Zaloguj się |Zarejestruj się
02-09-24 11:34
Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Sven
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 11
Galerie - 8
Posty - 2 651
Tu masz Texasa i to w konwoju atlantyckim, zdaje się 1942: spod Deck Blue prześwituje nieco drewno

[www.gstatic.com]
[www.gstatic.com]
[www.gstatic.com]
02-09-24 20:12
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 726
Zdjęcia z LIFE'a pokazują myślę problem. No może z wyjątkiem trzeciego, gdzie uważam, że samo zdjęcie jest źle zrobione (zła klisza do warunków?). Według mnie problem leży w samej barwie drewna. Pokład, który Karas pomalował to jakaś balsa albo sosna i to powoduje, że jego ostateczna barwa tak mocno odbiega od tych zdjęć. Myślę, że samo drewno, z którego navy blue został dość mocno przetarty na oryginale jest po prostu szaro-brunatne (może po działaniu środowiska) i dlatego na kolorowych zdjęciach z epoki tak ciemno wygląda.
Rozumiem, że Karas chciał dostosować kolorystykę do wycinanki i za to należy się uznanie ale jestem pewien, że jak poprawi - czytaj dołoży farby to efekt będzie bardzo dobry. Albo niech zostawi tak jak jest bo "lepsze jest wrogiem dobrego".
02-09-24 21:29
Kruszyna

Na forum
Od 2018
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 3
Posty - 670
Nie wiem jaki pokład był na NM, ale na Texas była to właśnie sosna :)
Dla zainteresowanych tutaj są fotki z prac wymiany pokładu
[www.facebook.com]

A tutaj fotki styranego pokładu - trzeba brać poprawkę że to jendostka muzealna
[www.facebook.com]

Post zmieniony (02-09-24 21:32)
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie: Szkuta Wiślana
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad
02-09-24 21:54
Agand

Na forum
Od 2001
Posty - 679
Kruszyna - tej sosny toś Waść pewien? - mię się obiło co jankesy nagminnie daglezji używali
Pozdrówka
Agand
02-09-24 22:23
Spychacz

Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2
Posty - 2 296

Texas miał na pewno sosnowy pokład. Oto fragment z linka Kruszyny, dotyczący pokładu:

PINE DECK REPAIRS: Workers are currently laying the pine deck on the ship's bow. Below is a breakdown of how this is done. Yes, Battleship Texas had a deck made up of mostly pine during the ship's service career.
Relacja: MAYA
Relacja z galerią: ARIZONA , NAGATO , FUSO
Galeria: RICHELIEU , KING GEORGE V
Slayer \m/
03-09-24 07:18
Kruszyna

Na forum
Od 2018
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 3
Posty - 670
Agand, też może być. Ostatnio jak projektowałem tężnie solankową, to mieliśmy z technologiem drewna dyskusje o gatunkach drzew. Powiedział, że daglezja to taka sosna, ale podobno turbo twarda. Podobno z wyglądu się nie różnią, ale w daglezje ciężko wbić gwóźdź. Pytanie czy „Pine” to sosna, czy potocznie tak mówią na wszystkie sosnowate :D
Pozdrawiam
Wojtek

Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad
03-09-24 08:54
Sven
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 11
Galerie - 8
Posty - 2 651
USN używało/używa tradycyjnie raczej drewna tekowego, takie zresztą posiadają na pokładach jednostki muzealne. Tutaj jeszcze USS Missouri [www.gstatic.com]
03-09-24 09:21
Hubert
Na forum
Od 2020
Relacje w toku - 2
Galerie - 3
Posty - 183
No prawda jest taka że z drewnianymi pokładami trzeba się narobiċ, ale efekt jest zawsze bardziej naturalny niż wydruk, uroku dodają różne skazy i itp. Dobrze go Skarasiowałeś
Jak na razie only Royal Navy choć nie wykluczam IJN
03-09-24 09:29
Kruszyna

Na forum
Od 2018
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 3
Posty - 670
Hubert, właśnie stworzyłeś nowe modelarskie pojęcie!
Skarasiować model ;) Michał, sorry za off.
Pozdrawiam
Wojtek

03-09-24 09:48
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 241
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
@Sven, @Kruszyna, dziękuje za zdjęcia.

Problem jest taki, że prawdopodobnie powinienem tym razem drewko przybrązowić, Jak zawsze rozjaśniam. To tym razem powinienem przesączyć w struktutrze czymś brązowym. Może nawet trzeba byłoby przebejcować je, a dopiero na to położyć farbę i przetrzeć papierem, wtedy może te jasne przebarwienia tak bardzo nie kłułyby w oczy. 2 kwestia, to jak mocno można polegać na koloryzowanych zdjęciach? Jednakże, nadal można coś zauważyć. Mnie np uderza, jak równo i głado jest na pokładzie. W modelu mamy czarne linie od graweru. W oryginale, wydaje się że dechy były ciasno jedna przy drugiej, a szpara wypchana pakułami minimalna. Dobrze to widać na zdjęciach Kruszyny.
Amerykańce są obrzydliwie racjonalni, być może faktycznie nie było sensu pakować drogiego teaka na okręty skoro zwykła sosna zapewniała im odpowiednie warunki. Tym bardziej że pokład był zabezpieczany farbą od warunków zewnętrznych.

@Hubert, hehe generalnie nie, ja zazwyczaj jedynie rozjaśniam i maziam czymś ciemniejszym w miejscach stania elementów, aby tam gdzie coś stoi na pokładzie pokład się przyciemniał. Tylko USNy są upierdliwe z tym swoim malowaniem: ]

Jeszcze raz bardzo dziękuje wszystkim za podzielenie się uwagami, każda jest cenna.
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować