Uzupełnienie reli
@Arek
Niestety [LOFT] dało b.słaby wynik. Oto mapa krzywizny
[SWEP 2 RAILS] praktycznie to samo
Dopiero [CURVE NETWORK] dało satysfakcjonujący punkt wyjściowy, ale i tak (za) dużo czasu mi zajęło upłynnianie.
Teraz zrobiłbym to zupełnie inaczej - wypróbuję przy jakimś kolejnym projekcie.
No i wracając do realu
Rozlezione poszycie przykleiłem równając do stępki i stengi rufowej oraz wywalając parę blaszek
celem uzupełnienia ich z zapasu koloru co wyszło nawet znośnie (nie mylić z: dobrze).
Następnie przykleiłem dolne poszycie burty odcinając kawałek,w którym krawędź nie chciał mi się zgrać z pawężą.
Następnie uzupełniłem go z zapasu koloru.
Poszycie dna prawej burty przykleiłem bez 4 rufowych oklejek. Przy przyłożeniu ich do kadłuba wyszła ta sama tendencja - chcą się ułożyć w łuk, a przy równym pasowaniu do kila rozjeżdżają się u góry. Wniosek - albo coś źle wyciąłem albo...
Z tej strony już poszedłem na lenia i uzupełnienie robiłem bez ząbków, ale efekt końcowy o wiele gorszy.
Na tej burcie wywaliłem całą dolną oklejkę burty.
Kształt odrysowałem miękkim ołówkiem tak, jak kiedyś bawiliśmy się odrysowując monet :).
Najpierw przykleiłem łatę z barwionki, a potem niepodklejaną
z zapasu koloru.
Na koniec całe dno pomalowałem akrylem miedzianym metalicznym i muszę przyznać, że calość nawet może się podobać, kiedy patrzeć jednym okiem :D
Parę refleksji co poszło nie tak?
Poszycie się strasznie ciężko kształtowało, szczególnie
te wąskie deski na burcie ciężko było wygiąć w rynnę.
Dopasowanie cegiełek dało się zrobić na idealnie na sucho,
ale przy sklejaniu było już ciężko je wsunąć między siebie
równie idealnie, bo żeby nie było szpar. luz musiał być zerowy.
Gdybym kleił ten kadłub drugi raz, nie podklejałbym poszycia tekturą 0.5mm a jeżeli już , to ewentualnie piwną.
Ale raczej zrobiłbym kopię oklejek na papierze 140-150g albo nawet użył po prostu pasków
i okleił kadłub z wyszpachlowanym + szlifowanym podposzyciem.
Następnie znowu szlif-szpachla-szlif.
Na koniec okleiłbym całość nie podklejanym poszyciem docelowym. To mowa oczywiście o całkowitym standardzie
Ale i tak trzeba by skorygować kształt rufy na pierwszej wrędze.
Post zmieniony (05-05-25 22:02)
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu:
Luxtorpeda ,
Bussard ,
Alkett ,
America i coś tam jeszcze :)
Polepione :
Kaplica M.B.Śnieżnej ,
Cerkiew