Zaloguj się |Zarejestruj się
24-02-25 19:35
Odp: [R] ANSWER Star 200 wywrotka, skala 1:25
ZS695ML
Na forum
Od ???
Relacje w toku - 1
Posty - 7
Witam!

Prawie całą sobotę poświęciłem na klejeniu amortyzatorów i wygląda to następująco:

Miałem ogromne chęci na podklejenie amortyzatorów przednich jednak napotkałem nie miłą niespodziankę. Otóż w wycinance jest tylko jeden komplet mocowań amortyzatorów które na poniższym zdjęciu (rys. 1)zaznaczyłem czerwonym kółkiem i są to elementy 36 i 36a oraz nie zaznaczone elementy 38 co przedstawie drugi rysunek poniżej:.

Rys. 1

Rys. 2

Na szczęście posiadam egzemplarz Stara skrzyniowego gdzie elementy są podobne to pozwoliłem sobie zapożyczyć brakujące elementy. I jedziemy dalej ze sklejaniem!
24-02-25 19:47
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 065
W Rupieciarni - 1
ZS695ML rany julek!!! Ty chcesz to w całości malować???!!! Przecież po pomalowaniu, to będzie wyglądało jak psu z gardła wyjęte...
Nie tędy droga kolego. Żeby malować modele kartonowe, to trzeba się najpierw nauczyć je dobrze sklejać, a nie zaczynać od zadniej strony. Bo na chwilę obecną, to ci sukcesu nie wróżę. Sorry za szczerość, ale na takie pomysły, jak twój obecny, mam alergię, i z mojej strony na lukrowanie, w takim wypadku, nie ma co liczyć.
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
24-02-25 20:54
ZS695ML
Na forum
Od ???
Relacje w toku - 1
Posty - 7
Miałem na myśli pomalowanie tylko ramy bo jak widzisz gdzie nie gdzie są białe nie retuszowane krawędzie.
24-02-25 21:58
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 065
W Rupieciarni - 1
ZS695ML ta rama, w takim stanie, nie kwalifikuje się do malowania. Jeżeli liczysz na to, że farba przykryje też wszystkie niedoróbki, to niestety jesteś w błędzie. Tylko jeszcze bardziej je wyeksponuje. To jest wręcz podręcznikowy przykład myślenia nowicjusza: zrobi się na sztukę, maźnie farbą, i będzie git. Nie będzie. Przyłóż się do formowania, łączenia, kształtowania, retuszu, a jak już opanujesz te sztukę, to wtedy ewentualnie można myśleć o malowaniu modeli kartonowych. Nigdy na odwrót. Bo teraz to walnąłeś parę w gwizdek, a efekt końcowy będzie taki se, jak nie żaden.
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
25-02-25 18:38
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 910
Projekt 50 Lat MM
Możesz ją trochę "poprawić" bawiąc się kredką akwarelową. Czyli wyretuszować pędzelkiem krawędzie a jeśli będą się za bardzo wyróżniały to cała lekko przetrzeć nie zamalować. Zobacz w mojej relacji z Halnego na samym jej początku, tak wyrównałem barwę poszycia dennego.

Chopin ma racje, że malowanie uwypukla różne niedociągnięcia ale np. szpary możesz zamaskować za pomocą wikolu wymieszanego z czarnym kolorem farby.
Moim zdaniem z jednej strony trzeba doskonalić umiejętności dokładnego wycinania i sklejania z drugiej można uczyć się też innych sztuczek jak i malowania, najważniejsze byś model skleił do końca.
W budowie: Halny
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować