Zaloguj się |Zarejestruj się
17-03-25 12:26
[G] Tarpan 239D - Answer 1:25
Piotr D.
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 29
Posty - 1 911
W Rupieciarni - 6
Projekt 50 Lat MM
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Czołgiem!

2, 5 miesiąca pracy (bardzo szybko jak na moje standardy) i mamy czym wozić ziemniaki ;-) Starsi pewnie pamiętają to auto jeszcze z ulic, młodszym spieszę wyjaśnić, że Tarpan to taki polski pikap, nie do końca udany, bo nie zdobył jakiejś super popularności pośród docelowej grupy klientów. Model wydawnictwa Answer autorstwa Adriana Wandtke. Pasowanie elementów generalnie dobre, ale kilka kwiatków też było. Można odnieść wrażenie, że w pewnym momencie autora zaczęły gonić terminy, stąd mamy całkiem niezłe podwozie, a im wyżej tym gorzej. Najbardziej upierdliwe okazało się złe umiejscowienie znaczników osi symetrii na dachu. Było przesunięte o około 1mm (na pierwszy rzut oka jest to niewidoczne), stąd miałem problemy z równym przyklejeniem przedniej szyby, bo z jednej strony wychodziła mi szpara. Odrywałem ją dwa razy, dopiero po tym zorientowałem się co jest powodem. W wycinance nie przewidziano żadnej podsufitki, stad dach wymaga albo podklejenia czymś we własnym zakresie albo malowania. Pod nadkolami widać części szkieletu, których nic nie zakrywa, a po kabinie hula wiatr, bo w środku jest niezwykle ascetycznie. Było jeszcze kilka błędów w numeracji. Reszta raczej w porządku, nawet zwijane elementy pasowały całkiem dobrze.

pozdrawiam
Piotr
17-03-25 12:41
Odp: [G] Tarpan 239D - Answer 1:25
97

Na forum
Od 2003
Galerie - 3
Posty - 1 037
Klub
PIWKO - Podkarpacka Inicjatywa Wielbicieli Kartonowych Obiektów
elegancko wyszło!
nawet słyszę jak jedzie i silnik warczy 😁
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D
17-03-25 13:21
Kris

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 3
Posty - 258
Projekt 50 Lat MM
Kurde jest piękny, żeby takie schodziły z linii montażowej, czyli idealne szczeliny między maską a błotnikami, idealnie spasowane przetłoczenia na drzwiach i resztą budy, przednie kierunkowskazy na tej samej wysokości .... rzeczywistość była brutalna
17-03-25 14:05
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 037
Projekt 50 Lat MM
Przypuszczam że plandeka to twoja własna inwencja. Napiszesz słów kilka o jej wykonaniu?
W budowie: Halny
17-03-25 15:04
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 15
Posty - 4 887
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Piękne wykonanie, ale patrząc na oryginały, które były wykonywane praktycznie ręcznie, to aż zbyt dobrze części są spasowane:-)
W Tarpanach miało zastosowanie powiedzenie, że jak kot ze środka nie ucieknie, to można stwierdzić, że samochód jest szczelny:-)
Tym niemniej model jest bardzo efektowny z prostej przyczyny - jest bardzo czysto i dobrze sklejony - tak niewiele, a tak wiele daje:-)
Super!
StuGu
17-03-25 15:04
Lelum Polelum

Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3
Posty - 1 434
Projekt 50 Lat MM
Jak żywy.
serwusik
17-03-25 15:17
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 838
Klub
Piękny model :-)
Bardzo dokładnie i czysto sie prezentuje. Jedno pytanie: czy takie pochylenie szyby (ściany bocznej kabiny w zasadzie) jest wynikiem projektu czy niedokładności w tej symetrii? Patrząc na zdjęcia oryginału zrobione z podobnego kąta odnoszę wrażenie, że jest za bardzo pochylona.
17-03-25 15:58
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 314
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
Niepozorny, ale zacny, grabeczki
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
17-03-25 17:22
Piotr D.
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 29
Posty - 1 911
W Rupieciarni - 6
Projekt 50 Lat MM
Klub
Dzięki Panowie za komentarze. Chodziła za mną myśl, żeby model malować i zrobić taki styrany życiem, ale wycinanka ma na tyle uproszczone kształty, że wymagałaby masy przeróbek, a ja jestem leń ;-)
Jeśli chodzi o kształty/pochylenie szyb, to wszystko jest jak w projekcie, nic nie zmieniałem i nie poprawiałem.
Plandekę zeskanowałem i wydrukowałem na zwykłej kartce, skleiłem i nałożyłem na roboczy szkielet paki. Następnie wysmarowałem całą BCG i dociskałem paluchami, żeby zrobić "krowie żebra" w miejscach gdzie w oryginale jest stelaż. Jak BCG wysechł plandeka ładnie trzymała kształt. Pomalowałem ją ciemnoszarą farbą i przetarłem "suchym pędzlem" farbą jasnoszarą.
pozdrawiam
Piotr
17-03-25 18:45
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 037
Projekt 50 Lat MM
Dzięki Piotr D. za wyczerpuje wyjaśnienie procesu twórczego.
W budowie: Halny
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować