Zaloguj się |Zarejestruj się
16-01-25 19:16
[G] Niemieckie drezyny pancerne Schienenpanzer Steyer w plenerze.
Sławomir Bloch

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 81
Posty - 851
Projekt 50 Lat MM
Witam wszystkich Forumowiczów!
Wreszcie mam chwilę czasu, aby po prezentowanych wcześniej sesjach plenerowych Tygrysa oraz ciężkiej drezyny pancernej Panzerjager-Triebwagen 51 zamieścić plenerowe zdjęcia obu drezyn pancernych Schienenpanzer Steyer pokazanych we wcześniejszym albumie.
A w zasadzie są to fotki trzech drezyn, bo jak pisałem zrobiłem także wieżyczkę Kugelblitz z PzKpfw IV, aby przez zdjęcie wieżyczki obserwacyjnej i anteny ramowej "przezbroić" wersję Kommandowagen na Flakwagen, czyli pojazd szynowy w wersji przeciwlotniczej.
Zapraszam do poniższej Galerii (ostatnie dwa zdjęcia z autorem modeli i zdjęć, czyli ze mną), usprawiedliwiając się, że wtedy, gdy robiłem te fotki wiał mocny wiatr i wyczerpały mi się szybko środki pirotechniczne.
Pierwsze 5 zdjęć to model drezyny pancernej Schienenpanzer Steyer w wersji Geschutzwagen
Następne 4 fotki to model drezyny pancernej Schienenpanzer Steyer w wersji Kommandowagen, czyli drezyny dowodzenia
Kolejne 4 zdjęcia to model drezyny pancernej Schienenpanzer Steyer w przezbrojonej wersji Kommandowagen na wersję Flakwagen.
Pozostałe to już różne zestawienia obu modeli, a przy Flakwagenie nawet nie chciało mi się wyjąć anteny ramowej.

, , , ,

, , , ,

, , , ,

, , , ,

, , , ,

, , , ,

, , , ,

,
Efektownego modelowania!
Pozdrawiam. Sławomir Bloch!

----------------------------
Broń pancerna
16-01-25 19:39
Odp: [G] Niemieckie drezyny pancerne Schienenpanzer Steyer w plenerze.
bomb007b
Na forum
Od ???
Posty - 10
Bardzo fajne modele! Na uwagę zasługuje też świetna podstawka. Aż zachęca mnie to, abym wreszcie zabrał się i pokroił swoje :)
17-01-25 14:05
Borowy

Na forum
Od 2010
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3
Posty - 5 439
Projekt 50 Lat MM
17-01-25 19:45
Krakus
Na forum
Od 2003
Galerie - 9
Posty - 2 768
W Rupieciarni - 2
Sławku, ja juz się pogubiłem w tych Twoich drezynach. Ja uwielbiam drezyny, ale ze skrzydłami, bo jak nie mają skrzydeł, to są wszystkie do siebie podobne. Niskie ukłony za wspaniałe dzieła.

EDIT:
Chyba w oddali widać Bieszczady... zgadłem ?

Post zmieniony (17-01-25 20:18)
Pozdrawiam.
Andrzej K.
20-01-25 15:48
Sławomir Bloch

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 81
Posty - 851
Projekt 50 Lat MM
Dziękuję Wam za miłe opinie, co do moich modeli.
Spróbuję kiedyś zrobić wspólne, "rodzinne" zdjęcie moich pancernych drezyn: Tatra, D-2, "КРАСНАЯ ЗВЕЗДА", 2 (a w zasadzie 3 :-)) Schienenpanzer Steyer, MBW-2 „Striemitielnyj”, Panzerjager-Triebwagen 51, czyli łącznie 7.
Co prawda z 5 z nich muszę ściągnąć mocowane gwintowanymi prętami i nakrętkami M4 do podstawy ich torowisk pleksiglasowe gabloty (bo te duże modele już nie mieściły się na półkach z moją mniejszą "pancerką"), ale jak słońce będzie wyżej, wyjdę na balkon i zrealizuję zamierzenie.
A te górki w tle to przepiękny Beskid Niski, a konkretnie jego część, czyli Beskid Dukielski, tak samo cudowny, tajemniczy i owiany wieloma legendami jak Bieszczady.
Jeśli kogoś z Was ciekawią te strony to zapraszam na swojego Facebooka, gdzie w albumach pokazuję relacje z takich moich wędrówek w kontekście turystyczno- geograficzno- historycznym :-)

Post zmieniony (20-01-25 21:45)
Efektownego modelowania!

Broń pancerna
18-06-25 10:15
Sławomir Bloch

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 81
Posty - 851
Projekt 50 Lat MM
Zgodnie z kiedyś daną przy zamieszczaniu galerii Schienenpanzer Steyer obietnicą zamieszczam komplet zdjęć „rodzinnych” radzieckich, niemieckich i polskiej drezyn pancernych.
Miałem wreszcie chwilę czasu, więc korzystając z przyjaznej pogody (brak ostrego słońca, które powoduje duże kontrasty w zdjęciach) powyciągałem z półek (2 szt.) i poodkręcałem mocowania z gablot (5 szt.) moich 7 modeli pancerki na szynach w skali 1:25.
W zasadzie jest to 8 modeli, bowiem tą wieżyczkę dowódczą, leżącą na pierwszym planie można włożyć w miejsce wieżyczki z 2 działkami przeciwlotniczymi czyniąc z drezyny Schienenpanzer Steyer w wersji Flakwagen drezynę w wersja Kommandowagen.
3 z tych 7 modeli nie miało jeszcze swoich sesji plenerowych, więc kiedyś trzeba znów to zrobić.
Z tyłu znajduje się model radzieckiej drezyny pancernej (motobroniewagon) Striemitielnyj, a przed nim po lewej radziecka drezyna pancerna D-2 wojsk NKWD.
Ten model w zimowym kamuflażu to także radziecki pancerny wagon motorowy Krasnaja Zwiezda, a przed nim niemiecka ciężka drezyna pancerna Panzerjager-Triebwagen 51.
Na pierwszym planie, po lewej stoi model niemieckiej drezyny Schienenpanzer Steyer w wersji Geschutzwagen z wieżą czołgu PzKpfw III, środek pierwszego planu zdjęcia opisałem na początku, a po prawej polska drezyna pancerna Tatra T18 z 1939r.
Wszystkie pokazane tu modele są osobno prezentowane na tym Forum oraz na Facebooku w moich galeriach tematycznych.

Moje modele część 2.
[www.facebook.com]
Ja i moje modele
[www.facebook.com]

, , , ,

,

Post zmieniony (18-06-25 17:24)
Efektownego modelowania!

Broń pancerna
19-06-25 21:37
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 777
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Widać pasję! Działaj dalej :-)
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować