Zaloguj się |Zarejestruj się
03-01-14 17:20
[R] Jelcz 315W + Jelcz śmieciarka + cysterna strażacka / Banda trojga/ ANSWER 1: 25
szad
Na forum
Od 2008
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 18
Posty - 526
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Już dawno temu, gdy ukazały się jako nowość zakupiłem modele trzech Jelczy z Answera i w założeniu mam ochotę skleić wszystkie trzy, aby stanęły obok siebie.
Pierwszy pod nóż idzie: Jelcz wywrotka 315 W
Oczywiście na początek rama

Jak zwykle musi być parę kwiatków. Belka nr 4 miejsce sklejania ma w poziomie, a na ramie jest w pionie

To już mówi samo za siebie

Teraz silnik, a konkretnie obudowa sprzęgła. Część 34c nie istnieje w wycinance w tej formie aby można było tak ją przykleić.

a że na rysunku obudowa posiada powierzchnię walca to zrobiłem go na własną rękę, sądząc że najwyżej wał napędowy się przytnie.

O naiwności ty moja!
Silnik poszedł do przodu o 2 mm i nie mieści się w ramie, bo chłodnica zawadza o kabinę.
Ale o tym w następnym wejściu antenowym.

Post zmieniony (29-07-19 15:23)
03-01-14 18:35
Odp: [R] Jelcz 315W / Banda trojga/ ANSWER 1: 25
MARIUSZ
Moderator

Na forum
Od 2001
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9
Posty - 7 887
W Rupieciarni - 4
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Nie dość,że banda, to jeszcze granda! ;-)
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.
03-01-14 23:49
Quba

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 2
Galerie - 2
Posty - 158
Szad napisał: "Silnik poszedł do przodu o 2 mm i nie mieści się w ramie, bo chłodnica zawadza o kabinę."

Skąd ja to znam :-)

Trzymam obydwa kciuki i jeden palec u nogi za wszystkie trzy modele :-)
Pozdrawiam
Quba
04-01-14 20:40
indianscout
Na forum
Od 2008
Posty - 256
No i oczywiście to denerwujące błędne określenie typu - 315 . Jelcze wywrotki były budowane na krótkiej ramie , takiej samej jak ciągniki siodłowe , czyli powinien mieć oznaczenie 317 , a dokładnie to 3w317 , gdyż SHL Kielce ,produkował zabudowy samowyładowcze z wywrotem trójstronnym ( dlatego 3w ) , Wywrot tylko do tyłu to efekt rzemiosła lub niefachowej naprawy . Co do samego modelu nie wypowiadam się bo nie mam i napewno nie kupię ze względu na to co widzę na forum , podstawowe błędy w kształcie kabiny , zwłaszcza błotników . Powodzenia w sklejaniu , pozdrawiam - Paweł .
04-01-14 20:56
DARECKI IV

Na forum
Od 2013
Posty - 212
W Rupieciarni - 4
Może napiszesz dla czego silnik "poszedł do przodu"??
04-01-14 21:11
Adam Ty to masz zdrowie.Nie dość,że poprawiasz pseudo projektantów,to jeszcze na dodatek pogrubiasz ich portfele.Oczywiście będę Ci kibicował i od czasu do czasu dokuczał.Wszystkiego naj w Nowym Roku.
jowisz32
04-01-14 22:01
szad
Na forum
Od 2008
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 18
Posty - 526
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Witam
Tak na początek to chcę powiedzieć, że modele kleję w standardzie.
Nie wnikam w poprawność numeracji poszczególnych wersji /indianscout /, podaję co kleję zgodnie z nazwą wycinanki. O numeracji wystarczy poczytać w wikipedji, co skwapliwie uczyniłem, ale nie będę walczył z autorem. Wystarczy mi, że bitwa moja rozgrywa się na poziomie maty i kartonu.
Odnośnie pytania DARECKIEGO.
Ponieważ zasugerowałem się tym co przedstawia rysunek instrukcji, oraz tym co pamiętam z autopsji / ileż razy robiłem sprzęgło w swoich jelczach/ uznałem, że obudowa powinna posiadać tą walcową powierzchnię / 34c /. Wydłużyło to cały silnik o 2 mm,/ bo tyle wstawiłem/ a że wyznaczone miejsce przyklejenia silnika określa belka 5 pod skrzynią biegów i białe pole pod skrzynią, to gdzieś te 2 mm musiały się zmieścić. Zmieściły się z przodu ramy. Cały silnik dotknął chłodnicą przedniej belki, a tam niestety mieszka kabina i stąd kolizja.
Niemniej damy radę. Albo silnik do tyłu / odcięcie od belki 5 /, albo przerobię chłodnicę / obetnę chłodnicę , bo kabina jest niepodnoszona i będzie widać tylko dół chłodnicy/. Coś wymyślę.

Teraz dalej jedziemy z koksem-jelczem

Koła wycinałem hurtem do wszystkich trzech modeli. Jak raz nastawiłem cyrkiel, to jechałem do upadłego.
Pozdrawiam

PS. Jowisz, jak ja to lubię! Wzajemnie, samych miłych chwil w tym roku.

Post zmieniony (29-07-19 15:28)
04-01-14 23:10
Halogen
Na forum
Od 2012
Galerie - 1
Posty - 2 513
Jeżeli na oponach znajduje się biały napis STOMIL to w zasadzie sklejalność tego modelu i jego wygląd finałowy nie powinien dziwić, też mam opony z takimi białymi napisami tylko ciutke mniejsze bo od samochodu osobowego : )
04-01-14 23:16
Edekyogi

Na forum
Od 2007
Posty - 2 081
Jakie opracowanie modelu jest - takie jest. Ale samo wykonanie modelu wychodzi ci fajnie.
Ino że zbiornik paliwa przyklejony jest na sztorc. Na podporach powinien leżeć dłuższym bokiem.
05-01-14 19:35
szad
Na forum
Od 2008
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 18
Posty - 526
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Edekyogi może masz rację ale...

ponadto miejsce przyklejenia wlewu paliwa jest na mniejszym boku. A i zbiorniki bywały różne.

Post zmieniony (29-07-19 15:34)
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować