiast testerowi zabrakło chęci na detale, zaczynając od dzioba: brak haka do startu z lin gumowych, owiewka nie powinna zachodzić na kadłub, tylko być równo z kadłubem. brak przesuwnego okienka (ale to może być trudne), do środka kabiny się nie czepiam, bo jest w wersji uproszczonej, brak antenki na kadłubie za centropłatem, brak linki napędzającej trymer, no i brak uchwytów do podnoszenia ogona, a przecież dziurki zaznaczono.

Osobiście uważam że modele szybowców począwszy od lat 60tych w wersji kartonowej stanowią karykaturę, ale sam skleiłem Czaplę Zefira2 i Bociana, uważam że łatwiej byłoby je sklejać w skali 1:25 (1:24)
Kiedyś zrobiłem Fokę 4 całą z lipy i wyszła pięknie 1:24
Oczywiście jeżeli Pirat się pojawi to go kupię.
23-03-25 20:41
Krakus
Na forum
Od 2003
Galerie - 9
Posty - 2 771
W Rupieciarni - 2
No właśnie. To jest to na co czekałem, model szybowca z odrębnie zaprojektowanymi powierzchniami sterowymi. Do chwili obecnej, to osobiście te elementy przerabiałem na podstawie wszelkich dostępnych materiałów. Uwagi o jakich pisze Kris, to najmniejszy problem, najważniejsze to powierzchnie sterowe. Szkoda, że ,, Foka ,, nie jest tak opracowana.

Post zmieniony (23-03-25 21:59)
Pozdrawiam.
Andrzej K.
23-03-25 21:23
Tomasz K.

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 63
Posty - 2 212
Projekt 50 Lat MM
Klub
Wasia - modelu gratuluję i dziękuję za jego przetestowanie.
Kris - dziękuję za konstruktywne uwagi. Wasia skleił go tak, jak ode mnie dostał.
Pozdrawiam!
Po za klejeniem - malarstwo i rysunek [sabbstone.deviantart.com]
23-03-25 21:47
wasia

Na forum
Od 2012
Galerie - 33
Posty - 337
Klub
Dzięki Kris za rzeczowe uwagi.
Nadmienię, że Tomasz na moją prośbę zmienił znaki rejestracyjne na te z egzemplarza, który latał w moich rodzinnych stronach. Być może pierwotne znaki bardziej pasowały do tej wersji szybowca.
Imitacja płótna na powierzchniach sterowych jest, tyle że dość delikatna i moja drukarka tego nie potrafiła oddać.
Samą owiewkę udało mi się przykleić na styk do kadłuba, ale po dołożeniu ramki odstaje, to fakt. Mogłem użyć do ramki cienkiego papieru.
Wnętrze przewiduje wyposażenie go dodatkowo w dźwignie i kieszenie. Hak również jest w projekcie, ale moje palce nie potrafiły go wyciąć tak, żeby zachował kształt.
Być może Kris ma rację, że dla szybowców skala 1:24 byłaby bardziej odpowiednia.
Podziękowania dla Tomasza.
_ _ _ _ _ _ _
24-03-25 09:32
Kris

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 3
Posty - 257
Projekt 50 Lat MM
Wydrukowałem Sobie kiedyś Zefira 2A z MM na papierze o gramaturze 200, jak patrzę na jego wielkość w stosunku do Czapli i Bociana to Zefir jest w skali 1:25.Stwierdziłem, że jednak lepszy byłby cieńszy papier.
Cieszę się że projekt Pirata jest taki w szczegółach dopracowany.
24-03-25 10:42
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 26
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 014
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Ładnie się prezentuje ale proponuję zakleić ten otwór na czubku nosa :-)
24-03-25 12:24
MarcinS
Na forum
Od 2003
Galerie - 2
Posty - 317
W Rupieciarni - 8
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Piękny model - jak tylko będzie dostępny to kupuję.Jeżeli da się jeszcze coś zmodyfikować to dobrze by było zaadresować to co wspomniał Kris. Z racji rozmiaru raczej będzie nierealne zrobienie centropłata jako całości ale zaznaczenie lini przez kadłub łączącej krawędzie spływu i wspomnianej klapki to nie problem - będzie oddawać to jak zbudowany jest orginał.

Post zmieniony (24-03-25 17:19)
pozdrawiam,
MarcinS
24-03-25 20:26
Kris

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 3
Posty - 257
Projekt 50 Lat MM
ta dziura mierzy ciśnienie dynamiczne dla prędkościomierza
centropłat w jednym kawałku się zmieści na A4 760cm : 33 = 23cm, 103(cięciwa) x2:33 = 6,2 cm
to są dane z instrukcji użytkowania w locie

Post zmieniony (24-03-25 20:40)
24-03-25 21:45
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 26
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 014
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Wszystko jasne - dziękuję za wyjaśnienie.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować