Zaloguj się |Zarejestruj się
26-03-25 11:32
Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
kari
Na forum
Od 2005
Posty - 2 063
radomir, w kwestii malowania kartonu odsyłam Ciebie do forumowego kolegi mario9,
który jest profesorem w tejże materii.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
26-03-25 12:26
mario9

Na forum
Od 2005
Relacje z galerią - 19
Galerie - 76
Posty - 1 315
Projekt 50 Lat MM
Klub
WAK - Wrocławska Anarchia Kartonowa
Skoro zostałem wywołany do tablicy to proponuję Tobie zapoznać się z poniższym wątkiem:

[www.konradus.com]

Ująłem w nim podstawy podstaw malowania modeli kartonowych.
W razie pytań zapraszam :)
Pozdrawiam Mariusz

Ostatnie wypociny ;)

Powietrze:
A6M5 Zero, A6M3 Zero, A6M2 Zero, MiG-21UM, HS-123, Su-27UBM, MiG-29MU.

Heavy metal:
D-350 Mazur, Vk 4501
26-03-25 22:50
radomir

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2
Posty - 516
Część Mariusz. Malowanie w moim przypadku wynikło z braku szans na zrobienie sensownego retuszu otworów, farba przenika mostki, na pokładzie to konieczność by zakryć brąz po laserze. Nie chciałem iteracyjną procedurą szpachla/szlif zgubić natury modelu kartonowego. Grubsze niechlujstwo poprawię i tyle, tym niecierpliwiej czekam żeby go pokazać, bo odbiór na żywo jest przyjemny dla oka.
27-03-25 08:20
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 038
Projekt 50 Lat MM
Zaimpregnuj model przed wycięciem i używaj innych farb do retuszu i małego pędzelka, to się chyba nazywa konturówka.
Widziałem na Syrence kilka okrętów podwodnych z wyciętymi i wyretuszowanymi otworami bez malowania kadłuba.

Tak jak Ty to zrobiłeś to w moim odczuciu nie jest ani dobrze zrobiony model kartonowy czy też malowany.

Post zmieniony (27-03-25 08:21)
W budowie: Halny
27-03-25 13:07
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 188
Ja rozumiem, że się trochę bronisz, bo to twoje dziecko i je kochasz więc dla ciebie jest piękny,
ale obiektywnie nie jest. Ważne, żeby nie wypierać i wyciągać wnioski z popełnianych błędów.
Są przypadki, kiedy ktoś reaguje "a mi się tak podoba" i następny model jest sklejony na tym
samym poziomie. Szczególnie to ma miejsce na FB.

Także - klej dalej i ucz się. Ja jestem na tym samym etapie :)
Zresztą to jest aktualne zawsze - "idealne modele nie istnieją" :D
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
27-03-25 18:01
SeWo77
Na forum
Od 2020
Posty - 135
Cieniutki ten model Tobie wyszedł. Oczy bolą

Post zmieniony (27-03-25 18:01)
27-03-25 18:32
Jaroslav
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10
Posty - 1 803
W Rupieciarni - 1
Wystarczy już panowie...
Następny będzie lepszy👍
GG 6801515
27-03-25 21:35
Dokładnie, kolejny będzie lepszy!
Czekamy na kolejne cygaro :)
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie: Szkuta Wiślana
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad
28-03-25 14:39
Waldek K
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Posty - 2 044
Jeśli można się wtracić...
Jeśli model jest dobrze sklejony, a widać, że raczej jest, to proponuję całość powoli i dokładnie przeszlifować drobnym papierem ściernym, szczególnie można tak usunąć wycieki kleju, kóre farba uwypukliła, a następnie pomalować kilkoma warstwami bardzo rzadkiej farby. Koniecznie kolory trzeba oddzielić taśmą maskującą. Farba musi być tak rozrzedzona, aby się sama rozlewała, a między kolejnymi warstwami trzeba odczekać i też ew. szlifować.
Można to zrobić jeszcze na tym modelu, byle powoli i bardzo dokładnie. Jak masz obawy, to spróbuj na osobnym kawałku kartonu.

Post zmieniony (28-03-25 21:14)
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)
28-03-25 15:24
wieslaw_

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 2
Galerie - 1
Posty - 409
Rzadko udzielam się w tego typu dyskusjach ale...

Zeus12345 - nic mnie nie irytuje bardziej niż tego typu opinie jak Twoja. I nie chodzi o to, że nie podobają Ci się modele malowane bo każdy ma prawo do swojego zdania w tym temacie. Natomiast podejrzewam, że z czystej nieznajomości tematu (ignorancji?) z Twojej wypowiedzi wybija wręcz pogarda dla takiego modelarstwa. Nie chcę już odnosić się konkretnie do modelu Radomira ale jak widać modele malowane to nie tylko szpachla, szpachla i "wincyj" szpachli... Dobrze pomalować model też trzeba "umić".

Co do konkursów to z tego co wiem są kategorie dla modeli kartonowych w standardzie oraz cała reszta w klasie Open. Kiedyś Pan Mateusz Skałecki (sędzia modelarski) napisał gdzieś na forum, że dla malowanych modeli okrętów kartonowych jest osobna klasa w regulaminie Nawigi - Klasa C2, jeśli mnie pamięć nie myli. Tak więc to co piszesz to jakaś totalna fantazja.

Sam maluję swoje modele ale uwielbiam oglądać modele kartonowe zrobione w standardzie. Mam dla ich autorów ogromny szacunek, natomiast w żadnym wypadku nie przyszło by mi do głowy tak bardzo deprecjonować tych, którzy chcą robić swoje modele inaczej.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować