Zaloguj się |Zarejestruj się
03-10-24 12:48
[G] Pudło z Ulm, Schreiber-Bogen, 1:60
Brystol

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 7
Galerie - 33
Posty - 4 469
W Rupieciarni - 2
Panowie, przedstawiam kolejnego rozgrzebańca, który odleżał swoje.

Ulm to miasto w Niemczech nad Dunajem, a to dziwadło nazywa sie właściwie "Zille".

"Pudło" to nazwa prześmiewcza, nadana mu przez jakiegoś radnego miejskiego z konkurencyjnego miasta.
Gugła ma dużo informacji, tu tylko tak niby na niby.

Pierwsze pisemne wzmianki pochodzą z XV wieku, to obiekty jednorazowego użytku, przewoziły towary samospławem, między innymi aż do Wiednia i dalej.

Typowe rozmiary to długość ok. 25 metrów i ok. 5 metrów szerokości, ale były też i większe.

Na miejscu docelowym były rozbierane, drewno użyte do budowy sprzedawane, a szyper i "załoga" wracali lądem.
Jak sie zaczęła żegluga parowa, zaczął sie nieuchronny upadek, dzisiaj to atrakcja, wożą turystów.

Model prościutki, miałem go sklejonego już dawno, ino przy wiosłach debatowałem, czy je zrobić zamiast z papieru, to z patyków.
No i zeszło lata całe, no i w końcu niedawno wydebatowałem, że jedno zrobie z patyka, a trzy z papieru i jest gotowy.

Autor zrobił pasy, kamo i brudzing.

Są pasy, to dobrze , bo tera to wszyscy panie, pasy, żeby nie wyglądało, że to z kartonu.

Kamo w tym modelu, to barwy miasta Ulm

robiony bez cacusio i gładziusio, "bo co ludzie powiedzą", dlatego szyderstwa i ironizmy jak najbardziej na miejscu

a tu panie, pasy, kamo i brudzing jak na dłoni

brystol jest gupi! lalalalaala!

wieje nudą, kiczem i kaszaną
03-10-24 14:26
Odp: [G] Pudło z Ulm, Schreiber-Bogen, 1:60
ceva

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 7
Galerie - 26
Posty - 3 355
W Rupieciarni - 28
Projekt 50 Lat MM
Ulm, Ulm, czy to nie te miasto z którego pochodzi sławny kompozytor Johann Gambolputty de von Ausfern-schplenden-schlitter-crasscrenbon-fried-digger-dangle-dungle-burstein-von-knacker-thrasher-apple-banger-horowitz-ticolensic-grander-knotty-spelltinkle-grandlich-grumblemeyer-spelterwasser-kürstlich-himbleeisen-bahnwagen-gutenabend-bitte-eine-nürnburger-bratwustle-gerspurten-mit-zweimache-luber-hundsfut-gumberaber-shönendanker-kalbsfleisch-mittler-raucher von Hautkopft of Ulm?
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI , LANCISTI
03-10-24 15:37
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 065
W Rupieciarni - 1
ceva tak. Dokładnie ten.... ;-D
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
03-10-24 16:39
MARIUSZ
Moderator

Na forum
Od 2001
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9
Posty - 7 863
W Rupieciarni - 4
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Coś jak nasza szkuta wiślana...
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.
03-10-24 16:59
yak
Na forum
Od 2004
Posty - 1 977
Dla mnie Ulm to zawsze będzie miejsce akcji Schulmeistra z 1805 roku. Cześć i chwała wkręcaniu bliźnich kawałkiem gazety :-)

Post zmieniony (03-10-24 17:00)
04-10-24 11:15
Sylan
Na forum
Od 2023
Posty - 9
Panie ceva... nie "of Ulm", tyko "auf Ulm"!
No i nie zapominajcie proszę, o jego żonie, Sara Gambolputty de von Ausfern-schplenden-schlitter-crasscrenbon-fried-digger-dangle-dungle-burstein-von-knacker-thrasher-apple-banger-horowitz-ticolensic-grander-knotty-spelltinkle-grandlich-grumblemeyer-spelterwasser-kürstlich-himbleeisen-bahnwagen-gutenabend-bitte-eine-nürnburger-bratwustle-gerspurten-mit-zweimache-luber-hundsfut-gumberaber-shönendanker-kalbsfleisch-mittler-raucher von Hautkopft auf Ulm

P.S. Ale przyjemnie się patrzy na tę czyściutką robotę (mimo brudzingu)
04-10-24 11:42
ceva

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 7
Galerie - 26
Posty - 3 355
W Rupieciarni - 28
Projekt 50 Lat MM
Sylan, w skeczu w wymowie nazwiska Johanna Gambolputty de von Ausfern-schplenden-schlitter-crasscrenbon-fried-digger-dangle-dungle-burstein-von-knacker-thrasher-apple-banger-horowitz-ticolensic-grander-knotty-spelltinkle-grandlich-grumblemeyer-spelterwasser-kürstlich-himbleeisen-bahnwagen-gutenabend-bitte-eine-nürnburger-bratwustle-gerspurten-mit-zweimache-luber-hundsfut-gumberaber-shönendanker-kalbsfleisch-mittler-raucher von Hautkopft of Ulm, wyraźnie słychać "of Ulm", a więc prawidłowa gramatyka i pisownia nie zostały uwzględnione...
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI , LANCISTI
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować