Zaloguj się |Zarejestruj się
04-11-24 09:21
[Technika] Porada narzędziowa - miniwiertarka i jak rozwiązać problem z wiertłami
wieslaw_

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 2
Galerie - 1
Posty - 412
Podrzucam poradę, która może się przydać gdybyście rozpatrywali zakup wiertarki długopisowej firmy DSPIAE. Generalnie narzędzie jest bardzo wygodne i poręczne (jest bezprzewodowe), ma tylko jeden problem. Mianowicie w uchwyt wchodzą tylko frezy i wiertła o średnicy 3mm i mniejszych (przy czym mniejsze też średnio bo ciężko je wycentrować). Jak wiadomo większość mikrowierteł ma trzpień w standardzie 3,175mm i właśnie te 175 tysięcznych milimetra jest tu problemem. Można oczywiście dokupić sobie tani adapter ale... Po pierwsze zmienia się wtedy wyważenie narzędzia a po drugie wydłuża się część, która się obraca podczas pracy co generalnie pogarsza komfort i precyzję pracy. Sam myślałem, że chociaż producent zastosował takie rozwiązanie żeby stosować tylko jego wiertła ale nie. Wiertełka DSPIAE co ciekawe są także w standardzie 3,175mm! Jest to spore niedopatrzenie. Spędziłem sporo czasu w internecie aby znaleźć jakiekolwiek rozwiązanie tego problemu ale w większości ludzie po prostu dokupują sobie lepsze lub gorsze adaptery. Ja postanowiłem spróbować innego rozwiązania. Pomyślałem sobie, że niecałe 0,2mm to nie tak dużo i może można to jakoś zeszlifować. Reasumując bo post już się mocno rozrósł... Włożyłem wiertełko do mojego PROXXONA ale tak żeby wystawało 2 cm trzpienia (czyli odwrotnie) i cierpliwie szlifowałem to najpierw papierkiem 100 potem 200 a na końcu polerka na 1000. Efekt na zdjęciach. Narzędzie generalnie polecam choć czeka was podobna praca jak mnie gdy będziecie chcieli zachować jego wygodę używania.

04-11-24 09:26
Odp: [Technika]Porada narzędziowa - miniwiertarka i jak rozwiązać problem z wiertłami
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 853
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
A w czym DSPIAE jest inny / lepszy od Proxxona? Skoro masz to drugie to po co ci to pierwsze? Sam mam tego Proxxona i czasem z zazdrością patrzę na wyposażenie dodatkowe do Dremeli czego Proxxon nie potrafi (nie chce?) wprowadzić...
04-11-24 09:51
Odp: [Technika]Porada narzędziowa - miniwiertarka i jak rozwiązać problem z wiertłami
wieslaw_

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 2
Galerie - 1
Posty - 412
Lukee - Proxxon jest jednak masywniejszy i na "kablu". DSPIAE jest dosłownie narzędziem w formie długopisu, nawet podobnie waży w związku z czym jest niesamowicie poręczny.
04-11-24 10:31
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 853
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Uuuu... Dawno już nie grzebałem w narzędziach modelarskich :-/
Jestem zaskoczony bo wcześniej się z tą firmą nie spotkałem a widzę, że ma ogromną ilość wyposażenia.
Rzeczywiście wygodą użytkowania musi prześcigać Dremela a nawet Proxxona :-)
A jak się nie chce przerabiać wierteł to zawsze można sobie budować kolekcję oryginalnych ;-)
A na koniec powiedz, czy te odchudzone wiertełka od Proxxona dalej da się w nim bezpiecznie zamontować?
04-11-24 10:41
wieslaw_

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 2
Galerie - 1
Posty - 412
Jasne, te niecałe 0,2mm dla uchwytu Proxxona to w zasadzie nic.
04-11-24 11:02
Brystol

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 8
Galerie - 35
Posty - 4 540
W Rupieciarni - 2
:)

Panowie, poniższe to nie krytyka ino rodzaj informacji od starego dziada.

Mam coś podobnego innej firmy, też poręczne, ładuje sie przez usb , niby malusie i cacy ino leży nieużywane w szufladzie.

Kupiłem kiedyś bo takie malusie itd.

Wiercić tym malusie otworki , trzymając toto w ręce to i tak otworek sie rozkalibruje.

Do kilku malusich otworków dobre są sztyfty z wrzecionkiem z wymiennym wkładem do najmalusijnieszych nawet wiertełek, ręcznie i precyzyjniej , no chyba .ze do wiercenia jest miljon nieprecyzyjnych dziurek.

No więc suma sumarum leży to fiu bzdziu u mnie wszufladzie i czeka na wyrzucenie na śmietnik, a ja sobie ewentualnie dziurki i wszyskie inne cięcia wszyskiego, slifowania itd moim malusim proxonikiem na kabelek z regulowanymi obrotami do 20000 obrotów, i oczywiżcie tym sztyftem na wiertełka
brystol jest gupi! lalalalaala!

wieje nudą, kiczem i kaszaną
04-11-24 11:09
wieslaw_

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 2
Galerie - 1
Posty - 412
Brystol miałem wcześniej też jakiegoś "nołnejma" bo sama idea wydawała mi się zacna (wiertarka w formie długopisu) ale niestety wiertełka w nim umieszczane mocno jak na ich wielkość "biły" i efekt miałem taki o którym pisałeś. Tu natomiast wiertełko kręci się prosto bez najmniejszego "bicia" i w moim przypadku gdy czeka mnie "milion" dziurek pod relingi okrętowe, narzędzie jest jak znalazł. Co do wiercenia to już sprawdzałem więc idzie bardzo sprawnie.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować