Zaloguj się |Zarejestruj się
14-04-25 11:03
Odp: [R] HMCS Agassiz 1:200 (Modelik 12/03)
pikowski

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14
Galerie - 1
Posty - 313
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
Nie myślałem o tym, wolałem zachować wycinankowe. Musiałoby na prawdę bardzo mocno nie pasować lub być kiepskiej jakości, może wtedy zdecydowałbym się na barwionkę.
23-05-25 15:12
pikowski

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14
Galerie - 1
Posty - 313
Klub
Zrobiłem sporą część drobnicy pokładowej. Na początek poszły wzmocnienia nadburcia. Po 27 na burtę, każde z 3 części, z czego jedna (36g) tak mała, że jej nie widać. Ja je wkleiłem, ale nie uważam tego teraz za potrzebne. Potem zrobiłem kilka włazów, wywietrzniki i rury przy burtach oraz kilka drobnych elementów po zewnętrznej stronie rufy. Problemów raczej nie było.

Zrobiłem też trochę innej drobnicy, zapasowe bomby głębinowe, ich podstawy oraz miotacze. Te elementy znajdują się dookoła ścian nadbudówki i przykleić będę mógł je trochę później.

Taka ciekawostka - jeśli instrukcja modelu mówi prawdę o liczbie części, to w tym etapie wykonałem nieco ponad 20% modelu, licząc po elementach :)
Teraz zajmę się dolnym poziomem nadbudówki, przykleję to co dookoła niej i zrobię relingi.
24-05-25 08:35
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 898
Projekt 50 Lat MM
No niezła drobnica, ale udaje że jej nie widzę i czeka na zakup :-)
W budowie: Halny
23-06-25 19:47
pikowski

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14
Galerie - 1
Posty - 313
Klub
Pierwszy poziom nadbudówki zrobiony. Zacząłem od szkieletu i oklejenia go. Elementy pasowały dobrze, pewnym problemem jest mała liczba rysunków. Chwilę zajęło mi zrozumienie jak okleić szkielet nadbudówki (początkowo nie zauważyłem, że jedna ze ścian wystaje poza szkielet tworząc taki jakby zaułek). Części 48 (te wąskie paski którymi trzeba okleić krawędzie) były zbyt długie i musiałem je przyciąć. Podobnie za długie okazały się boczne podpory pod pomostem (części 53). Dokleiłem też drobne elementy na ściankach nadbudówki i przykleiłem ją do pokładu. Wtedy okazało się, ze patrząc na obrys części na pokładzie cała nadbudówka jest za długa o jakieś 2mm. Pewnie przy przeskalowaniu coś się rozjechało. Nic z tym nie robiłem, przykleiłem jak wyszło.

Następnie przykleiłem dookoła zapasowe bomby głębinowe. Było z tym sporo zabawy. Trzeba mocno uważać, gdzie się je przykleja, ponieważ one nie leżą w pełnych długich rządkach, tylko co 2-4 bomby jest przerwa, często idealnie szerokości bomby. W tym pod tymi bocznymi pomostami pod które jest utrudniony dostęp. Wklejanie tam to była karkołomna sprawa. Rozwiązałem to tak, że podpory (część 53) przykleiłem tylko od spodu do pomostu, dzięki czemu po przyklejeniu nadbudówki mogłem je rozchylać żeby mieć lepszy dostęp. Dopiero na koniec przykleiłem je do burt. Sam musiałem 2 bomby odrywać bo mi zabrakło i tylko dzięki spojrzeniu na wycinankę w skali 1:100 zobaczyłem gdzie zrobiłem błąd. Ogólnie polecam mieć wycinankę w 1:100, można na niej łatwiej zobaczyć miejsca przyklejenia niektórych elementów.

Potem przykleiłem resztę drobnicy. Miotacze bomb głębinowych, schody, wywietrzniki itp. Poszło bez problemów. Na koniec zrobiłem relingi i związane z nimi elementy pokładu dziobowego. Ogólnie poszły dobrze, jedynie na samym dziobie miałem problemy, nie chciały się trzymać flagsztoka i przyklejenie ich zajęło mi kilka prób. Na jednym ze zdjęć widać wykrzywiony wywietrznik na pokładzie dziobowym. Już to poprawiłem.

W kolejnym odcinku wyższe poziomy nadbudówki.
15-08-25 18:49
pikowski

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14
Galerie - 1
Posty - 313
Klub
Na podstawie wycinanki w skali 1:100 zrobiłem uproszczone wnętrze nadbudówki. Przy dobrym świetle coś tam widać. Reling na górnym poziomie jest wyższy niż normalnie. Tak jest na wycinance i w materiałach które znalazłem w internecie. Niektóre elementy które były do skręcenia z papieru w bardzo małe rurki zastąpiłem drutami. Samo sklejanie tego etapu poszło bez problemu. Jedynie przy przyklejaniu całości do modelu okazało się, że muszę poprawić reling z przodu najniższego poziomu nadbudówki ponieważ sklejony zespół wyższych poziomów nie mieścił się.

W kolejnym odcinku reszta śródokręcia.
15-08-25 21:08
QN

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8
Posty - 3 377
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Na zdjęciach wygląda na wielkie, ale to jest 200 i okręt sporo mniejszy od niszczycieli, więc wyobrażam sobie, jakie to maleńkie.

Piękna robota.
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------
15-08-25 23:49
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 072
Ależ to jest piękne !
Piku przy okazji przyjmij moje graty za złotka z Budapesztu :) byłeś osobiście czy tylko modele ?
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
16-08-25 10:40
pikowski

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14
Galerie - 1
Posty - 313
Klub
Dzięki :)
W Budapeszcie nie byłem osobiście, Winek zawiózł moje modele.
26-09-25 18:44
pikowski

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14
Galerie - 1
Posty - 313
Klub
Wykonanie wyposażenia śródokręcia zajęło znacznie więcej czasu niż podejrzewałem. Tej drobnicy jest więcej niż się wydaje. Dobra wiadomość jest taka, że większych problemów nie zauważyłem. Problem miałem tylko z kolumnami podstawy działa 40mm. Albo w wycinance przednia i tylna są odwrotnie oznaczone, albo ja przypadkiem pomieszałem je klejąc. Do działa 40mm dodałem pokrętła i celowniki z zapasów. Obawiałem się nawiewników, ale w praktyce poszły całkiem nieźle (a składają się z osobnych wrzecionowatych elementów, może jest w tym metoda). Komin ma dość skomplikowaną konstrukcję jak na swój rozmiar, ale kleił się raczej bez problemów, chyba tylko oklejkę wewnętrzną musiałem trochę przyciąć. Niektóre części rozwarstwiałem lub pomijałem jedną warstwę jeśli składała się z dwóch. Ciężko napisać coś więcej. Te dwie luźno leżące nici będą szły do masztu.

Planuję teraz wrócić na trochę do działa z U-Boota, a potem tutaj wyposażenie dziobu i rufy.
26-09-25 21:42
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 072
Super ci ten kwiatek wyrósł.
Tylko w części podwodnej te felery na dziobie i rufie trochę przeszkadzają
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować