Powitać
W końcu udało mi się skończyć Stara ;-)
Historia tego modelu jest dość długa, zacząłem go ponad 4 lata temu z zamiarem sklejenia w standardzie. Skleiłem ramę z duperelami, kawałek kabiny i odłożyłem model na półkę. Potem temat odżył, postanowiłem go jednak pomalować. Znów trochę przy nim podłubałem i ponownie odłożyłem na półkę. Jako, że 6 tygodni temu zasiadłem na L4, postanowiłem w końcu model dokończyć. Koncepcji było wiele, pierwotnie chciałem go wykonać w wersji "okładkowej" czyli szary ze skrzynią, potem wojskowej albo strażackiej, ale że zaczęło mi się cknić za pracą wykonałem go jako portowe wozidło różnych gratów ;-) Uprzedzając ewentualnie pytania, nie mam żadnych "kwitów" na taki egzemplarz. Założyłem, że auto było na tyle popularne, że pewnie po porcie też kilka egzemplarzy jeździło. Postanowiłem pobawić się również walorką w postaci różnych obić, zacieków i zachlapań, no i wyszło co wyszło ;-)
Projekt Janka Kołodzieja jest bardzo przyjemny, trochę uproszczony, ale za to cały w równym stopniu. Ja postanowiłem parę dupereli poprawić lub dorobić. Dołożyłem jakieś kable w podwoziu, zrobiłem mocowanie zbiornika paliwa, poprawiłem zderzak przedni, zrobiłem trochę pustej przestrzeni pod grillem chłodnicy i cośtam jeszcze o czym nie pamiętam ;-) Malowany w całości aerografem, farbami akrylowymi Tamiya i Hataka Blue Line. Brudzenie, zachlapania itd robione mocno rozcieńczonymi farbami Hataka, trochę washu olejnego i zacieki z olejnych farb artystycznych. Więcej grzechów nie pamiętam ;-)

pozdrawiam
Piotr