09-09-24 16:00
Na forum od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
09-09-24 16:00
Odp: [T][P] cyrkiel tnący na wypasie?
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
poniżej 10 mamy sztańce, co prawda nie zawsze mają one pokrycie w całym zakresie, ale IMO nic lepszego nie da się znaleźć. No i cena faktycznie hehehe dość egzotyczna: ]
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
09-09-24 16:34
Na forum od 2022
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 2
09-09-24 16:34
Ten prostszy na A-e wyświetla mi sie za 83pln wiec nie ma tragedii
Sztance niestety 2-4 mm co 0,5mm 4-10 co 1mm
Przy pośrednich średnicach pozostaje dzięciolenie.

Poniżej 3mm takie igły można nabyć. Dostępne są od 8G co jest chyba nawet ok 3.5mm
Można kupić 2 zestawy i jedne naostrzyć od wewnątrz , a drugie od zewnątrz

...ale ten od StuGu bardzo mi się podoba. Na pewno dzięki 2óm uchwytom wygodniej się wycina
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
09-09-24 17:27
Na forum od 2015
09-09-24 17:27
Na forum
Od 2015
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Mam cyrkiel Olfy i jak korzystałem to było OK - byle trzymać pewnie by się nie przemieścił.
Osobiście jednak jestem zdania, że należałoby zapytać dlaczego tak mało wycinanek zawiera znaczniki środka otworów. Ale nie tylko otworów - nigdy nie widziałem, żeby wycinanka (trochę ich przejrzałem chociaż nie jestem wyjadaczem jak wielu z Was) zawierała znaczniki środka promieni kiedy obrys jakiejś części nie jest prostoliniowy. Oczywiście nie chodzi tutaj o krawędzie krzywoliniowe jak pokłady czy skrzydła (od tego są krzywiki) ale tam gdzie ewidentnie projektant użył konkretnego łuku o znanym promieniu. Takie coś bardzo przecież ułatwiłoby używanie takiego cyrkla lub dokładne przyłożenie przymiaru kołowego.
09-09-24 18:17
Na forum od 2004
Relacje w toku - 13
Relacje z galerią - 12
Galerie - 37
Projekt 50 Lat MM
09-09-24 18:17
Na forum
Od 2004
Relacje w toku - 13
Relacje z galerią - 12
Galerie - 37
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Kupiłem niedawno na Ali najprostszy model, PT-C, za całe 47 zł - taka promocja mi wyskoczyła. Teraz jadą do mnie dodatkowe ostrza za 17 zl. Ten najprostszy model najlepiej nadaję się do kartonu, bo ma wyrysowane okręgi, ułatwiające wycentrowanie. Dodatkowo, można ten dolny plastik łatwo zdemontować i narysować 3 ramiona krzyża. A podstawowym nożem wycinałem tekturę o grubości 0,5 mm. Te dodatkowe ostrza powinny pozwolić na cięcie grubszej tektury. Najmniejsze koła wycinałem zgodnie z opisem cyrkla - 1 mm. Dla mnie ważne jest, że ostrze prowadzone jest prostopadle do powierzchni a jego nacisk jest regulowany sprężynką. Na razie jestem zadowolony.
09-09-24 19:54
Na forum od 2021
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 4
Projekt 50 Lat MM
09-09-24 19:54
A ja kupiłem jakiś czas temu cyrkiel Rufio3D z precyzyjną regulacją ustawień. Jest teź dość masywny bo z druku żywicznego. Zero luzów, solidna budowa. Wycina się nim bardzo przyjemnie i pasują do niego ostrza od nożyka Olfy lub każdego innego nożyka segmentowego 9mm o kącie 30°. Zakres to bodajże 7mm-150mm więc też nie do końca rozwiązuje problem wycinania maleńkich kółek. Jest za to możliwość zainstalowania dwóch ostrzy i wycinania pierścieni za jednym razem :-) Fotki pochodzą ze strony facebook producenta.

Link do strony producenta

Pozdrawiam
Piotrek
09-09-24 21:40
Na forum od 2006
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 10
Galerie - 8
09-09-24 21:40
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 10
Galerie - 8
Po taniości i z dużą precyzją: skalpel, igła albo kawałek drutu jako oś obrotu i kawałek plastiku 0.5mm żeby uwięzić ten skalpel

Powtarzalność i zachowanie okrągłości nieporównywalne z niczym co do tej pory testowałem. Od 4mm średnicy bez problemu daje radę.
Inne moje projekty: Batignolles-Châtillon Char 25T, STRV 103C, Trabaccolo
Przyjemność powinno się mierzyć stopniem realizacji zamierzeń, panie Liang
10-09-24 08:42
Na forum od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1
Projekt 50 Lat MM
10-09-24 08:42
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1
Projekt 50 Lat MM
Moją Olfę CMP zmodernizowałem podpiłowując tu i tam żeby się igła z ostrzem bliżej schodziły i wycinam krążki 6mm.
Są jeszcze rezerwy i można by zejść do pięciu milimetrów.
10-09-24 09:33
Na forum od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2
10-09-24 09:33
Mam "cyrkiel" DSPIAE i polecam. Bardzo fajnie się wycina kółka i otwory o średnicy od 1mm do 45mm w kartonie raczej do 0,25mm grubości. Nóż jest z wolframu bardzo ostry. Nóż jest na sprężynie, docisk reguluje się pokrętłem. Co do centrowania to dorobiłem sobie do niego taki centrownik z kartonu. Problemem jest trochę ustawianie średnicy na cyrklu bo trzeba średnicę wycinanej części ustawić w powietrzu a nie po przyłożeniu do wycinanego elementu gdyż wspomniana wcześniej sprężyna dociska nam ostrze do kartonu ale to kwestia też poćwiczenia.
10-09-24 16:46
Na forum od 2003
Galerie - 9

W Rupieciarni - 2
10-09-24 16:46
Na forum
Od 2003
Galerie - 9
W Rupieciarni - 2
A ja powiem krótko: Najlepsza metoda to jest ta najbardziej prosta, tak, jak to zaprezentował Kalor.
Reszta, to manufaktura.
Pozdrawiam.
Andrzej K.
10-09-24 17:34
Na forum od 2013
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 36

W Rupieciarni - 2
10-09-24 17:34

a czy wycinanie cyrklem (jakmikolwiek) kółek o średnicy 1 milimetra nie jest to aby jaka dewiacja ?
brystol jest gupi! lalalalaala!

na forumach panie, wieje nudą, kiczem i kaszaną
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować