Zaloguj się |Zarejestruj się
27-08-24 07:49
Odp: [R] Sherman "FURY" 1:16
mario9

Na forum
Od 2005
Relacje z galerią - 19
Galerie - 75
Posty - 1 300
Projekt 50 Lat MM
Klub
WAK - Wrocławska Anarchia Kartonowa
Obłędny model się szykuje.
Pozdrawiam Mariusz

Ostatnie wypociny ;)

Powietrze:
A6M5 Zero, A6M3 Zero, A6M2 Zero, MiG-21UM, HS-123, Su-27UBM, MiG-29MU.

Heavy metal:
D-350 Mazur, Vk 4501
27-08-24 19:08
Jaroslav
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10
Posty - 1 774
W Rupieciarni - 1
Noo, też mam takie wrażenie :)
GG 6801515
10-10-24 07:00
WOJTEK

Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 7
Posty - 229
Kolejna krótka aktualizacja.

Na kadłubie wylądowały wszystkie pozostałe stałe elementy, czyli:
Osłony wizjerów, uchwyty na linę, tylne lampy, mocowania narzędzi, tylne błotniki i spawy.
Poprawiłem też krawędź bocznych płyt w tylnej części, tak żeby były płaskie od góry, a nie skośne.
Zapomniałem zrobić zdjęcia tyłu od spodu. Poprawiłem tam układ wydechowy na właściwy.
Całość jest już pomalowana pierwszym podkładem i wymaga delikatnych poprawek w kilku miejscach, ale to już drobne rzeczy.
Przy okazji zauważyłem, że brakuje dwóch krótkich kawałków spawów w tylnej części, trzeba będzie wstawić 😁.
Niestety dzień coraz krótszy i widzę że muszę dokupić drugą żarówkę do robienia zdjęć, którą stłukłem przy malowaniu samochodu, bo z jedną ciężko zrobić dobre zdjęcia.

Na koniec komplet z wieżą.
Wieża poprawiona czarnym podkładem.

Został ostatni etap, czyli złożenie wózków i gąsienic.
Chwilę z tym zejdzie, wszystko trzeba wyczyścić i uzupełnić ewentualne ubytki.
Pozdrawiam
WOJTEK
---------------------------------------------------
Na warsztacie: P.37B Łoś, Fw-190A-8/R8
W przygotowaniu: Tiger I
Galerie: B-239 , Ju-88C6 , P-38G , M4A4SHERMAN , IS-2 , F-15J , SU-25M1 , SHERMAN FURY
04-12-24 20:06
WOJTEK

Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 7
Posty - 229
Po dłuższym czasie udało się zrobić kilka zdjęć z postępów przy FURY.
Jest to już końcowa faza, bo powoli zaczynam malowanie i dorabianie ostatnich elementów.
Do obrobienia i rozwiercenia zostały już tylko gąsienice z takich grubszych rzeczy.
Tak to wygląda na tą chwilę.
Na początek 12 elementów, których brakowało mi do skompletowania elementów wózków.

Połatałem wszystkie ubytki w odlewach żywicznych, czyli w kołach, wahaczach, sprężynach.
Wszystko jest już pokryte podkładem – koła nośne, napinające i podtrzymujące:

Tylna półka i kratownica:

Kilka elementów z druku 3D: kanistry, skrzynki amunicyjne, hełmy.

Komplet elementów do wózków: podstawy, wahacze, amortyzatory, sprężyny, podstawy sprężyn i łączniki wahaczy z podstawami sprężyn.

I jeszcze koło zapasowe:

Po ogarnięciu gąsienic powinno być z górki, pozostanie złożyć wszystko w całość.
Pozdrawiam
WOJTEK
Galerie: B-239 , Ju-88C6 , P-38G , M4A4SHERMAN , IS-2 , F-15J , SU-25M1 , SHERMAN FURY
08-12-24 15:28
WOJTEK

Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 7
Posty - 229
Pierwszy kolor nałożony – olive drab.
Na razie kadłub i wieża.

Pozdrawiam
WOJTEK
08-12-24 16:27
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 065
W Rupieciarni - 1
Teraz, jak nabrało koloru, zaczyna to przypominać czołk. Tylko teraz, patrząc na to co zrobiłeś, na ilość włożonej pracy, dopieszczonych detali, itp., dalej twierdzę, że z jednym małym wyjątkiem (a i tak nie do końca), w kartonie nie ma dobrze opracowanych Shermanów. Bazę, którą wybrałeś, ciężko nazwać nawet produktem shermanopodobnym. Zbyt mocno zaufałaś projektowi i niestety to widać. Włożyłeś mnóstwo pracy w korektę, a i tak merytorycznie nie jest to to. Model, już widać, że wykonany będzie pięknie,ale nie będzie to 100% Sherman. Chyba prościej by było, jak byś zgadał się z QŃ-em, i na bazie jego materiałów zrobił ten model od podstaw. Ale kibicuję dalej, bo dobrą waloryzacją jeszcze może uda się przy tuszować niedoskonałości tworzywa.
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
08-12-24 16:47
QN

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8
Posty - 3 378
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Nie robiłem doktoratu z tego egzemplarza, ale na oko nie jest źle merytorycznie.

Oczywiście nie jest to M4A3E8, a M4A2E8, lub jak kto woli M4A2 76W HVSS (płyta nadsilnikowa i wydech to zasadnicza różnica między tymi typami) - i tak bym do tego podszedł.

Nie jako model tego czołgu z jakiejś amerykańskiej jednostki w II WŚ, a egzemplarz czołgu z filmu - jakby nie było to prawdziwy egzemplarz.

Post zmieniony (08-12-24 16:48)
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------
08-12-24 19:35
WOJTEK

Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 7
Posty - 229
Chopin niestety jest jak jest. Projekt pozostawia wiele do życzenia.
Miałem taki moment w którym żałowałem, że robię ten model, a nie projekt własny od podstaw.
Ale szkoda mi było czasu który już w niego zainwestowałem i tylko dlatego ciągnę to do końca.
Mam nadzieję, że pewne rzeczy ostatecznie się zgubią.
Dojdzie jeszcze drugi kolor sporo zabrudzeń i dużo dodatkowego ekwipunku, więc może będzie wyglądało to w miarę przyzwoicie.
Pozdrawiam
WOJTEK
08-12-24 23:38
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 065
W Rupieciarni - 1
WOJTEK nie odbieraj tego jako przytyk w twoją stronę, bo wykonanie jest najwyższej próby, tylko o sam fakt jak mierna jest baza wyjściowa. Podziwiam ludzi z takim jak twój uporem i determinacją, i że potrafią z takiego badziewia osiągnąć taki efekt. I tu mój ogromny ukłon w Twoją stronę. Wrażenie ostateczne na pewno będzie z efektem WOW, bo i ilość włożonej pracy, ilość detali, jak i skala nie dadzą przejść obok twojego modelu obojętnie.

QN ogólnie chodzi o to, że to co wypuścił z pod swojej ręki tfurca, nie trzyma nawet do końca proporcji, a o meteorytyce się nawet nie wypowiadam, bo trzeba by doktorat napisać. Miedzy Twoim modelem, a tą wycinanką to jest Rów Mariański, a przecież Ty sam zbierałeś materiały. Nie wiem kto jest autorem, ale chluby mu to nie przynosi. Tym większy szacunek z mojej strony dla WOJTEK-a, że miał siły i chęci, żeby to wszystko poprawiać.
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
09-12-24 13:22
Borowy

Na forum
Od 2010
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3
Posty - 5 439
Projekt 50 Lat MM
Witam. Pomijając sprawy opisane przez moich poprzedników, dla mnie jako laika w poruszanym przez nich temacie, model wykonujesz wspaniale !
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować