Zaloguj się |Zarejestruj się
04-09-24 11:15
Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
jhradca

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 5
Posty - 1 372
Niesamowity poziom wykonania. Oprócz tego relacja stanowi fantastyczny poradnik i inspirację dla tych, którzy nie sądzili, że w standardzie można można wykonać pewne elementy modelu lub wykonać
je w tak precyzyjny i efektowny sposób.
04-09-24 11:50
Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 14
Posty - 4 797
Klub
GEKO - Górnośląska Ekipa Kartonowych Oszołomów
Kruszyna - modelu nie kaponuję. Do impregnacji używam błyszczącego lakieru olejnego Revella z puszki rozcieńczonego w stosunku 1:1 z dedykowanym rozcieńczalnikiem i to już po sklejeniu jakiejś sekcji modelu, aby wzmocnić i zabezpieczyć karton. Patent podejrzany u brzydala;)

Potem na to idzie druga warstwa oleju błyszczącego, a potem już działam lakierami Mr.Hobby (obecnie serią GX). Między GX błyszczącym a matem robię washa (choć na spodzie to większego sensu przy brudzeniu pigmentami nie ma, ale można potestować co nieco:-)), a na mat daje pigmenty jak widać:-)
Na zdjęciu widać jeden pigment, ale odpowiednie nim operowanie może przynieść efekty różnego odcienia, od prawie czarnego do ledwo widocznej mgiełki:-) Nie chcę robić takiej kolorowanki, jaka wyszła mi na spodzie, ale pewnie jakieś dwa inne kolory jeszcze się pojawią:-)

Swoją drogą od razu można poznać, gdzie człowiek położył zbyt mało matu, gdy pigmenty nie trzymają się powierzchni, nawet wcierane:-)

Góra będzie nieco inaczej brudzona, bo tam już takiego syfu nie będzie i raczej pójdą techniki też olejne, ale bardziej subtelne i płynne:-)
Z drugiej strony... więcej tu działam na mokrych pigmentach niż suchych:-)

Przy okazji - kaponu użyłem raz testowo i efekt jest ok, natomiast zapach jest tragiczny. Olej to co innego:-)

Jhradca - dzięki za wierne kibicowanie:-)
StuGu
04-09-24 12:59
stary

Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1
Posty - 1 869
Brudzenie opierasz na jakichś fotografiach czy improwizujesz?
To pytałem ja, sługa uniżony i wierny fan Twojej twórczości :-)
05-09-24 08:12
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 14
Posty - 4 797
Klub
stary - w dzisiejszych czasach to się chyba nazywa "followers", ale pojechałeś mocno po bandzie;)
Brudzenie to zawsze improwizacja, bo ten czy inny stan ubrudzenia pojazdu to zazwyczaj chwila, w dodatku słabo obfotografowana;)
Miejmy nadzieję, że tego nie sknocę;)
StuGu
12-09-24 13:55
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 14
Posty - 4 797
Klub
Prace postępują:-)

Wybaczcie baaardzo robocze zdjęcie, wykonane telefonem, w nocy, podczas SnE:-)

Koła musiałem na szybko przybrudzić, by nie odstawały od wanny kadłuba kolorystycznie.
Z tej strony koła są doklejone, z drugiej wszystko przygotowane do zmontowania w całość:-)

Chyba uda mi się do Przeciszowa wykonać wspomniany plan minimum - może jeszcze bez ostatecznego szlifu, ale w ogólnej koncepcji dół będzie skończony:-)
StuGu
12-09-24 15:09
Viz
Na forum
Od 2020
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 3
Posty - 491
Idę szukać szczęki bo upadła na podłogę, petarda ten brudzing :)
12-09-24 20:48
Piotr P.

Na forum
Od 2021
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 4
Posty - 324
Świetna robota. Gdybym umiał w brudzenie to właśnie taki efekt byłby moim celem. Jest brudno ale wciąż widać wszelkie detale. Super!
Pozdrawiam
Piotrek
12-09-24 20:53
MARIUSZ
Moderator

Na forum
Od 2001
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9
Posty - 7 836
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Dół ok, bardzo ok.
Góra na razie jak z fabryki. Ale sam to wiesz.
Pięknie!
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.
12-09-24 20:58
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 018
StuGu tyle razy pisałeś o zrywaniu beretów llaczków i czego tam jeszcze, że w końcu sam postanowiłeś pozrywać to i owo innym :)
SKUTECZNIE :D
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
13-09-24 00:12
Jaroslav
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10
Posty - 1 754
Grzechu, moim zdaniem zawieszenie ubrudziłeś tak jak być powinno (a jak się komu nie podoba, to niech krytykę poprze dokumentacją- w przeciwnym razie, jest ona jest g..o warta....)
Mariusz zwrócił uwagę że dół brudny a góra jak z fabryki... Cóż, Mariusz jako znany fachowiec w dziedzinie lotnictwa nie musi przecież wiedzieć, że w pojazdach temu właśnie służą błotniki nad układem jezdnym, by cię cały pojazd nie upjer....niczył 😜
Samo brudzenie zresztą to jest licentia-poetica...a granica między subtelnym przybrudzeniem i karykaturalnym chlewem jest wbrew pozorom cienka i trudna do określenia...
Moim zdaniem jest git👍
GG 6801515
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować