Zaloguj się |Zarejestruj się
03-04-25 20:45
Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Sprudin

Na forum
Od 2008
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 7
Posty - 200
Jezusie chrystusiasty, matko i córko w mordę jeża :O Że też ja wcześniej nie zauważyłem, że Piterski nadaje :D

Ale jak, co :D Gdzieś Ty się podziewał tyle czasu, mordo :D
Hope is the first step on road to disappointment.
03-04-25 21:21
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 037
Projekt 50 Lat MM
Sprudin, jak się Cieszę że i Ty jesteś. Tak sobie przypomniałem stare znajomości i zastanawiałem się co u Ciebie.
Oj koniecznie musimy się spotkać na którymś z konkursów i pogadać. Byłem z Prezesem w Gołębiu, spotkałem starych znajomych.
Generalnie żyje, mieszkam tam gdzie mieszkałem, córka już jest studentką, a i żonę mam nadal tę samą :-D
Nawet nie zdawałem sobie sprawy, że tyle czasu tak szybko przeleciało.
W budowie: Halny
03-04-25 22:33
wieslaw_

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 2
Galerie - 1
Posty - 409
Że też ten stary karton Ci się nie połamał. Świetnie wygląda ta nadbudówka. Rozumiem też motywację zmierzenia się ze starymi "demonami" z dzieciństwa.
04-04-25 08:25
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 037
Projekt 50 Lat MM
Wiesławie coś w tym stylu i sentymenty. Nie pamiętam co było rok temu ale emocje jakie miałem przeglądając ten model po tym jak go kupiłem pamiętam do dziś.
Ten stary karton jest trudny w formowaniu i czasem niestety mi zaczyna pękać ale zaczynałem od elementów mniejszych trudniejszych w obróbce i nauczyłem się z nim pracować.
06-04-25 20:53
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 037
Projekt 50 Lat MM
Relacja
Bardzo powoli ale jednak do przodu.
Nie liczyłem już ile czasu mi zajęło zrobienie tych szybek "obrotowych" ale próbowałem na różne sposoby.
Pojawiły się też okapniki i rama schodków. Jeden z elementów mi się rozpadł przy robieniu utworu na pręty stopni.
Tak więc mały krok wstecz ale go naprawiłem. To są te z drugiej strony jeszcze nie zamocowane.

PS. Wczoraj się zorientowałem że prawe i lewe schodki mają jednak inny kształt, no ale wyrywać ich nie będę już tak zostaną.

CDN...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-01-26 13:38.
14-04-25 09:50
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 037
Projekt 50 Lat MM
Relacja
Prace idą bardzo małymi kroczkami ale do przodu. Trochę mnie hamują zabiegi technologiczne i kolejność w jakiej staram się elementy robić i montować, czasem muszę coś poprawiać.
Dodatkowo dużo drobnych rysunków jest rozrzuconych na arkuszach cześć i trzeba je znaleźć by nie przeczyć jakiś elementów lub ich wykonania.
Do pary z łomem (który już pokazywałem) udało mi się dorobić strażacki toporek, tak więc będzie można umieścić je na burcie nadbudówki.
Odrysowałem go ręcznie i zastanawiałem się czy dam radę za pierwszym podejściem, ale się udało.

CDN...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-01-26 13:38.
14-04-25 12:12
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 186
Toporek jak malowany...
... aaa nie, czekaj ....
on jest malowany 😂
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
14-04-25 21:34
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 037
Projekt 50 Lat MM
Relacja
Nie spodziewałem się że skokowo tak szybko będzie co pokazać ale wymyśliłem i wykonałem klamki.
Trochę balans bieli nie taki ale będą kolejne zdjęcia więc już nie chciałem raz jeszcze nadbudówki wyciągać.

CDN...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-01-26 13:39.
14-04-25 21:53
Arek
Na forum
Od 2003
Galerie - 1
Posty - 221
Nie wiem, jak to było w praktyce ale Halny był budowany w okresie, gdy obowiązywały już czarne ekrany lamp pozycyjnych. A model z każdym, najmniejszym detalem zyskuje na atrakcyjności. Może ten etap jest żmudny i monotonny ale efekt końcowy powinien przynieść dużo satysfakcji.
14-04-25 21:57
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 037
Projekt 50 Lat MM
Arku odstępstw od oryginału zapewne jest dużo, repliki z niego nie zrobię ale bawię się, czasem cieszę jak dziecko, a czasem mnie dołuje.
Powoli zmierzam do tego by nadbudówka zajęła już swoje miejsce na kadłubie na stałe.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować