Zaloguj się |Zarejestruj się
23-04-25 20:39
Odp: [R] Kanonierka "Axel Thorsen" 1810 -1:72 model testowy
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 788
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
W zasadzie to można wsiąść i ruszyć na morze dookoła świata i jedną milę więcej. Jak prawdziwy :-D
24-04-25 08:42
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 107
"Jakie to jest piękne
jakie to wszystko jest piękne
a ty co?
a ja niiiiic"

jak śpiewały elektryczne gitary

Powtórzę się, ale świetny temat, tylko kiedy kleić wszystko co mi się podoba?
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
24-04-25 08:59
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 286
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
Właśnie wczoraj oglądałem Twój filmik na ytubach, o plątaniu want. Magia, Panie magia.
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
18-08-25 15:59
Seahorse

Na forum
Od 2015
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 17
Galerie - 2
Posty - 696
Witajcie,
Hmm... nie będę tłumaczył, dlaczego tak długo trwało ukończenie modelu, bo nie po to zakłada się relacje na forum.
Cieszę się, że model jak na razie się spodobał. Dziś trochę o żaglach i olinowaniu ruchomym. Bo model już skończony...

Żagle robiłem z gotowych wydruków ufarbowanych w herbacie. Kawałek płótna nasączonego klejem po wyschnięciu ciąłem ostrym skalpelem na wąziutkie paski, które następnie naklejałem jako wzmocnienia krawędzi żagla. Po wyschnięciu cały żagiel wycinałem nożyczkami. Pierwszy raz owo naklejanie spowodowało jakieś plamy (nie wiem, czy brudny klej, czy zła herbata do farbowania) więc postanowiłem wzmocnienia pomalować farbą akrylową. Bardziej zbliżonej kolorem nie miałem, więc jest jak jest. Malowało się o tyle wygodnie, że te fragmenty płótna były już "zabezpieczone" klejem, więc farba nie miała żadnych tendencji do rozlewania się.

W niektórych rogach żagli miały być stalowe oczka, do czego wykorzystałem 2 mm obręcze, takie jak przy olinowaniu US Revenue Cutter. Myślę, że wygląda to akceptowalnie. Krawędzie oczywiście okleiłem likliną. Zwykle robię to klejem do drewna, ale tu pomalowane obrzeża skusiły mnie do użycia cyjanoakrylu. I faktycznie było dużo szybciej... do pierwszej plamy, po tym, jak ręka drgnęła i stało się. Wróciłem do sprawdzonej metody z szybkoschnącym "wikolowatym".

Olinowanie ruchome, jak to olinowanie ruchome - najpierw dużo przymiarek, potem przygotowanie kompletu linek, bloczków i talii, na koniec wieszanie i zabezpieczanie kropelką.
Ogólnie szło dobrze, z wyjątkiem drukowanych haczyków i sklerozy stającej w opozycji.
Haczyki wydrukowałem z mocnej i jednocześnie dość elastycznej żywicy. I wszystko jest dobrze dopóki złapany klejem cyjanoakrylowym haczyk nie jest naprężany w innym kierunku poza osią podłużną. Testowałem połączone ze sobą haczyki i wytrzymały ciężar 190 gramów, więc absolutnie wystarczający, jednak kiedy coś się lekko szarpnie, skrzywi, wygnie w bok, trzaskają jak zapałki (zdecydowanie łatwiej niż zapałki) Są na sztakslach, są na baksztagach, ale w kilku innych miejscach musiałem robić całość od nowa, nawet wyrywając oczka z masztów, bo tkwiły w nich resztki haczyków zalepione CA. I wiązane razem z bloczkiem np. 3 mm robiły się dość długie, co nie wszędzie pasowało. Generalnie haczyki polecam, ale nie używam:-))) Mam cały woreczek, wiec jeśli ktoś chce spróbować, niech da znać.

Skleroza zaś dała popalić przy grotżaglu, gdzie nie tylko zapomniałem o jednym oczku w bomie (dokleiłem je więc na styk, wierząc, że to wystarczy i się nie urwie), ale co ważniejsze, nie założyłem zawczasu na sam maszt obręczy, do których wiązany był żagiel. Trzeba było każdą obręcz rozciąć, wygiąć, założyć na maszt i próbować rozcięcie skleić kropelką (godzina niepotrzebnej pracy).

Buchty robiłem metodą pokazaną przy Speeljachcie, trochę ją jeszcze upraszczając.
I to chyba wszystko najważniejsze. Zapraszam do oglądania zdjęć:

Pozdrawiam
Tomek
18-08-25 19:01
QN

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8
Posty - 3 387
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Rany, ten detal powala.

Precyzja w każdym elemencie, a już nie wyobrażam sobie, jak trzeba montować olinowanie na haczykach, żeby nie pospadały.

Ja nie potrafię zrobić prostego relingu, żeby go nie pogiąć, a co dopiero nie rozwalić olinowania, które wisi na takich mocowaniach.

Wykonanie najwyższych lotów, które niezmiennie podziwiam.
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------
18-08-25 19:13
stary

Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1
Posty - 1 919
Projekt 50 Lat MM
Miazga! Dbałość o detal i odwzorowanie oryginalnych elementów porażająca realizmem.
Brawo na stojąco!
18-08-25 21:00
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 286
Klub
Szczere gratulacje i zazdro mocno, skilla cierpliwości i co dla mniej najtrudniejsze do przeskoczenia, wiedzy okrętowej z epoki do wiązania sznurków. Twój kolejny, niepozorny ale wariat projekcik. SUPER: ]
18-08-25 21:01
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 286
Klub
Tak BTW,. te nowe liny z nowym splotem ROBIĄ robote: ]
19-08-25 07:49
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 788
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Niesamowita praca! Wspaniały model. Niczego mądrzejszego nie wymyślę...
Zastanowił mnie tylko bukszpryt - może była o tym mowa ale nie mam za bardzo teraz czasu przeglądać: dlaczego jest zamocowany do fokmasztu na ruchomo?

Aha, już doczytałem ;-)

Post zmieniony (19-08-25 10:01)
19-08-25 08:33
Art

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 27
Posty - 1 711
Projekt 50 Lat MM
Przepiękna żaglówka.
Wykonanie klasa sama w sobie.
Gratulacje!
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować