Zaloguj się |Zarejestruj się
30-04-14 15:48
[Galeria] Ratusz Wrocławski 1:200 (prototyp) Zapowiedź z WAK
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 102
W Rupieciarni - 1
Jest to młodszy, ale większy brat Ratusza Wrocławskiego 1:400 . Te dwa modele, po za tematyką, autorem i nazwą, mają ze sobą niewiele wspólnego. Konstrukcyjnie to dwa rożne światy. Mi przypadło w udziale testowe klejenie, z którego jestem średnio zadowolony. Klejenie samym BCG to koszmar i straszliwa katorga przy takich dużych płaskich powierzchniach. Przy budowie wykorzystywałem szkielet i elementy laserowo cięte. I tu pojawił się drobny zgrzyt, bo okazało się, że szkielet jest nieznacznie mniejszy od „poszycia”. Na szczęście udało się to skorygować, a uwagi poszły do autora do korekty. Z tego co się orientuję to jest to debiut Jurgena w budowlach, i niestety ale nie uchronił się przed kilkoma wpadkami konstrukcyjnymi, co zresztą widać chyba dobrze na zdjęciach w postaci pofalowanych powierzchni ścian i dachów, czy nieco krzywych elementów wieży.
Generalnie model po sklejeniu, jak dla mnie, prezentuje się dość okazale i atrakcyjnie, ale niestety, wbrew pozorom, wymaga sporo uwagi w trakcie klejenia. Jest po prostu trudny. Model ma się ukazać drukiem tuż przed zlotem w czerwcu.

Z przyczyn technicznych, link do galerii zewnętrznej. Inaczej już galerie nie będą prezentowane prze zemnie.

Retusz zasadniczy jest robiony tłustymi pastelami, a trudno dostępne miejsca i drobne elementy, akwarelami rozcieńczanymi sidoluxem.
Delikatny połysk jest związany z tym, że to wydruk z drukarki „laserowej”, a ostatecznie niczym makiety nie lakierowałem i zabezpieczałem.

Pozdrawiam!
Chopin

Post zmieniony (17-06-20 22:08)
30-04-14 17:18
Odp: [Galeria] Ratusz Wrocławski 1:200 (prototyp) Zapowiedź z WAK
Graba

Na forum
Od 2005
Posty - 295
Powiem tak, porównamy oryginał z modelem, a jest co porównywać :D
30-04-14 20:16
rodrus
Na forum
Od 2014
Relacje z galerią - 1
Galerie - 11
Posty - 2 737
W Rupieciarni - 23
Budowla,mimo problemów opisanych przez Ciebie,wygląda OKAZALE. Ale budowle to nie moja dziedzina i ich unikam.

ps: Jak tam TATRA? Bo bardzo mi się podoba Twoje dzieło.
30-04-14 21:51
OSTOJA

Na forum
Od 2008
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11
Posty - 8 456
Projekt 50 Lat MM
Wygląda pięknie i też chyba będę porównywał, przynajmniej mam taką nadzieję. A miałeś już nic nie lepić!
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.
01-05-14 12:37
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 102
W Rupieciarni - 1
Graba kilka "uproszczeń" się znajdzie ;-) I tak powiem, ze Przemek z Jurkiem bardzo mnie nie lubią i kazali robić rzeczy z kartonu, które jest wstanie wykonać tylko Rajkub lub jacyś spece od nanotechnologii ;-)

rodrus TATRA czeka cierpliwie w kolejce. Niestety "najpierw pełny brzuch, a później zabawa". Ale pamiętam i ma wysoki priorytet ;-)

OSTOJA model wzięty do testów z rozpędu i po prostu trzeba było go zrobić. Skończyłem go jakiś czas temu i czekałem tylko na pozwolenie wydawnictwa żeby zamieścić galerie. Mam w testach jeszcze jeden, ale to bardziej przypomina papranie się z BCG niż testowanie, dlatego oddałem jeszcze innym, żeby sprawdzili pomnie. Ja się już niestety do klejenia nie nadaję ;-( Wszystkiego muszę nauczyć się od zera. Zmienić wszystkie mi znane technologie na nowe, zaadoptować do nowej sytuacji. To wymaga czasu a ja nie wiem czy mam go aż na tyle, żeby uczyć się rzeczy, które w codziennym życiu mają niewielkie zastosowanie ;-(
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
01-05-14 13:01
rodrus
Na forum
Od 2014
Relacje z galerią - 1
Galerie - 11
Posty - 2 737
W Rupieciarni - 23
Człowiek uczy się całe życie,czy tego chce,czy nie. A każdą ''starą'' technikę można dostosować,po co od razu zmieniać.
01-05-14 15:27
Graba

Na forum
Od 2005
Posty - 295
Ja tylko mówię że zabierzemy to małe cacko obok dużego i przy złocistym sobie siądziemy:D
01-05-14 17:08
Majkel 91

Na forum
Od 2012
Relacje z galerią - 4
Galerie - 31
Posty - 425
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Fajny modelik :-)
Ja też może kiedyś zobaczę pierwowzór, może w przyszłym roku :-)
Pozdrawiam! Michał
02-05-14 12:07
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 102
W Rupieciarni - 1
Graba i pozalewacie sokiem z chmielu, i się porozkleja, bo to na BCG się trzyma ;-) No way! ;-)
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
02-05-14 13:06
rodrus
Na forum
Od 2014
Relacje z galerią - 1
Galerie - 11
Posty - 2 737
W Rupieciarni - 23
Te wasze ''Modelarskie'' spotkania muszą być ciekawe.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować