Zaloguj się |Zarejestruj się
27-12-24 20:57
[R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Michal
Na forum
Od ???
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 17
Witam,

Zacząłem kleić drugi model po wieloletniej przerwie. Tym razem padło na Mitsubishi A6M2 "Zero-sen" z wydawnictwa MODELIK, zaprojektowany przez Łukasza Fuczka. Mam jeszcze trochę modeli w szufladzie, Zero wybrałem ze względu na stopień skomplikowania. Ma więcej detali niż poprzednio sklejony model, a mniej niż kolejne w kolejce :)

Wykonałem wszystkie elementy przeznaczone w wycinance na wyposażenie kabiny pilota. Dlatego postanowiłem wcześniej zrobić kilka zdjęć by uwiecznić to co po zamknięciu kabiny nie będzie widoczne.
W modelu wykorzystuję gotowe elementy szkieletu wycięte laserowo. Model sklejam w standardzie.

Prawy bok wnętrza kabiny pilota:

Lewy bok wnętrza kabiny pilota:

Szczegóły kabiny pilota:

Ćwiczenie z wytłaczania zaoblonych kopułek i zwijania rurek(zdjęcia przed i po retuszowaniu szarą farbką):

(Muszę pokombinować z ustawieniami przesłony, przydałaby się większa głębia ostrości)

Kilka drobnych błędów w wycinance jakie zauważyłem:
- Wręgi 1n i 1o były chyba pierwotnie zaprojektowane jako dwie osobno podklejone. W szkielecie laserowym jest wycięta tylko część 1n wraz z wszystkimi otworami. Jednak po przyklejeniu od tyłu części 1o, okazuje się że brakuje wycięć na elementy szkieletu 1a i 1b. Część 1a ma "języczek" który wchodzi we wnękę wyciętą w części 1n+1o, którego brakuje na rysunku(Rys. 1) i na który nie ma wycięcia we wrędze 1n+o.
- Wręga 1d jest w wycinance jako pełen element, a wykorzystujemy tylko jego górną część(przyklejaną na 1a). Nie wiem co zrobić z dolną częścią, bo nie ma wycięć by zamontować ją w elemencie 1b. Chyba jedyna opcja przeciąć w połowie odejmując grubość kartonu podłużnicy 1b i przykleić w dwóch połówkach. Albo olać i jej nie przyklejać. Nie widać tej połówki na rysunku w przekroju, gdzie są wszystkie elementy szkieletu.
- Na rysunkach 3 i 8 brakuje opisu kilku elementów. Na rysunku 7, element nr 8 ma inny kształt

Braki warsztatowe nad którymi pracuję:
- klejenie pudełek - zdarzają się miejsca, gdzie klejenie na styk pozostawia brzydką krawędź. Ćwiczę te łączenia różnymi podpatrzonymi technikami. Chyba najlepiej mi wychodzi cięcie krawędzi od wewnątrz pod kątem, bo z nacinaniem i wydrapywaniem papieru mam większe problemy.
- zwijanie ciasnych rurek - Na drążku sterowym widać brzydkie krawędzie. Jak go formowałem, to jeszcze nie ciąłem krawędzi pod kątem. Na butlach łączenia wyszły lepiej po podcięciu krawędzi.
- staram się by karton nie był za mocno "wymęczony", na ten moment wychodzi mi to jak wychodzi :(
- co zrobić by retusz na zdjęciach nie różnił się tak bardzo od koloru nadruku? Gołym okiem kolor wygląda ok, a na zdjęciach masakra.

Uwagi mile widziane - najlepiej z podaniem rozwiązania jak daną rzecz powinienem zrobić dobrze :)

Post zmieniony (27-12-24 21:10)
27-12-24 22:47
Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 090
W Rupieciarni - 1
To jest twój drugi model w życiu???

(Muszę pokombinować z ustawieniami przesłony, przydałaby się większa głębia ostrości)
Przysłona od f11 do f16 i więcej powinna załatwić sprawę. Ale w ręce już raczej aparatu nie utrzymasz. Będzie pewnie potrzebny statyw.
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
27-12-24 22:59
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 314
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
Widać jeszcze kilka miejsc, gdzie brakuje Ci po prostu doświadczenia i wyrobionych dupogodzin, ale jak na staż, rewelacja. Bardzo solidny wykon, pod warunkiem że dociągniesz do końca, z czego Ci bardzo życzę.
Krawędzi w butlach można było uniknąć, przez podszlifowanie wewnętrznej strony krawędzi kontaktu oraz zastosowania BCG do zwijania(mi 10 lat zajęło przyswojenie tego: ])
Co do zdjęć, jak już zauważył Chopin, albo z DOFem albo ostre na statywie. Ja już się pogodziłem z dofem: ]
Reasumując, jest gites: ] pozdr
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
27-12-24 23:03
Michal
Na forum
Od ???
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 17
Chopin napisał:

> To jest twój drugi model w życiu???
>
> (Muszę pokombinować z ustawieniami przesłony, przydałaby się większa głębia ostrości)
> Przysłona od f11 do f16 i więcej powinna załatwić sprawę. Ale w ręce już raczej aparatu nie
> utrzymasz. Będzie pewnie potrzebny statyw.
>
> --

Nie, drugi po 10-letniej przerwie.

Z przesłoną zrobiłem dokładnie na odwrót, czyli ustawiłem najmniejsze f. Dzięki za radę:)
29-12-24 02:53
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 090
W Rupieciarni - 1
Michal mój 10 tak nie wyglądał, a kleiłem w miarę regularnie... To co będzie jak weźmiesz się za trzeci...???
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
29-12-24 12:09
Michal
Na forum
Od ???
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 17
Karas napisał:
> brakuje Ci po prostu doświadczenia i wyrobionych dupogodzin

Oj tak, to na pewno ale mam nadzieję wyciągać szybko wnioski i pracować nad warsztatem :)

Karas napisał:
> (...)pod warunkiem że dociągniesz do końca, z czego Ci bardzo życzę.

Kiedyś sporo moich modeli lądowało w koszu, albo zostawało z brakującymi dosłownie kilkoma elementami. Wynikało to z błędów w wycinance lub brakach w moich umiejętnościach. Jednak teraz mam inne podejście i nawet jak coś mi po drodze nie wyjdzie, to dociągnę model do końca. Nie ma sensu się wstydzić porażek, lepiej wyciągać z nich wnioski :)

Chopin napisał:
> Michal mój 10 tak nie wyglądał, a kleiłem w miarę regularnie...

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Za dzieciaka skleiłem łącznie jakieś kilkadziesiąt modeli kartonowych. Jednak było to przed erą internetu, czyli głównie MM i retuszowanie czarnym tuszem, tak jak przykazali w instrukcji :) Na koniec "kariery", gdy były już fora internetowe i podglądnąłem u innych wiele technik, skleiłem może kilkanaście modeli z retuszowaniem farbkami, próbami wyoblania itp. Na pewno nie opanowałem BCG, w 90% używałem butaprenu i cyjanoakrylu.
Potem z różnych perypetii życiowych odstawiłem modelarstwo i po ponad 10ciu latach postanowiłem wrócić. Teraz mam czas, miejsce, środki i chęci, pozostało więc przypomnieć sobie nabyte kiedyś umiejętności i je rozwijać.
Jeśli chodzi o klej, obecnie używam Pattex Wood Express. Szybki czas wiązania i to że nie penetruje za mocno papieru mi odpowiada. Może kiedyś zagości i u mnie BCG.

Chopin napisał:
> (...)To co będzie jak weźmiesz się za trzeci...???

Trzeci najprawdopodobniej będzie N1K2-J Shiden-Kai z Model hobby, mam nadzieję że nie wyjdzie gorzej niż zero.

Kabina zamknięta. Poprawiłem zdjęcia(maksymalna przysłona f8 + korekta balansu bieli):

Pracuję nad poszyciem kadłuba:
- poszycie przymierzone na sucho do kabiny:

- łączenia elementów:

- Ostatni segment ma pełen szkielet, co poskutkowało tym, że nie poradziłem sobie z lepszym jego połączeniem z poprzednim segmentem. Wymęczyłem także papier w najwęższym miejscu tego segmentu.
- z jednej strony na łączeniu segmentów przy kabinie też wyszła mi szpara, ale to przykryje część płatu skrzydeł więc nie będzie widoczne w gotowym modelu
07-01-25 16:25
Michal
Na forum
Od ???
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 17
Skleiłem przód kadłuba. Starałem się by wszystkie linie na poszczególnych elementach się ze sobą łączyły, niestety w paru miejscach nie udało mi się tego efektu osiągnąć.
- Pierwszy segment lekko mi wpadł w drugi. Planuję między pierwszą i drugą wręgę wkleić karton, by wypchnąć ten segment, powinno to zniwelować zwichrowania na połączeniu segmentów. Zobaczę jak ten pomysł wyjdzie w praniu.
- Wyoblania kartonu dopiero się uczę, więc wiem, że daleko mi do ideału.
- W wielu miejscach niestety za mocno wymęczyłem karton.

Części wewnątrz wnęk na karabiny były za krótkie i ich krzywizna nie pasowała do krzywizny poszycia segmentów w tym miejscu. We wnękach zostały szpary ale wymęczone przeze mnie brzegi wycięć na wnęki karabinów skutecznie odwracają od nich uwagę :D

Udało mi się skleić w całość przedni i tylny element kadłuba.
- Na łączeniu segmentów przy kabinie pilota musiałem odrobinę skorygować brzeg na styku obu części, by linie poszycia się zgrywały.
- Musiałem nakleić w niektórych miejscach paski papieru na brzeg wręg, ponieważ te wycinane laserowo są odrobinę za małe w stosunku do elementów poszycia.
- Niestety gdzieniegdzie papier wybrudził mi się od retuszu podczas klejenia :(
- Miałem problemy z prawidłowym ukształtowaniem ostatniego segmentu

Przykleiłem statecznik pionowy.
- Nie poradziłem sobie tak jakbym chciał z dopasowaniem elementów łączących statecznik z kadłubem. Nie udało mi się tak naciągnąć tych części, by były przyklejone "od linii do linii".
- Za to udało mi się wyoblić odpowiednio karton na styku lewej i prawej strony wraz z podwinięciem dolnej krawędzi. Wiem, że nie jest idealnie, ale biorąc pod uwagę moje doświadczenie w tej kwestii, jestem zadowolony z efektu.

Skleiłem celownik oraz zagłówek.
13-01-25 11:32
danielw
Na forum
Od 2020
Relacje w toku - 2
Posty - 238
Bardzo fajnie wychodzi ten Zero. Śledzę z uwagą. Bardzo gładko wyszły też przejścia przodu kadłuba mimo, że one i tak będę w zasadzie nie widoczne. Super, że ten Zero jest w szarym malowaniu - odmiana od wszechobecnych malowań zielonych/zielono-odrapanych. Kleiłem kiedyś kredowego od Halińskiego i ten prezentuje się znacznie lepiej. Czy powierzchnie sterowe są w modelu oddzielne, czy odcięcie steru kierunku to własna inwencja w ramach planowanego ulepszenia do Standardu+?
13-01-25 23:23
Michal
Na forum
Od ???
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 17
danielw
Jasne malowanie na pewno jest oryginalne na tle pozostałych, za to na tym jasnym kolorze widać każde potknięcie sklejacza. Na ciemnym, odrapanym łatwiej byłoby wszystko zamaskować :)
Tak, powierzchnie sterowe, lotki i klapy są w wariancie do wykonania oddzielnie.

- W wycinance brakuje rysunków niektórych części i muszę więcej kombinować i się domyślać.
- Nigdzie nie jest zaznaczone jak bardzo szkielet ma być "wpuszczony" do wnętrza poszycia, tak, by weszły tam oddzielne powierzchnie sterowe.
Rozrysowałem na częściach to czego brakuje:

Kółko ogonowe przed wklejeniem w kadłub:

Zachęcony łatwym dopasowaniem połączenia statecznik pionowy-kadłub, myślałem że z poziomymi pójdzie tak samo gładko, niestety tak się nie stało :)
W konsekwencji, w tylnej części kadłuba nastąpiła masakra powierzchni papierowych. nie mogłem sobie poradzić z częściami imitującymi płynne przejście stateczników poziomych w kadłub.

Oprócz braku doświadczenia, brakowało mi zaznaczonych miejsc, w których te części powinny być przyklejone.
W modelu na szczęście te elementy są zamieszczone podwójnie, co oczywiście musiałem wykorzystać. Ale jak widać odklejenie wcześniej naklejonych i przymocowanie nowych, mocno wymęczyło papier wokoło :(

Mała niekonsekwencja w kolorach, wnętrze statecznika pionowego jest zielone, a całej reszty(skrzydła, osłona silnika, wnęki podwozia, klapy) niebieskie.
Po sklejeniu części sterowej statecznika pionowego, okazało się, że powinna ona wchodzić na 1~2mm do wnętrza statecznika, wiec musiałem wydłubać wręgę :(

Powierzchnie sterowe:

Po doświadczeniach z częścią ogonową, do konstrukcji płata skrzydła podszedłem ostrożniej.
Szkielet uzupełniłem dodatkowymi elementami usztywniającymi

Musiałem się nagłowić jak skleić wnęki podwozia. Niby są opisane na dwóch rysunkach, ale nie potrafiłem z nich wywnioskować w jaki sposób powinien być wklejony ten półkolisty element w środku. Mam nadzieję że wkleiłem go poprawnie.

Zobaczymy jak pójdzie oklejanie poszyciem i spasowanie z kadłubem, będę się starał zrobić to lepiej.
14-01-25 13:03
Radek
Na forum
Od 2020
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1
Posty - 352
Fajnie Ci idzie, to kultowy samolot, musi have do kolekcji. Wnęki podwozia bardzo ładne, też robiłem niedawno
pozdr, Radek
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować