Zaloguj się |Zarejestruj się
11-03-25 20:07
[R/G] BTR4E Bucefał, WAK, 1:25
Jarec

Na forum
Od 2021
Relacje z galerią - 3
Galerie - 4
Posty - 81
Witajcie, drodzy modelarze!
Postanowiłem więc rozpocząć nowa relacje. Kontynuuję temat ukraińskiej broni. I znów nowy gatunek dla mnie: pojazdy kołowe. Myślę, że będzie niezła zabawa z bieżnikami opon 🙄. Mam nadzieję, że metoda klejenia taśmą, którą widziałem tu na forum, okaże się pomocna. Szkoda, że ​​w wydanie nie zamieszczono detali przynajmniej wnętrza kabiny. Nie mam zamiaru pozostawiać te przestronne okna tak jak jest. Wymyślę coś. Na razie mamy więc szkielet. Następne będzie...

Post zmieniony (09-10-25 14:29)
12-03-25 08:32
Odp: [R] BTR4E Bucefał, WAK, 1:25
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 286
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
NOICE, też o nim myślałem wiele razy, ale jakoś jeszcze nie dałem rady się zmobilizować.
powodzenia
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
07-04-25 13:16
Jarec

Na forum
Od 2021
Relacje z galerią - 3
Galerie - 4
Posty - 81
Witam wszystkich!

Mam dla Was małą aktualizację dotyczącą budowy mojego pojazdu. Jak pisałem wyżej, wyjątkowo nie podobał mi się brak środkowej części kabiny. Postanowiłem więc coś tam wcisnąć. Wiem, że to „coś” jest bardzo dalekie od oryginału, ale nawet przy tak wielkich oknach, do środka trzeba wpuścić sporo światła, żeby cokolwiek zobaczyć 😁.

No więc teraz mogę śmiało przystąpić do wklejania obudowy. Zacząłem od dołu, dolne boki, rufę, górne boki, dziób i w końcu dotarłem do dachu. Wszystko poszło dobrze, z wyjątkiem tego, że dach trzeba było skrócić o 0,5-1mm.

A potem czeka mnie najfajniejsze wyzwanie - koła, więc pewnie niedługo się zobaczymy 😊.
08-07-25 11:27
Jarec

Na forum
Od 2021
Relacje z galerią - 3
Galerie - 4
Posty - 81
Witajcie drodzy forumowicze!

Jak szybko leci czas! Wydaje się, że dopiero co napisałem poprzedni post, a już minęły 3 miesiące. Ale tym razem nie zmarnowałem czasu, udało mi się dokończyć montaż kół. Jak już pisałem, wykorzystałem technologię z użyciem taśmy. Bardzo mi to pomogło przy montażu fragmentów bieżnika opony. A potem malowanie... Starałem się zachować oryginał, barwiąc tylko sam bieżnik. Niestety zdjęcia wzmacniają kontrast, w rzeczywistości różnica w kolorach jest dużo mniej widoczna. A oto zdjęcie:
08-07-25 11:55
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 105
Opisz proszę tę metodę taśmy.
Czeka u mnie parę kołowców do sklejenia to i żywo zainteresowny jestem.
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
08-07-25 12:07
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 286
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
rozważyłbym pomalowanie gum jako całych, Będzie spójniej to wyglądało.
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
09-07-25 18:05
Jarec

Na forum
Od 2021
Relacje z galerią - 3
Galerie - 4
Posty - 81
Witam!

Żółtodziób, Ta technologia nie jest moja, widziałem ją gdzieś tutaj na stronie. Generalnie wszystko jest proste:
1) Naklejam taśmę na przednią stronę wyciętego laserowo elementu;
2) Od przeciwnej strony przecinam mocowanie elementów bieżnika i ostrożnie usuwam całą tekturę poza bieżnikiem. Podświetlone na zielono na zdjęciu

W ten sposób na pasku taśmy pozostaje tylko bieżnik;
3) Przyklejam wszystko na powierzchni koła. Tutaj należy sprawdzić, czy długość bieżnika jest wystarczająca, aby zamknąć koło. Musiałem rozciąć kilka odcinków, zwiększając odstępy między nimi;
4) Ostrożnie odrywam taśmę (pod ostrym kątem), aby nie uszkodzić bieżnika.

Jeśli nadal będzie taka potrzeba, mogę wykonać testowy montaż pozostałego bieżnika. Myślałem, że technika jest znana, więc nie zrobiłem żadnych pośrednich zdjęć.

Karas, jeśli malujesz całe koło - to musi być zrobiony Weathering, ale to nie dla mnie)) Postaram się dodać różnorodność odcieni, aby bieżnik nie wyglądał tak monotonnie

Post zmieniony (09-07-25 18:07)
10-07-25 15:43
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 105
Dzięki. Niestety wiele fajnych patentów ginie w czeluściach relacji, a i nie wszystkie czytam :)
.
Wygląda to dokładnie tak jak sobie wyobrziłem po nazwie :) tylko nie wiedziałem, że to do laserówek.
Mozna też zastosować do standardu. Jako taśmy użyłbym Tamiy'i - o wiele mniejsze nibezpieczeństwo rozwarstwienia kartonu
a jak jeszcze użyć zaimpregnowanej wycinanki zamiast tektury piwnej na której śą cięte lasery
to już w ogóle będzie git.

Post zmieniony (10-07-25 15:45)
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
22-08-25 19:53
Jarec

Na forum
Od 2021
Relacje z galerią - 3
Galerie - 4
Posty - 81
Cześć!
Tak, koła są, ale trzeba ich na czymś zawiesić. Zająłem się misternym splotem zawieszenia. Jest tu aż 6 wersji. Tylko 3. i 4. para osi są takie same. Wycinanie laserowe oferuje możliwość złożenia szablonu do montażu zawieszenia.

Pomogło mi to jedynie w ustawieniu wysokości podwozia.

Od samego początku planowałem, aby koła były obrotowe. Niestety, nie udało się połączyć par osi drążkami, ale możliwe jest obracanie każdego koła osobno.
Popracowałem także nad rufą transportera i zamontowałem śruby napędowe.

Mam nadzieję, że w najbliższym czasie poprawię rysunek kół i będzie można wrzucić zdjęcie całego podwozia.

09-10-25 14:26
Jarec

Na forum
Od 2021
Relacje z galerią - 3
Galerie - 4
Posty - 81
Cześć wszystkim!

Początkowo zamierzałem krok po kroku relacjonować dalszy ciąg prac budowlanych, ale jakoś poszło tak łatwo i szybko, że mogę już pochwalić się ukończonym modelem.

Nie było żadnych szczególnych uwag. Wszystko pasowało idealnie. Jedynym mankamentem była za krótka linka holownicza (około 5 cm), którą musiałem wydłużyć.

Wczoraj pogoda dopisała, więc nie mogłem się powstrzymać, żeby nie wykorzystać okazji i zrobić fajną sesję zdjęciową na łonie natury.

Post zmieniony (09-10-25 14:51)
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować