Zaloguj się |Zarejestruj się
05-11-23 11:39
[R/G] Su-7 BM ANSWER 2/2015
Matrix OST

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 3
Galerie - 6
Posty - 442
Projekt 50 Lat MM
Witam forumowiczów po baaardzo długiej przerwie.
Nie kleiłem praktycznie przez ostatnich 10 lat... Ale "zew natury" jest jednak silniejszy od tłumionych emocji.

Wybór padł na takie cudo:

Muszę powiedzieć, że wypadłem trochę "z obiegu". I postanowiłem spróbować z ciętymi laserowo wręgami. Dawniej tak było, że relację zaczynało się od pokazania zdjęć tychże podklejonych i ewentualnie coś ponadto.
Oto wręgi:

A tutaj "poukładane puzzle" składające się na szkielet kabiny pilota:

Póki co bez zastrzeżeń. Pasują wręcz idealnie.

Moje spostrzeżenia odnośnie "laserków". Na pewno przyspieszają pracę, ale.... jednocześnie zabierają całą frajdę z wycinania. Ciekawe czy przy dłuższym ich używaniu nie zaczną "uwsteczniać"... ? Czy ktoś ma podobne odczucia?
Mam nadzieje, że będziecie mnie wspierać w powrocie do NAŁOGU oraz motywować w prowadzeniu relacji.

P.S. Stęskniłem się za forumowym życiem.
Pozdrawiam.

--

Post zmieniony (09-03-24 18:53)
07-11-23 08:22
Odp: [R] Su-7 BM ANSWER 2/2015
killy9999

Na forum
Od 2004
Relacje z galerią - 14
Galerie - 1
Posty - 1 574
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Też miałem początkowo wątpliwości co do laserów, ale w końcu się przekonałem. Życie jest za krótkie żeby tracić czas na wycinanie szkieletu którego i tak nie będzie potem widać :-)
07-11-23 09:18
Łosiu
Na forum
Od 2004
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 1
Posty - 1 825
W Rupieciarni - 2
Jedni mówią "lenistwo", drudzy "wincyj modeli" :-) Jestem za tym drugim :-))
07-11-23 15:42
Cieciek
Na forum
Od 2020
Posty - 10
No bo na wycięcie szkieletu to faktycznie schodzi tyle czasu, że w tym czasie to trzy inne modele idzie zlepić ;)
Czas zyskany na laserkach to nawet nie będzie 1% całości przeznaczonego na budowę, co przy optymistycznym założeniu sklejeniu w życiu stu modeli daje nam zysk w postaci jednego modela.

Nie mam nic do laserków (sam do kilku moich pułkowników posiadam laserki i być może nie zawaham się ich użyć), ale wytłumaczę to sobie jakoś sensowniej, typu nie lubię wycinać szkieletow, bo z tym czasem to się nie spina :)

A co do relacji: powodzenia :)

Post zmieniony (07-11-23 15:46)
19-11-23 20:40
Matrix OST

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 3
Galerie - 6
Posty - 442
Projekt 50 Lat MM
Cześć.
Udało się zrobić i wyposażyć kabinę pilota.

Wanna kabiny:

I wpasowana na sucho w szkielet:

Tu jeszcze "podnóżek" oraz tablica przyrządów:

Tablica jest wykonana metodą standardową, tj. wycięte otwory w miejscach zegarów i podklejone folią dla efektu szybki:

Zbliżenie na panel boczny z manetką od "gazu" oraz druga wajcha (nie wiem od czego). Czerwona gałka wykonana również metodą tradycyjną. Końcówka zamoczona w wikolu i pomalowana na czerwono:

Całość poskładana do kupy plus dodatkowo drążek sterowy:

Fotel wyrzucany:

I na swoim miejscu:

Póki co model klei się przyjemnie. Jeśli coś jest nie tak z rozmiarem zdjęć, ostrością lub po prostu wrzuciłem za dużo takich samych zdjęć to śmiało napiszcie.

--

Post zmieniony (30-11-23 12:23)
26-11-23 22:45
Matrix OST

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 3
Galerie - 6
Posty - 442
Projekt 50 Lat MM
Dziś tylko mała aktualizacja. Kabina oklejona poszyciem. Stwierdzam, póki co, brak usterek.

W poprzednim wpisie nie wkleiły mi się miniaturki zdjęć.. Ale chyba po kliknięciu pokazują się zdjęcia? Postaram się poprawić.

--

Post zmieniony (30-11-23 12:26)
27-11-23 21:29
Matrix OST

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 3
Galerie - 6
Posty - 442
Projekt 50 Lat MM
Czy u innych też nie pokazują się miniatury zdjęć tak jak u mnie? Bo jak oglądam na telefonie to pokazuje mi zdjęcia, a jak na kompie to jest taki obraz:

Czy ktoś wie o co może chodzić?

Z tematów "zawodowych' to zabrałem się za przednią część kadłuba. Najpierw skleiłem stożek wlotu powietrza:

Tutaj bez większych problemów. Aczkolwiek nie jestem do końca zadowolony z efektu. powychodziły mi lekkie szpary...

I coś mnie tknęło, żeby przymierzyć rurę do poszycia i wyszło coś takiego:

Obwód rury jest mniejszy od obwodu pierwszego elementu poszycia. Zmniejszenie obwodu poszycia nie wchodziło w grę, gdyż rzutowałoby to komplikacjami przy dalszej budowie tegoż poszycia.
Postanowiłem okleić przód rury dodatkowym paskiem celem zwiększenia zwiększenia obwodu.

Przymierzone na sucho:

Efekt wydaję się zadowalający. Dodatkowo usztywniło to kolistość przodu

--

Post zmieniony (30-11-23 12:30)
28-11-23 19:48
Windus

Na forum
Od 2004
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5
Posty - 1 324
W Rupieciarni - 2
Projekt 50 Lat MM
Zmieniam zdanie.
Widać "w kratkę".
Raz zdjęcia są a raz ich nie ma.
Dotyczy to zarówno przeglądania na komputerze jak i na telefonie.
29-11-23 12:51
danielw
Na forum
Od 2020
Relacje w toku - 2
Posty - 236
Ja nie widzę ani jedno -zarówno miniaturki na forum jak i linki do fotosika nie do końca działają - to znaczy miniaturek brak zupełnie a linki otwierają mi się "w kratkę".
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować