Zaloguj się |Zarejestruj się
08-11-24 21:35
[R] ORP Groźny, ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary

Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1
Posty - 1 926
Projekt 50 Lat MM
Dzień dobry.
Mam wrażenie że dojrzałem już do budowy następnego modelu. Oczywiście okrętu, no i rzecz jasna pływającego pod polską banderą.
Stąd ta relacja.
Wybór modeli do klejenia przeogromny ale z modeli które za mną chodziły musiałem w końcu coś wybrać.
Jedynie skala nie była powodem dylematów moralnych bo preferuję setkę.
Przy moich skromnych możliwościach przerobowych nie mogła to być jednostka duża ale to akurat było oczywiste. Lubię po prostu małe okręty.
Lubię też jak jest detal w modelu, musi się coś dziać na pokładzie, nie może wiać nudą i w/g mnie tytułowy model spełnia te wymagania.
Będzie to zatem.....

W naszej MW było w służbie osiem takich jednostek od lat pięćdziesiątych aż do siedemdziesiątych.
Konkretnie którą jednostkę zbuduję jeszcze nie wiem ale skłaniam się do tego żeby to był ORP Goźny.

W komplecie nabyłem dedykowane lasery. Nigdy z takowych nie korzystałem i mam mieszane uczucia. Szkielet wykorzystałem ale akurat jego koncepcja mi nie pasowała.
Wręgi w całości, podłużnica w całości a wodnica dzielona. Strasznie to wiotkie i niestabilne
było. Musiałem zbudować coś w rodzaju stoczni z kilblokami żeby go jakoś ustabilizować.
Przy jednoczęściowej wodnicy wystarczyła by płaska deska. Oczywiście mogłem to przerobić ale skoro już kupiłem...
Coś tam z reszty laserów wykorzystam ale podejrzewam że sporo jednak zostanie.

No i kluczowa informacja. Model będzie malowany i waloryzowany na wszystkie możliwe sposoby choć oczywiście będzie z kartonu.

Poniżej parę wczesno warsztatowych fotek przedstawiających koncepcję i sposób wykonania kadłuba.

Kadłub zamocowany do roboczej podstawki i gotowy do dalszej obróbki.
Prace trwają.

Post zmieniony (06-11-25 10:04)
09-11-24 13:48
Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
ABC
Na forum
Od 2013
Posty - 1 608
W Rupieciarni - 23
Sledze bo jestem fanem tego okretu gdyz był to w latach 80-tych jeden z lepszych MM-ów. Mam oczywiscie ta wycinanke gepemowska. I własnie wczoraj ja ogladałem i sie zastanawiałem czy kupic ten wypasiony zestaw laserów. Model jest detaliczny i miazdzacy jak na taki niewyszukany okrecik. Bez laserowych detali to budowa zbyt długotrwała , choc oczywiscie duciane detale to klasa. Ale nie do konca wiem czy te detale jak relingi i drobiazgi sa na barwione czy białe ze trzeba sobie prysnac kolor. Bo tam kilka czesci jest ewidentnie kolorwa. A reszta to raczej wyglada na białe.
09-11-24 23:15
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 15
Posty - 4 887
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Stary w swoim żywiole:-) Chciałoby się zakrzyknąć - nareszcie:-)!
Ten typ okrętów zawsze mi się będzie kojarzył z ORP "Czujny" z MM z 88 roku.
Nawet skleiłem tamten model, chociaż kadłub nieco mi się wygiął - ale wspominam go bardzo dobrze:-)
To będzie oczywiście inna para kaloszy i już trzymam beretkę, żeby nie zerwało ją w miarę przybywania zdjęć w relacji:-)
StuGu
10-11-24 09:42
stary

Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1
Posty - 1 926
Projekt 50 Lat MM
Dzięki koledzy za doping :-) Prace trwają. Motywacja jest.
Dwie fotki na szybko pokazujące postęp prac. Kadłub przygotowany do szpachlowania i już pociągnięty cienko szpachlą akrylową.
Teraz szlifowanie. Moja ulubiona czynność ;-)

ABC, co do laserów. Elementy łodzi okrętowej i gretingi czyli to co jest niby drewniane jest wypalone na brązowym kartonie barwionym. Łopaty śrub napędowych na złotym a cała reszta w tym relingi na szarym. Wręgi kadłuba, nadbudówki, komina itd. na białym. Oczywiście grubszym i twardszym.
Jakość moim zdaniem ok. Bardzo delikatne i dobrze wycięte.
11-11-24 15:30
stary

Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1
Posty - 1 926
Projekt 50 Lat MM
Ciąg dalszy. Kadłub wyszlifowany.
To była chyba najbrudniejsza robota.
Pomalowany podkładem w/g starej reguły że farba wszystko wyciągnie.
Większych nierówności nie stwierdzono ;-)

Ciąg dalszy to poszycie. Prace w toku.
11-11-24 17:42
Spychacz

Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2
Posty - 2 324
W Rupieciarni - 2
Podposzycie ideał. Będzie co podziwiać.
Co to za podkład? Bo widzę, że to bardzo dobry pomysł, żeby dla pewności pomalować nim podposzycie.
Relacja: MAYA
Relacja z galerią: ARIZONA , NAGATO , FUSO
Galeria: RICHELIEU , KING GEORGE V
Slayer \m/
11-11-24 18:09
stary

Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1
Posty - 1 926
Projekt 50 Lat MM
11-11-24 19:36
Jaroslav
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10
Posty - 1 803
W Rupieciarni - 1
Chodzi mi od jakiegoś czasu po głowie popełnienie jakiegoś pływadła więc będę tu zaglądał bo jednostka podoba mi się sama w sobie a do tego pod polską banderą👍
GG 6801515
16-11-24 11:08
stary

Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1
Posty - 1 926
Projekt 50 Lat MM
Dzień dobry.
Okręt w oryginale miał kadłub spawany więc żeby zachować minimum przyzwoitości dla skali 1:100 zabrałem się za ... spawanie.
Na razie pospawałem pokład. Gorzej będzie z burtami. Ciąć na pojedyńcze blachy czy trasować?
Nie cierpię robić kadłubów okrętów. A przecież to mała łajba. Co dopiero jak bym miał robić lotniskowiec który jest właściwie samym kadłubem ;-)
Prace trwają.

Post zmieniony (16-11-24 12:15)
16-11-24 16:35
Spychacz

Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2
Posty - 2 324
W Rupieciarni - 2
Masz idealne podposzycie, to tnij na blachy. Z trasowaniem może być trudniej, bo podejrzewam, że w niektórych miejscach, szczególnie na dziobie, nie da się tego zrobić od linijki. Pewnie trzeba trasować po łuku, czyli od ręki. Może nie wyjść idealnie równo. Wiem, ciąć też trzeba po łuku, ale ciąć chyba łatwiej. Poza tym można to zrobić nożyczkami. No ale przecież ty to wszystko doskonale wiesz ;)
Relacja: MAYA
Relacja z galerią: ARIZONA , NAGATO , FUSO
Galeria: RICHELIEU , KING GEORGE V
Slayer \m/
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować