Dzięki za odpowiedz,pytałem bo zdarzyło mi się użyć podkładu Dupli Color kupionego w Castoramie i efekt był taki że po 24 h od położenia schodził bez problemu pod paznokciem,a model był myty wcześniej alkoholem 40% tak że odpada tłuszcz i brud czy inne zanieczyszczenie.MOTIP znam tylko z lakieru ,świetnie się nim impregnuje karton,modele nim zaimpregnowane bardzo dobrze się pózniej skleja.Dzięki Pawcio 37 za inf,wypróbuje się to cudo:)
Robert - pozostań przy Surfacerach z Gunze. Farby podkładowe w sprayu (Motip i podobne) opisywane przez Mario sprawdzają się świetnie przy kartonie, ale do plastiku odradzam - nie ta przyczepność i trwałość, a grubsza warstwa potrafi zeżreć powierzchnię modelu. Kupisz wprawdzie tanio, a i tak summa summarum wrócisz do Mr.Surfacera. Jeśli chcesz trochę taniej to kup Surface Primer z Tamiyi - są dwa warianty - biały 1200 i szary 1000 - jakość ta sama co Gunze i tego samego rozcieńczalnika możesz używać.
pozdrawiam
Świetna instrukcja! Mam pytanie. Czy mam naciąć linie ołówkiem przed nałożeniem podkładu, czy po? Jeśli zrobię to po nałożeniu podkładu, skąd mam wiedzieć, gdzie naciąć linie? Pozdrawiam
Linie rysujesz po pokryciu modelu podkładem, bo w nim je "grawerujesz".
Ich układ bierzesz z zeskanowanych części modelu lub z odpowiednio przesklowanych planów danego samolotu.