Zaloguj się |Zarejestruj się
24-04-23 19:49
Odp: [R] HMS Rodney 1:200 (Dom Bumagi)
Spychacz

Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2
Posty - 2 310
W Rupieciarni - 2
Dokker, jeśli chodzi o kamo. Prawdopodobnie złe są barwy. Jest obraz Rodneya wykonany przez oficjalnego artystę wojennego, który, co najważniejsze, pracował wcześniej w Dziale Kamuflażu w Leamington Spa, gdzie Admiralicja opracowywała i testowała kamuflaże m.in. dla pancerników.

Jest jeszcze schemat malowania Rodneya, opracowany na podstawie porównywania odcieni szarości na dostępnych czarno-białych zdjęciach okrętu wraz z oznaczeniami użytych barw i schemat ten jest dość zbliżony do powyższego obrazu.

Ale nawet, zakładając, że kolorystyka jest prawidłowa, to rozmieszczenie niektórych barw jest błędne. I to jest dużo łatwiejsze do zweryfikowania. Zrobiłem sobie takie porównanie lewej burty

Prawa też nie jest idealna. Dokładnego porównania nie robiłem, ale najbardziej rzuca się w oczy otoczka wokół plamy na rufie, która w modelu jest ciemna, a w rzeczywistości była jasna.
Relacja: MAYA
Relacja z galerią: ARIZONA , NAGATO , FUSO
Galeria: RICHELIEU , KING GEORGE V
Slayer \m/
24-04-23 19:54
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 261
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
heheheeh., Spychacz, to już jest lekkie zaburzenie natręctw: ] pozdr hehe
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
24-04-23 20:07
Spychacz

Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2
Posty - 2 310
W Rupieciarni - 2
No wiesz. Jaram się tym okrętem jak proboszcz nowym ministrantem. Świetnie by wyglądał koło KGV, ale powoli zaczyna do mnie docierać, że chyba nie doczekam się jego prawidłowego wydania :(
Relacja: MAYA
Relacja z galerią: ARIZONA , NAGATO , FUSO
Galeria: RICHELIEU , KING GEORGE V
Slayer \m/
25-04-23 08:26
Sven
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 11
Galerie - 8
Posty - 2 672
Projekt 50 Lat MM
Jednym z takich modeli które za mną chodzą jest bliźniaczy Nelson, model stary z Modelcard, może kiedyś zutylizuję zbiór makulatury i wezmę się za niego.
25-04-23 10:13
dokker
Na forum
Od 2009
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 5
Posty - 1 345
Projekt 50 Lat MM
Spychacz, chyba masz rację. Też jak go przeglądałem wydał mi się za mało zielono/niebieski za bardzo szary..
Ale podejrzewam że nowego długo nie będzie...

Tym bardziej czekam na odsłony w tej relacji :-)
Pzdr
25-04-23 22:16
Najger
Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 8
Galerie - 5
Posty - 838
A może skoro ostatnio GPM wydał Nagato, które było wcześniejszym opracowaniem tego wydawnictwa, to może też by się dogadali i wydali Rodneya z poprawionym kamuflażem.
"Si vis pacem para bellum"
26-04-23 14:21
Cordel
Na forum
Od 2009
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 3
Galerie - 2
Posty - 557
Myślałem podobnie jak kolega Najger ;)
Nie bardzo jest sens projektowania tego okrętu jeszcze raz od podstaw, dużo prościej poprawić to co już jest ;)
Ewentualnie przerobić na bliźniaka :P
Spychaczu rozmawiałeś może w sprawie Rodney'a z Panem Balickim?
Przepraszam autora za off-top, pewnie pasowałoby gdzieś założyć osobny wątek.

Oczywiście , będę tu zaglądał, każda nowa relacja okrętowa cieszy ;)
Na model 3D Pana Cestry radzę patrzeć z przymrużeniem oka xD
Tego konkretnego nie analizowałem, tezę opieram na innych modelach tego autora i zdaniu kilku znajomych.

Pozdrawiam ;)

--

Post zmieniony (26-04-23 14:21)
26-04-23 19:36
pikowski

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 15
Galerie - 1
Posty - 316
Klub
Dzięki za zainteresowanie :) Mam niestety w najbliższym czasie parę rzeczy na głowie, więc moja relacja będzie się ciągnąć nawet bardziej niż zwykle.

Spychacz:
Wiem, że kamuflaż nie jest dokładny. O ile rozkład plam mi nie przeszkadza, to wolałbym żeby niebieski kolor na kamuflażu był bardziej niebieski. Ale kleję co jest.

Sklejacz:
Dzięki za cynk, będę kontrolował to na bieżąco. Jeśli kleiłeś ten model - miałeś jakieś problemy z dnem?

Stary:
Tak, jest ich sporo. Trochę już mam i jeszcze czasem wyszukuję nowe. Jakieś drobiazgi na ich podstawie może dodam.

Cordel:
Mi dyskusje w wątku nie przeszkadzają, póki trzymamy się związanych tematów :)
WIem, że książki z modelami 3D z Kagero to nie wyrocznia w porównaniu z dobrze opisanymi zdjęciami, ale potrafią się przydać.
27-04-23 05:21
Sklejacz
Na forum
Od 2020
Posty - 78
Hej. Nie bo używam barwionki i robiłem imitację blach poszycia więc nie wiem jak ze spasowaniem oklejek.
Pozdrawiam
Paper Boy
11-07-23 20:59
pikowski

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 15
Galerie - 1
Posty - 316
Klub
Podposzycie skończone. Zgodnie z tym co napisał kolega Sklejacz szkielet kadłuba jest za szeroki względem pokładu z wycinanki mniej-więcej pomiędzy wręgami 11 i 16, w najszerszym miejscu nawet o jakieś 1,5 mm. Zeszlifowałem to ale zobaczymy jak się to odbije na oklejaniu kadłuba poszyciem. Samo podposzycie kleiłem standardową metodą. Wkleiłem wręgi przycięte o 1mm, wyciąłem i przykleiłem oklejki pomiędzy wręgami, całość polakierowałem i lekko przetarłem papierem ściernym. Potem nałożyłem szpachlę, poczekałem dzień, przeszlifowałem, nałożyłem drugą warstwę tam gdzie trzeba i przeszlifowałem jeszcze raz. Na koniec znowu polakierowałem i przetarłem papierem ściernym. Nie jest absolutnie idealnie, ale zdjęcia mocno wyolbrzymiają nierówności. Jedynie o rufę się trochę boję, ale najwyżej na bieżąco będę doszlifowywać tam gdzie trzeba.

Teraz przyszedł czas na poszycie kadłuba, co też pewnie trochę zajmie.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować