Zaloguj się |Zarejestruj się
29-06-21 17:08
[G] IJN Shimakaze 1944 1:2oo MH
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 286
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
Link do relacji, [www.konradus.com]

Witać,

Zapraszam do galerii mojego skończonego, najmłodszego, a zarazem najmniejszego modelu. Japońskiego niszczyciela klasy Shimakaze wersja po ostatniej modernizacji z 1944. jest to wersja nieco zmodyfikowana względem tego co oferuje wycinanka. Wymieniłem całe AA, zmodyfikowałem i dołożyłem platformy pod to AA, wymieniłem system bomb głębinowych oraz kilka mniej lub bardziej istotnych drobiazgów, a których to już nie pamiętam. Popełniłem też kilka baboli, ale nie mam zamiaru się biczować, więc nie będę wymieniał.
Co do samej wycinanki i projektu. Poza całkowicie źle zaprojektowaną podstawą przedniego komina, reszta projektu, bez najmniejszych zastrzeżeń.
Wykonanie, zgodnie z moimi prywatnymi fanaberiami, co chyba wszystko widać, retusz własną mieszanką temper, trochę 'łoszy' i innych wynalazków, udało mi się przetestować też kilka nowych rozwiązań, patentów i materiałów. Model nie jest łatwy, ze względu na ijn i mnogość fantazyjnych drutów, ale nie jest jakiś szalenie skomplikowany, pracochłonny to tak. Ponieważ prace nad nim zajęły mi równy rok, w lipcu zeszłego roku zaczynałem budowę z już zamkniętym kadłubem w brudnym, tak więc model jest pracochłonny, ale do ogarnięcia, jak każdy model wymaga dbałości i zaangażowania

Galeria jednego obrazka, po więcej zapraszam pod link do G-drive, dużo wygodniejsze do oglądania, bo można przewijać strzałkami: ]
Przyznaje, że ze zdjęć nie jestem zadowolony, ale jest to moje 2 podejście, nie mam miejsca oraz brakowało mi trochę szczęścia, aby jakoś tak to wszystko ładnie siadło, Może jak mi starczy sił to jeszcze przerobie/dorobię.

pozdrawiam i życzę miłego oglądania

[photos.app.goo.gl]

Post zmieniony (30-06-21 07:04)
29-06-21 17:27
Odp: [G] IJN Shimakaze 1941 1:2oo MH
Sławek
Na forum
Od 2010
Galerie - 40
Posty - 650
W Rupieciarni - 2
Projekt 50 Lat MM
Witam, super wykonanie,piękny model, detale powalaja. Zazdroszcze talentu i cierpliwości. Gratuluję.
29-06-21 17:37
Odp: [G] IJN Shimakaze 1941 1:2oo MH
Najger
Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 8
Galerie - 5
Posty - 845
Gratuluje pięknie wykonanego modelu. Śledziłem zmagania regularnie i efekt końcowy jest fenomenalny. Mam tylko jedna uwagę, Twój model przedstawia chyba raczej okręt z 1944 roku, 41 to przedstawia oryginalne opracowanie.
"Si vis pacem para bellum"
29-06-21 18:00
Odp: [G] IJN Shimakaze 1944 1:2oo MH
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 286
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
@Najger, heeheheh oczywiście: ]
29-06-21 18:21
wieslaw_

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 2
Galerie - 1
Posty - 405
Karas nie wiem z czego jesteś niezadowolony ale dla mnie model bomba :) Celowniki od pelotek rządzą. Gratki.
29-06-21 20:12
PABLOS
Na forum
Od 2013
Galerie - 27
Posty - 674
Nic oryginalnego nie napiszę , ale nie mogę nie zareagować widząc tak przepięknie wykonany model . Dbałość o każdy detal , pięknie
wykonany retusz , ślady eksploatacji... podziwiam umiejętności , bo są mistrzowskie . Moje gratulacje !
Pozdrawiam
PABLOS
29-06-21 20:43
Stanisław

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 1
Galerie - 7
Posty - 436
Witam
Model fantastyczny ,praca fantastyczna ,dobrze że nie dałeś trapów zejściowych nic nie zakłóca linii burt, pięknie
Pozdrawiam
29-06-21 21:07
QN

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8
Posty - 3 387
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Oglądałem, podziwiałem w trakcie relacji, a teraz można siedzieć i przyglądać się detalom.

Świetna robota, jak zwykle zresztą.

Mam tylko nadzieję zobaczyć kiedyś na żywo. Na pewno odbiór będzie zupełnie inny niż na zdjęciach.
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------
29-06-21 21:09
Sprudin

Na forum
Od 2008
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 7
Posty - 200
Karaś, łobuzie! Piękna robota!! Patrząc na zdjęcia wydaje mi się, że więcej tam drutów, niż kartonu :D Mega robota!

No i klasyk: co teraz? :) Lipiec już pojutrze... ;)
Hope is the first step on road to disappointment.
29-06-21 23:20
Spychacz

Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2
Posty - 2 314
W Rupieciarni - 2
Piękny model i kawał świetnej roboty.
Gratuluję i niecierpliwie czekam na następną relację.

Pozdrawiam.
Relacja: MAYA
Relacja z galerią: ARIZONA , NAGATO , FUSO
Galeria: RICHELIEU , KING GEORGE V
Slayer \m/
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować