03-06-24 15:43
Na forum od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2
03-06-24 15:43
[Technika] Pytanie o laser CNC diodowy Sculpfun
Mam pytanie, czy miał ktoś styczność z tego typu laserem w zastosowaniu w modelarstwie kartonowym? W necie jest sporo filmów ale glównie z cięcia sklejki z czym laser radzi sobie dobrze ale chodzi mi raczej i wycinanie drobnych elementow z kartonu różnej grubości.

Post zmieniony (03-06-24 18:00)
04-06-24 06:18
Na forum od 2010
04-06-24 06:18
Odp: [Technika] Pytanie o laser CNC diodowy Sculpfun
Na forum
Od 2010
Hej
Ja mam Laser Emblaser core i to jest petarda. mogę wyciąć mikro elementy które potem mam problem w uchwyceniem w pesetę. Wycinam sobie wszystko z dowolnego papieru lub kartonu i tektury balsy itp. Np ostatnio zrębnice bilaji. sre 1mm a grubość 0,1mm. Najfajniej tnie się do takich rzeczy preszpan bo jest twardy i pozostają ostre krawędzie . niestety trzeba sobie potem element pomalować. Tne tez sobie z barwionki elementy ale z zapasu koloru w modelach. POLECAM
Pracuję na software Lightburn

Post zmieniony (04-06-24 10:44)
04-06-24 08:23
Na forum od 2003
Relacje z galerią - 2
Galerie - 1
04-06-24 08:23
Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 2
Galerie - 1
Ja akurat posiadam laser Neje 3 Pro z modułem laserowym o mocy optycznej ok 10W elektrycznej 40W. Są to na pewno ciekawe urządzenia i nie będziesz miał problemu z cięciem barwionki czy tektury o różnej grubości. To jest tylko kwestia ustawienia mocy lasera i szybkości przesuwania, a tych się nauczysz robiąc testy na docelowym materiale (za duża moc + za wolny przesuw i możesz spalić część, za mała i nie dotniesz do końca). Ze względu na żywotność lasera sugeruję nie używać na 100% mocy, ja osobiście ustawiam max 80%. Co za tym idzie, nie patrz na moduły o niskich mocach, do komfortowej pracy wybieraj moduły minimum 30W mocy elektrycznej.

Zanim nabędziesz zastanów się gdzie będziesz używał tego urządzenia. Jeśli urządzenie nie ma obudowy to będziesz musiał sobie sam taką wykonać, aby osłonić pracujący laser. Patrzenie na odbite światło może się źle skończyć dla wzroku, a ciągłe chodzenie w okularach ochronnych jest mało wygodne. Pomyśl też o jakimś odciągu dymu, szczególnie jeśli nie masz dedykowanego pomieszczenia warsztatowego. Oprócz samego urządzenia laserowego polecam zaopatrzyć się w podstawkę stalową o strukturze plastra miodu (jeśli nie jest dodawana do zestawu), dzięki takiej podstawce cięcie jest czystsze. Stalowa podstawka ma też drugi plus, magnesami można do niej przytwierdzić materiał, aby ten się nie wyginał i nie poruszał podczas cięcia. Tektura czy sklejka nie zawsze leży idealnie płasko i przytrzymanie jej magnesami pomaga utrzymać miejsce cięcia w ogniskowej lasera.

Nie wiem z jakim oprogramowaniem dostarczany jest Sculpfun, ale do obsługi urządzenia polecam program Lightburn. Nie jest darmowy, kosztuje 60 USD, ale dostajesz stałą licencję i aktualizacje przez rok. Można też przez miesiąc używać wersji próbnej za darmo.
04-06-24 20:43
Na forum od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2
04-06-24 20:43
Dziękuję za opinie, bardzo pomocne. Sculpfun też jest z Lightburnem
05-06-24 08:52
Na forum od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 11
Galerie - 30
Projekt 50 Lat MM
05-06-24 08:52
Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 11
Galerie - 30
Projekt 50 Lat MM
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Mam Sculpfun'a w wersji z dużym stołem i na moje potrzeby wystarcza. Jedyny mankament to kwestia ustawienia lasera w danym punkcie w stosunku do materiału, aby jak najmniej było odrzutu, brak też "obrysówki" przed cięciem - ale może czegoś jeszcze nie rozgryzłem. A Lightburn jest programem stosowanym chyba do wszystkich tych zabawek, tyle, ze trzeba go dokupić.
pozdrawiam
fitter
----------------------
nie projektuję - po prostu robię sobie model...
----------------------
05-06-24 16:24
Na forum od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2
05-06-24 16:24
fitter, sculpfun ma jako dodatek kamerę i można w lightburnie ustawić podgląd obszaru roboczego z czasie rzeczywistym.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować