Zaloguj się |Zarejestruj się
21-04-26 18:02
Re: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Okrętowego "Halny"
Agand

Na forum
Od 2001
Posty - 687
@Piterski - żeby skończyć temat węży - odkopałem rzeczonego MMa - półka nad kluzą jest 7,5 mm poniżej górnej części falszburty - i wszystko by się zgadzywało - potrójny wieszak na węże miały tyle samo wysokości, co daje ci 2,2 mm przestrzeni na wąż przy założeniu, że przegródki mają 0,2 mm grubości (10 mm w realu) czyli pojedynczy karton z MM. Mieszczą się spoko węże 75 mm (nie 72 - moja pomyłka), ale nawet jakoś byś zmieścił 110 czyli najgrubsze jakie znam, ale musiałyś się s=ściśle skali trzymać - 2,2mm razem z nitką i farbą.

@Lukee - ciekawe jak ten 'artysta' te czerwone kiełbachy miał zamiar wyciągać z onej konstrukcji, i po kiego ta gaza na falszburcie - to już SF najwyższej kategorii
Pozdrówka
Agand
21-04-26 18:06
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 062
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Relacja
Dyskusje są potrzebne, ścieranie zdań i poglądów jak najbardziej też i mimo, że wybieram jedną z proponowanych dróg to zawsze cenię sobie wszystkie dyskusje.
Tak to wygląda u mnie, założyłem wszystkie trzy bo nie trzeba było nic już ingerować w ten element. Może kiedyś najdzie mnie ochota zrobić nowe cieńsze węże i to przerobić. Na dziś już wypatruje końca budowy, a trochę jeszcze zostało.

PS.Andrzeju, u mnie wieszak ma 10 mm i rury weszły z bardzo niewielkim luzem (tam jest około 2,5mm.
Nic nie jest przyklejone wszystko się trzyma na tych przeplotkach z drutu.

CDN...
W budowie: Halny

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 21-04-26 18:11.
21-04-26 18:12
Agand

Na forum
Od 2001
Posty - 687
Wygląda cacy :D (ale liny na ten poler nie obłożysz, ale... nie wszyscy muszą to wiedzieć :p ...)

O 3 długości konia lepiej niż te cudo z Olsztyna co Lukee pokazał był - Wielka Pardubicka jest twoja
Pozdrówka
Agand
21-04-26 20:24
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 27
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 098
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Sposób zamocowania węży na modelu z Olsztyna to jakiś absurd !
By je wyjąć trzeba je wyciągać a to trwa . Bez sensu. Sprzęt ppoż musi być gotowy do akcji jak najszybciej.
22-04-26 08:08
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 853
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
A to były na pewno p-poż? Te są zwykle rozwijane a nie zabezpieczone tyloma prętami do wyciągnięcia... Te mi wyglądają jak do odpompowywania zbiorników albo innych rozlewów. Jeżeli wzmocnione drutem to pewnie montowane na ssaniu pompy. Pompy p-poż mają ssanie z kingstonów...
22-04-26 08:16
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 062
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
To nie są chyba węże p.poż. Te są zazwyczaj "miękkie". Na zdjęciu, które pokazałem widać, że na końcu jest jakiś ssak.
Model, który pokazał Lukee, to taka mała wariacja na temat, znalazłem nawet zdjęcie z jakiegoś rosyjskiego portalu gdzie leżą one na burcie na wysokości nadbudówki.

Zacząłem składać klocki do kupy, czyli następna odsłona to już będzie spory kawał modelu w całości.
W budowie: Halny
22-04-26 10:24
Agand

Na forum
Od 2001
Posty - 687
@Piterski - to owóż na końcach to są złączki tylko innego typu niż to co na codzień widzisz (u nasz norma to tzw złączki typu Storz, jest jeszcze parę innych typów), a węże są nie tylko miękkie - bywają też zbrojone, 'karnowane' - wszystko zależy od warunków w jakich mają być użytkowane
Pozdrówka
Agand
22-04-26 11:17
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 27
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 098
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Oczywiście nie są to węże p-poż - masz Lukee rację, mój błąd. Chyba do usuwania rozlewów...
Piterski widać, że jesteś już na finiszu. Tak trzymać !
22-04-26 11:25
Agand

Na forum
Od 2001
Posty - 687
@Ryszard - to owóż z Olsztyna co Lukee pokazał tez nie za bardzo wygląda na 'kiełbaski' przecirozlewowe - to jakieś takie niewiadomoco - wyższe SF jak wcześniej pisałem.
Pozdrówka
Agand
22-04-26 14:23
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 226
Lukee Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Jak widać rozwiązanie kompletnie inne ale nie wiem

lepiciel tego modelu to niezły twórca SF :)
Mocowanie to mocowanie, ale popatrzcie na to obszycie szczytu falszburty - gościu zrobił z niego odbijacz chyba :D
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować