Zaloguj się |Zarejestruj się
19-04-26 22:18
Re: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Okrętowego "Halny"
Agand

Na forum
Od 2001
Posty - 687
@Piterski - tak se zerknalem na plany i zdjecia - i wyjszlo mnie, co te wieszaki na węże zrobiłeś mnóóóóóstwo za wielkie, znaczy na 3 węże powinny były być, ale... wysokość tak circa od góry do onej półki nad kluzą, - inaczej zawsze z polerem w konflikt wejdą.
Pozdrówka
Agand
20-04-26 08:53
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 050
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Agand, co do tego czy ja je zrobiłem za duże to mógłbym podjąć się polemiki na filmie widać, że zwinąłem je z pasków tak jak założył autor. Tylko pierścienie zrobiłem z grubszego bo z wycinanki.
Przyglądałem się kiepskiej jakości zdjęciu modelu i tam też można odnieść wrażenie, że zajmują one dość dużo miejsca na burcie.
Zobacz jeszcze to współczesne ujęcie, widać dwa poziomu wieszaków.

Jeśli by miał być trzeci musiał by być na wysokości górnej części nadburcia. Tak że nie uważam, że to tylko ja coś tu sknociłem.
Pytanie na ile się tym przejąć? Zobaczę jak wyjdzie ich zakładanie bo jeśli będę wstanie je wsunąć bez wklejania to zawsze mogę je zdjąć i jeden ostatni poziom np. odciąć.

Ja wiem, że popłynąłem w tym uszczegóławianiu modelu, bo w zamierzeniach nie planowałem budować repliki. Zaczęło się od wdrażania sugestii kolegów by wykonać klamki, że lampy powinny mieć czarne osłony itp. i tak poszło.
W budowie: Halny
20-04-26 09:59
Agand

Na forum
Od 2001
Posty - 687
@Piterski - zerknij do skrzynki - wszystko sie zgadza - na wierchu zmieści się jeszcze jeden wąż - i będzie prawie równo z górną krawędzią nadburcia - a na dole nie ma kolizji ani z kluzą ani z polerem
Nie patrzyłem do wycinanki ile mam mieć wąż średnicy wg autora - w oryginale 72 mm na kuplungu.
Pozdrówka
Agand
20-04-26 10:00
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 212
Widać dostali "exemption' na ten odpowietrznik :)
...aaaleeee ja nie chcę nic mówić, ale na szczycie nadburcia widać czarną poręcz ... :D
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 20-04-26 10:07.
20-04-26 10:40
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 050
Projekt 50 Lat MM
Klub
Tak poręcz jest na zdjęciu a w planach i modelu jest krótsza tak jak ją zrobiłem.
Ja się zastanowię jak to zrobić. Pewnie tak jak pisałem założę i zostawię trzy a może kiedyś do tego wrócę i to zmienię bo nie mam ochoty pruć tego na modelu. Mógłbym co najwyżej ściąć ten jeden poziom.
To w końcu jest model z uproszczeniami, jak to widział autor to nawet mi Agand tłumaczył, ja s[próbowałem zrobić to bardziej realistycznie a takich takich niezgodności znalazło by się zapewne więcej.

Dobrze jednak, że o tym piszemy rozmawiamy, bo może ktoś kto się skusi na ten model z MM czy GPM będzie miał przetarte szlaki.
20-04-26 11:10
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 212
To oczywiście była podpucha żartem podszyta - nic już nie rób, bo pogorszysz, zepsujesz i trzeba będzie model spalić hihi
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
20-04-26 11:50
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 050
Projekt 50 Lat MM
Klub
Wojtku, nawet nie próbuje, może to się wyda świętokradztwem ale mimo tego, że mi trochę ta świadomość dokucza to ja się z tymi niedoskonałościami i odstępstwami jestem wstanie pogodzić.
Ja nie buduje modelu życia, owszem staram się by model wyglądał bardziej atrakcyjnie i realistycznie i czasem potrafię wrócić i coś poprawić. Nawet po jego skończeniu, jak choćby podstawkę pod PGM.
Nie mam programów graficznych do projektowania i nie zamierzam się ich teraz uczyć co zdołam podocinać podorabiać to dorobię. Mocowania węży były n ścisło z wężami i nie chciałem zrobić 8 a potem wszystko zaczynać od nowa. Kolega obiecał mi skan z GPM bym pewne elementy wykorzystał, ale musiałem zrobić sam od choćby te tuby głośników na sterówce.
20-04-26 21:19
Agand

Na forum
Od 2001
Posty - 687
Piterski - tak z czystej ciekawości - wiele te twoje wieszaki na węże maja wysokości?
Pozdrówka
Agand
20-04-26 22:55
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 050
Projekt 50 Lat MM
Klub
Sprawdziłem, łącznie 2 mm (końcówki grubsze o jakieś 0,4mm). Jeśli te węże w realu miał 72mm to moim zdaniem w tej skali powinny mieć 1,5mm góra do 1,6mm. Obwód paska do ich wykonania ma 7mm szerokości, powinno być 4,5mm. Gdyby je tylko je zwinąć ścisnąć razem opasać jak przewidział autor było by pewnie ok. Tu dochodzą poprzeczki i wszystko razem dało taki nie inny efekt. Tak więc masz racje są za grube ja nie przewidziałem, że aż o tyle.

PS. Ciekaw jestem jak to wygląda w GPM bo oni to rozwiązali chyba podobnie jak ja.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-04-26 08:38.
21-04-26 13:12
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 850
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
W Olsztynie był Halny. Jako, że inny od Twojego więc przypuszczam, że GPMu. [drive.google.com]
Jak widać rozwiązanie kompletnie inne ale nie wiem czy oryginalne wycinankowe czy pomysł Autora modelu...

Widzę, że nie dałem dostępu do pliku :-D - już poprawione i powinien być widoczny...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-04-26 13:55.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować