Zaloguj się |Zarejestruj się
14-01-25 19:39
[G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
Krys
Na forum
Od 2014
Relacje w toku - 1
Galerie - 45
Posty - 756
Klub
Kartonowy Tur - Pasjonaci modelarstwa z Bielska Podlaskiego
Przedstawiam Państwu nowy, wspólny projekt Aleksandra Nikitina i Siergieja Jastrebowa.
Model ciężkiego radzieckiego działa samobieżnego SU-152 (pierwotnie Obiekt 236, KW-14, SU-14) z czasów Wielkiej Wojny Ojczyźnianej. Zbudowany na bazie czołgu ciężkiego KW-1S i uzbrojony w potężną haubicę 152 mm ML-20S.
Podstawą modelu była wycinanka wydawnictwa Answer. Skala 1:25. Projekt Macieja Herbuta.
Zgodnie z wypróbowaną technologią, korpus impregnowany cyjanoakrylem, następnie naniosłem imitację pancerza, spawy.
Z elementów waloryzacyjnych: lufa toczona, gąsienice, koła, jarzmo działa. Figurka czołgisty wydruk 3D.
Malowanie i brudzenie- Siergiej Jastrebow.
Podkład Gunza 1500, farby spirytusowe Jim, AMMO oraz AK. Weathering AMMO i AK, pigmenty ZIP. Używano także markerów i kredek.

Opis i zdjęcia A. Nikitin
15-01-25 00:50
Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
Jaroslav
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10
Posty - 1 803
W Rupieciarni - 1
Piękny kawał luja... Imitacje spawów wręcz idealne👍
Szkoda tylko, że kół nośnych nie przetoczyłeś na papierze ściernym i filcu... były by nie do odróżnienia
od prawdziwych na czarno-białym zdjęciu a zużywały się w potwornym tempie \m/
Noo i lufa jak na paradzie, zbyt czysta IMO...
Generalnie piękny model👍
GG 6801515
15-01-25 07:52
QN

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8
Posty - 3 411
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Jak zwykle piękne wykonanie.
Oprócz lufy przyczepiłbym się do tego, że miejscami jest za bardzo błyszczący.
Ale to może wina zdjęć.
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------
15-01-25 09:12
Jasiek
Na forum
Od 2009
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 9
Galerie - 3
Posty - 2 004
Kawał świetnej roboty! No i malowanie fajnie wyszło. Ja jeśli robię maszynę styraną polem walki to na koniec nakładam bardzo mocno rozrzedzony kolor buff, czyli taki kolor kurzu na cały model. Nic się wtedy nie błyszczy a i kolory są mniej intensywne, takie fajnie stonowane.
Pozdrawiam!
15-01-25 09:26
stary

Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1
Posty - 1 926
Projekt 50 Lat MM
Świetnie się model prezentuje. Brawo. Mistrzowskie wykonanie.
Jednak to jest tylko model i w moim odczuciu do pełnego obrazu brakuje choćby symbolicznej podstawki uzasadniającej te realistyczne zabrudzenia.
Czołgista jest więc to już jakby mini diorama. Taka podstawka choćby minimalna stworzyła by spójną, kompletną całość.
15-01-25 10:51
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 313
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
Ładny...
hehe, Gdyby to był Twój Krys, to nie śmiałbym się nawet tak odzywać, ale ponieważ nie jest, to napiszę, że Łosia był ładniejszy: ] bardziej przypadł mi do gustu, ehehehe: ]
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
15-01-25 15:12
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 087
W Rupieciarni - 1
Ta kupa złomu na stonogach, jako obiekt rzeczywisty, nie robi na mnie żadnego wrażenia (mam w planie reanimacje takiego trupa modelarskiego, ale do stanu wraku), choć jako model jest OK. Ale to akurat jest nieistotne...

Macie tu Panowie, i zapewne też Panie, wreszcie dobry przykład, jak powinny wyglądać figurki w waszych modelach. Bo to co było tu dotychczasowo, przy innych okazjach, prezentowane to są jakieś wyroby kinderniespodziankowe, niegodne tych modeli. A tu jak widać można się było przyłożyć do tematu, a nie odwalić chałę ;-P I to jest ta wartość dodana do modelu, a nie zapchaj dziura na sztukę ;-)
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
15-01-25 15:35
Borowy

Na forum
Od 2010
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3
Posty - 5 438
Projekt 50 Lat MM
15-01-25 17:05
Łosiu
Na forum
Od 2004
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 1
Posty - 1 825
W Rupieciarni - 2
Bardzo fajny model. Karaś, dzięki, ale ja właśnie chciałbym mieć taki efekt malowania i brudzenia, ten mój to efekt braku umiejętności i czasu na dodatkowe etapy technologiczne :-) (żałuje braku lakierowania przed brudzeniem, było przez to trochę problemów)

Piszesz o elementach waloryzowanych. Skąd Aleksandr miał takie jarzmo ? Jest inne niż moje, więc jedno źródło odpada ;-) Sam rzeźbił?
15-01-25 18:59
gadu
Na forum
Od 2021
Posty - 3

1: Czy wydruk 3d to: lufa toczona, gąsienice, koła, jarzmo działa i figurka czołgisty?
2: Co to jest "lufa toczona"?
3: Masz jakieś fotki z okresu budowy?
4: Model świetny, pozdrawiam
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować