Łukasz, dołączam się do gratulacji. Będzie wspaniały model.
Wspominam nasze "kolejarskie" rozmowy na konkursie modelarskim w Rudzie Śląskiej.
Czy w modelach EU07 Answera jest dobrze opracowane czoło lokomotywy ? Wydaje mi się zbyt płaskie względem oryginału.
Dzięki z dobre słowa, motywują do dalszej pracy.
Zdzisław nie byłem w Rudzie Śląskiej (jeszcze, bo w końcu muszę się wybrać) więc pewnie z kimś mnie pomyliłeś. Faktycznie masz racje, porównałem model z planem w rzucie z góry i z boku i czoło mogłoby być trochę bardziej wyoblone ale niewiele.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-01-26 22:49.
Cze.
Ja się zgadzam z tym że model na pewno będzie superowy. Muszę się zabrać za jakiegoś elektryka ( myślę że podołam). A co do Rudy (Kochłowice) zawsze jestem, lecz bez wypocin.
Jest wielki potencjał.
Powrót do budowy kabin i budy EU07. Na pierwszych 5 fotkach jedna z kabin z doklejonymi ścianami. Z wyposażenia w kabinach doszły radio telefony. Sufit kabiny pozostawiam płaski i tak będzie mało widoczny a musi być miejsce na szkielet. W lampach dojdą jeszcze klosze, zastanawiam się z czego zrobić być może druk 3D.
Kolejne 3 fotki to druga kabina z już doklejonym sufitem, wstępnie poszpachlowane i przeszlifowane łączenia kartonu.
I ostatnia fotka to dół pudła z przerobionymi wnękami nad kołami.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 18-02-26 18:42.
Nastawnik prędkości jazdy, a nie jakaś "kierownica". Ale fakt, z punktu widzenia osoby postronnej, wygląda idiotycznie.
A tak poza tym, to piękna robota! Z drugiej strony, nigdy nie widziałem tak czystej kabiny, nawet po remoncie. Może nowa, bo w nowej nigdy nie byłem. W toku eksploatacji wszystko się brudziło i wycierało.
Mała wstawka z postępów w sklejanie EU07. Doklejone zostały kabiny do budy lokomotywy, wszystko pasowało idealnie. Zamaskowałem otwory okienne w kabinach wstawkami z kartonu i uszczelniłem maskolem. Wykonałem też od nowa gęściejszy szkielet pod dach lokomotywy. Wręgi wyciąłem laserem z 1 mm kartonu.
To się mocno napracowałeś.
Czy płaski sufit w kabinie nie będzie widoczny przez okna? Zapewne wiesz, że w oryginałach jest wyoblony tak, jak dach na zewnątrz.
Tak wiem że sufit nie jest płaski tylko ma kształt dachu, chcąc tak zrobić do szkielet musiałby mieć 4 mmm grubości. No byłoby to do zrobienia ale nie chciałem już tego aż tak przerabiać. Będzie widoczny przez okna że jest płaski jak się spojrzy przez okna z kąta poniżej lokomotywy.