Witam wszystkich w mojej pierwszej relacji :) na wstępie przepraszam za jakość zdjęć, ale wykonuje je telefonem przy sztucznym świetle. Nie wspominając już o tle czy kadrowaniu :)
Coś o sobie: lat 27, w modelarstwo "bawię się" ok 13 lat, z dłuższymi czy krótszymi przerwami ;)
Co do modelu. Jest to jeden z dwóch panzerjagerwagenów wchodzący w skład dość pokaźnego modelu jakim jest Panzerbetriebwagen 16 z wydawnictwa GPM, skala 1:25:
Do tej pory nie spotkałem w sieci żadnej relacji z budowy tego wydania(starsze wydania: "żółte" GPM, skala 1:35 oraz DELTA-te, skala 1:87), a szkoda, bo model prezentuje niesamowitą grafikę.
Jeśli nic się nie zmieni, to całość będzie podzielona na pojedyncze relacje.Do budowy zakupiłem dedykowany zestaw laserów ;) planuję wykonać standard + wykorzystać część "laserów". Retusz - farbki Humbroll(nr podam później)
Kilka zdjęć na początek:
[/url]
Jeszcze przed pierwszym cięciem postanowiłem sprawdzić pasowanie poszczególnych elementów na sucho + pomiary. I tutaj zaczęły się schody. Jedne części są za krótkie, inne nie dadzą się zastosować z powodu przekroczenia grubości po złożeniu, nie właściwe kształty, itd. Listę uzupełniam na bieżąco, i niestety jest ona coraz dłuższa...Jeżeli znajdą się chętni, to mogę tutaj opisać jakie trudności napotkałem przy składaniu.
Kolejnym problemem jest znalezienie materiałów do panzerjagerów - o ile do Panzerbetriebwagen'a 16 materiałów jest naprawdę sporo, to w sieci znalazłem tylko kilka, niskiej jakości zdjęć PzJW T-34(w tym 2 modele żywiczne). Przedstawiają one co najmniej 2 różne warianty, różniące się detalami. Nie wspomnę już o braku rysunków czy planów z wymiarami :)
Ale wystarczy już tego "biadolenia", pozdrawiam i czekam na Wasze komentarze ;)
Post zmieniony (01-06-18 12:39)