Odgrzebuję starą galerię przy okazji akcji poprawiania znikniętych zdjęć.
Dodatkowo wrzucam kilka migawek z budowy.
Gąsienice
Projekt własny. Jakby ktoś chciał się nimi pobawić, to zamieszczam
link do PDF.
Uwaga! Gąsienice zaprojektowałem tak, aby pasowały do tego konkretnego modelu. Nie gwarantuję, że będą pasować do modeli z innych wydań.
Budowa ostróg. Najpierw ponaklejać na siebie paski (nr 1 na samym dole), po sklejeniu pociąć na pojedyncze ostrogi.
Rury przy filtrach powietrza
Krótkie, wygięte rury zrobiłem następująco. Nawinąłem spiralkę o odpowiedniej średnicy z miękkiego, jubilerskiego drutu aluminiowego. Następnie wsunąłem do środka ciasno zwinięty kawałek chusteczki higienicznej. Potem ukształtowałem spiralkę, tak by pasowała o modelu. Aby utrwalić kształt nasączyłem chusteczkę klejem cyjanoakrylowym. Następnie zapaćkałem całość mieszaniną farbki olejnej i talku, aby wypełnić przestrzenie pomiędzy zwojami spiralki. Na koniec w ruch poszły pilniki iglaki.
Rury długie, proste, karbowane. Na kartonową tulejkę ciasno nawinąłem dwa kawałki miedzianego drutu, potem jeden z nich delikatnie odwinąłem. Dzięki temu, ten drut który pozostał, ma duże i równe odstępy pomiędzy zwojami. Potem już tylko kilka warstw lakieru, aby drut zlał się z tulejką.
Jarzmo karabinu - Kugelblende
Jarzmo wykonałem w dwóch częściach, zewnętrznej (na pierwszym zdjęciu poniżej jeszcze nie sklejone do końca) i wewnętrznej (na pierwszym zdjęciu po prawej). Jak widać na drugim zdjęciu, w środku jest wiele pustego miejsca, które trzeba wypełnić. Po zabezpieczeniu wewnętrznej części, napchałem do środka
poxiliny, jak dentysta, po trochę, małymi kuleczkami. Gdy poxilina stężała, do akcji wkroczyły pilniki iglaki.
Pozdrawiam!