Zaloguj się |Zarejestruj się
18-12-25 12:21
Re: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Art

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 27
Posty - 1 728
Projekt 50 Lat MM
I o to chodziło, jak wiesz, relacje też są materiałem edukacyjnym dla osób, które dopiero poznają arkana tego i tamtego, a nie dla samych "znawców".
Dzięki !
19-12-25 09:20
Re: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
rogergk
Na forum
Od ???
Posty - 46
przesyłam linka , gdzie jest więcej przykładów dla szycia żagli (wydętych).
[www.maderski.pl]
19-12-25 10:01
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 226
Wszak mój obrazek właśsnie z tej strony pochodzi :)
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
28-12-25 14:56
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 226
Żagle prawie zakończone
W liki wolne wkleiłem drut stalowy 0.2mm aby móc potem ukształtować trwale wydęcie wiatrem:

rodzinka w komplecie - zostało jeszcze dokleić likliny i zrobić refsejzingi (na focie grot(ten z trzema refbantami) zamieniłem z fokiem ale to nieważne :) )

Dychtunek pokłady nieźle mnie umęczył, bo robienie krótkich poprzecznych odcinków na końcach desek zajęło więcej czasu
niż robienie podłużnych - skakały, odklejały, wyginały się i gubiły a jeszcze teraz zauważyłem że parę odpadło :(

Parę fotek z oklejania podposzyciem, które było robione po dychtunku + szpachla + czarne burty i pytanie:
Zamierzam fornir pomalować na czarno PRZED oklejaniem.
Czym lepiej? Bejcą czy lakierobejcą ?

Dlaczego taka kolejność? Ewentualne zabrudzenie klejem spowoduje, że bejca/lakierobejca nie wsiąknie w drewno i zostaną plamy

pozdro
WOJTEK
-------------------------------------------------------------------------------------
17-04-26 23:16
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 226
Aloha
Prace nie zostały porzucone, choć zdarzyły się dłuższe przerwy
Fornir 0.5 mm na fizelinie zakupiony jako "obrzeże drewniane 22mm do blatu" na allegdzieśtam :)
Po dłuższym namyśle wybrałem malowanie bejcą ze względu na lepszą penetrację wgłąb drewna.
Pocięty na paski 4mm

Zacząłem od rufy - najtrudniejsze.
Żeby się pasek nie złamał najpierw nawilżyłem miejsce zgięcia wodą + odczekałem *kilka razy

i parę zdjęć z dalszych prac poszyciowych

jako odpoczynek od listewek zrobiłem sobie segarsy.
Materiał brązowa barwionka 80g/m3
Paski o szerokości poniżej 1mm zwijane na 2 warstwy na trzonku pędzla - jest stożkowy, więc można sobie dobrać średnicę (zaznaczyłem sobie taśmą malarską),
a także łatwiej zdejmować, bo opór jest tylko n a początku

Poszycie burtowe prawie gotowe. Widać początek części podwodnej - niemalowanej, bo na wierzch pjdzie miedź

wkleiłem też imitację belki dziobnicy (na początku tego nie planowałem na pomysł wpadłem w trakcie prac)
Widać efekt szlifowania poszycia w celu likwidacji schodków oraz uzyskania obłości powierzchni

Następnie postanowiłem w części podwodnej nie cackać się już z deseczkami i okleić dużymi płatami.
Na rudie na skos żeby wykorzystać większą giętkość forniru w poprzek włókien dostosowując do krzywizny kadłuba

dopasowywanie ostatnich płatów

i gotowe burty

została jeszcze pawęż wraz z obróbką dochodzących do nich planek

Oklejanie paseczkami zajęło mi kilkanaście wieczorów , bo często mogłem przykleić tylko kilka na raz,
a dużymi płatami tylko DWA wieczory - dobrze , że sobie uprościłem :)

Ahoj z wami :D
Wojtek

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-04-26 23:27.
18-04-26 09:08
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 27
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 098
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Podoba się ! Tak trzymać ten kurs !
20-04-26 10:23
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 226
Zapomniałem dodać. że klepki szlifowałem na kształt przekroju w trapez, gdzie dłuższa podstawa jest na zewnątrz.
Miało to na celu uzyskanie zewnętrznej powierzchni na oble bez trójkątnych szczelin . Sprawdziło się doskonale (bo niby dlaczego miało się nie ? :) )
pozdro
WOJTEK
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować