Zaloguj się Zarejestruj się
24-03-26 08:19
Na forum od 2005
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 096
Projekt 50 Lat MM
24-03-26 08:19
Re: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 096
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Uff.... już miałem pytać jak Ty tak realistycznie wykonałeś to pokrętło bo nawet nie próbowałem zakładać, że to wydruk 3D.
Nie dlatego, że jestem przeciwny ułatwianiu sobie życia ale obserwując twoje dokonania takie pokrętło, oszołamiająco wierne ale wiem, że spokojnie w zasięgu twoich możliwości.
W budowie: Halny
StuGu Moderator
15-06-26 15:11
Na forum od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 15
Posty - 4 911
15-06-26 15:11
Re: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 15
Posty - 4 911
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Cześć.

Znowu trochę wody w rezerwuarach upłynęło, ale robota, chociaż mozolnie, to jednak została popchnięta do przodu:-)
Obecnie z elementów modelu został do wykonania tylko dach.
Ale zanim to nastąpi, trzeba to wszystko jeszcze polakierować, nieco pobrudzić i złożyć przede wszystkim do kupy:-)

No to jedziemy.

Na początek poprawiona osłona baku paliwa.

Jakiś czas temu wspominałem, że z niezrozumiałych dla mnie przyczyn, oryginalny element z opracowania okazał się być za krótki o mniej więcej 2mm. Mimo usilnych prób dojścia do sedna problemu, nie udało mi się stwierdzić, gdzie nastąpił błąd.
Musiałem wykonać go zatem jeszcze raz, zakupując przy okazji drugą wycinankę - zapas koloru, który jest dostępny w modelu wystarcza, by zrobić go od nowa, acz z pierwszego cos tam wykorzystałem i miałem za mało materiału.

Żółte, cienkie linie na elemencie musiałem sobie oczywiście wymalować sam, przy wydatnej pomocy taśmy maskującej Tamiya.
Dobrze, ze linie były proste, acz na pewno ktoś o bardziej sprawnych paluchach wykonałby je estetyczniej:-)

Na zdjęciu powyżej porównanie wielkości obu wersji.

Nieco zmodyfikowałem, wykonując je od podstaw, osłony wlewu paliwa i pokrywy na górze. CO do ich kolorystyki, kierowałem się tutaj egzemplarzem muzealnym, chociaż pokrywy największej z przodu on akurat nie posiada. Pozwoliłem sobie tam jeszcze na więcej fantazji i dodałem pół-motylkowe zatrzaski trzymające talerz pokrywy na miejscu:-)Czerwony kolor przy zielonym elemencie wygląda nieco odpustowo, ale będę kombinował jeszcze z weatheringiem, więc kontrast nieco finalnie przygaszę.

Koła zamachowe.

Koła zamachowe do silnika również nieco zmodyfikowałem - szczególnie to bardziej płaskie. Wyciąłem charakterystyczną wnękę na 1/4 długości, uwypukliłem czerwona strzałkę, dodałem śruby. Ta wypukła ma tylko zmienione zakończenie osi - nieco bardziej okrągłe no i przede wszystkim pomalowane na czarno.
Ramiona tego koła są dość uproszczone, ale nie chciało mi się tutaj bawić w ich zmianę.

Silnik.

Nooo, silnik to mi dał nieco w kość, zresztą na własne życzenie:-)
Babrałem się z nim dość długo, a to z powodu różnorakich przewodów, śrubek itp., których w modelu nie ma, a nadają charakteru konstrukcji, która jest przecież widoczna. Chociaż po założeniu kół zamachowych i konstrukcji ramy z bakiem nie jest już tak różowo jeśli chodzi o widoczność detali:-)
Te wszystkie drobinki i druciki zeżarły mi trochę nerwów, ale też dały nieco radochy, szczególnie, gdy było już po wszystkim:-)
Na ostatnim zdjęciu przykład takiego "ulepszenia" - w modelu szablon tej części to dwa kawałki drucika 0,5mm.

Komin

Tutaj bez jakichś większych fajerwerków, ale dodałem cienkie obejmy w niektórych miejscach, a na wylocie u góry cienki drucik aby "zaokrąglić" nieco jego zakończenie. Dorobiłem też rurkę, która będzie wchodziła prostopadle do otworu w podłodze.

Zderzaki

To najstarsze części, które pokazuję, zrobione jeszcze w zeszłym roku. Tutaj też trochę waloryzacji w postaci śrub, nitów i dodatkowych elementów według muzealnego wzoru.

Na koniec ogólny wygląd modelu na obecnym etapie prac.

Zapomniałbym wspomnieć, że koła wykonałem od nowa - tamte nie były może złe, ale chciałem je nieco estetyczniej zrobić i chyba się udało, chociaż do tuzów czystego sklejania to mi nadal bardzo daleko:-)
Model się nieco świeci, a to z powodu zastosowania roztworu paraloid B72 na farbę.

Ostatni weekend upłynął mi na wykonywaniu elementów hamulców i całego mechanizmu - oczywiście przeróbki drobne były:-) Przede wszystkim wszelkie dźwignie w modelu są za grube - szerokość 1mm wydawała mi się przesadą - u mnie wyszło 0,6/0,7mm.
Silnik i rama z osłoną baku paliwa są tylko nałożone. Raczej będę je lakierować i brudzić osobno, by mieć lepszy dostęp do zakamarków.

Ale wcześniej dodam jeszcze pewnie kilka drobnych elementów, które jeszcze wypatrzę na zdjęciach.
No i w tym wypadku musi być podstawka - najbardziej podoba mi się koncepcja torów zatopionych w betonie, ale zobaczymy co z tego wyjdzie:-)
StuGu
15-06-26 15:29
Na forum od 2022
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 291
15-06-26 15:29
Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 291
Fajny modelik rośnie i ładny , że nie wypada nie pochwalić
i ryfelki ładne na stopnich
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
15-06-26 18:37
Na forum od 2001
Posty - 703
15-06-26 18:37
Na forum
Od 2001
Posty - 703
No Grzesiuuuuuu.... fiu fiuuuuu
A tak swoją drogą - ten motorek w ciufci to jakiś trochę podobnawy do tegoż z Lanz-Bulldoga chiba
Pozdrówka
Agand
19-06-26 08:02
Na forum od 2022
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Posty - 107
19-06-26 08:02
Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Posty - 107
Fajnie to wygląda :) Takie detale jak śrubki czy nity robią robotę i wyraźnie podnoszą poziom całości.

Tak btw. jestem po testach markerów AK przedstawionych na pierwszej stronie i muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. To świetna alternatywa dla standardowych farb.
W budowie: MT-LB, Ford TFC
Ukończone: Jelcz-Berliet PR100

Kanał na YouTube: KLIK
20-06-26 11:26
Na forum od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1
Posty - 1 928
Projekt 50 Lat MM
20-06-26 11:26
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1
Posty - 1 928
Projekt 50 Lat MM
Budować model tak żeby oglądający miał wrażenie że ogląda oryginał i wręcz słyszał pracę tej maszynerii to jest coś!
Brawo!
No ale też niczego innego się po Tobie nie spodziewałem ;-)
MARIUSZ Moderator
20-06-26 22:24
Na forum od 2001
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9
Posty - 7 905
W Rupieciarni - 4
Projekt 50 Lat MM
20-06-26 22:24
MARIUSZ
Moderator

Na forum
Od 2001
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9
Posty - 7 905
W Rupieciarni - 4
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Wspaniałe detale, wspaniałe zdjęcia!
Jesteś Mistrzem!
Uwielbiam to!
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.
21-06-26 09:42
Na forum od 2015
Posty - 895
21-06-26 09:42
Na forum
Od 2015
Posty - 895
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Malutkie to to, ale eleganckie, czyściutkie... Bardzo mi się podoba.
23-06-26 08:20
Na forum od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8
Posty - 3 446
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
23-06-26 08:20
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8
Posty - 3 446
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Jak zwykle...

Ale czerwone pokrętła trochę ryją beret ;-)
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować