Zaloguj się |Zarejestruj się
25-08-15 21:58
[Galeria] Żyć jak latarnik... (cz.5)Little Red Lighthouse. Paper Shipwright.
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 102
W Rupieciarni - 1
Kolejny odcinek jest trochę bajkowy.

Przy jednym z przęseł mostu George Washington-a, nad rzeką Hudson, w dzielnicy Manhattan w Nowy Jork-u znajduje się niewielka (raptem 13,2m wysokości) latarnia Jeffrey's Hook. Jednak ta nazwa nie jest potocznie używana, a to za sprawą bajki dla dzieci z 1941 roku, napisanej przez Hildegarda Ward i Lynde Swift, o tytule Mała Czerwona Latarnia i Wielki Szary Most ("The Little Red Lighthouse and the Great Grey Bridge"). Pierwotnie zbudowana została na przeciwległym brzegu rzeki w 1880 roku. W 1921 roku przeniesiono ja na obecne miejsce. Po roku 1947 w wyniku ustawy o likwidacji nieczynnych latarń miała zostać rozebrana, ale wzbudziło to fale protestów czytelników książki Ward i Swift-a, dzięki czemu zachowała się do czasów obecnych. Aktualnym zarządcą jest Departament Parków i Rekreacji miasta Nowy Jork.

Kopia mniejsza o 250 razy:

Z przyczyn technicznych, link do galerii zewnętrznej. Inaczej już galerie nie będą prezentowane prze zemnie.

Na chwilę obecna jest to chyba najbardziej skomplikowany model z wydawnictwa Paper Shipwright jaki skleiłem. Klei się naprawdę sympatycznie i bez większych ekscesów (poza moimi ciągłymi kłopotami z oswojeniem się z klejem typu BCG). Retusz wykonany moimi ukochanymi akwarelami i czarną, matową Pactrą. Niestety zawiodę też tych którzy liczyli na spektakularne wykonanie barierki czy płotka. Mam na to już patent, ale trzeba na to jeszcze poczekać co najmniej kilka modeli. Na razie muszą się zadowolić takimi drukowanymi. Jak zakończę testy, wtedy przejdę na nową technologię (która nawiasem mówiąc też nie jest oszałamiająca, ale wizualnie ciut lepsza).

Poprzednie części:

(cz.1) St Martin's Daymark, Scilly Isles

(cz.2) Sjötorp Övre Lighthouse

(cz.3) Ålesund Molja Fyr

(cz.4) Holy Island Daymark

PS: Oczywiście, że to jeszcze nie koniec i następny będzie, prawdopodobnie znowu daymark :-D ;-P

PS2: Aktualnie latarenka jest w prywatnej kolekcji.

--
Pozdrawiam!
Chopin

Post zmieniony (13-06-20 18:33)
25-08-15 22:03
Odp: [Galeria] Żyć jak latarnik... (cz.5)Little Red Lighthouse. Paper Shipwright.
Doody

Na forum
Od 2013
Posty - 1 493
W Rupieciarni - 1
Jak już pisałem wcześniej bardzo mi się podoba Twoja "akcja".
Pozdrawiam Darek
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować