Zaloguj się Zarejestruj się
11-05-26 10:17
11-05-26 10:17
Re: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Okrętowego "Halny"
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 067
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Te w połowie klosza. Trochę idiotycznie wyglądało to pogrubienie klosza jak się tak ucinało w "połowie". Na zdjęciu widziałem, że GPM zaprojektował je bardziej wiarygodnie. Reszta bez zmian i ingerencji z mojej strony, no jedynie ta transparentna farba.
W budowie: Halny

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 11-05-26 10:19.
11-05-26 15:30
11-05-26 15:30
Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 249
właśnie wolałem najpierw zapytać.
Niestey to pogrubienie jest błędem, bo klosz to tzw. soczewka Fresnela i generalnie bliższy prawdzie jest prosty walec

LINK
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 11-05-26 15:52.
11-05-26 16:58
11-05-26 16:58
Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 249
[delete]

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 31-05-26 21:57.
11-05-26 20:35
11-05-26 20:35
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 067
Projekt 50 Lat MM
Klub
Z pewnością masz racje bo widzę po fakcie, że GPM zrobiło to inaczej, ale przynajmniej nie najgorzej to wygląda i dla zachowania konwencji pozostałe dwa zrobię identycznie.
30-05-26 18:39
30-05-26 18:39
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 067
Projekt 50 Lat MM
Klub
Relacja
Wykonałem w 90% górny trzon masztu.

CDN...
05-06-26 14:30
05-06-26 14:30
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 067
Projekt 50 Lat MM
Klub
Relacja
Udało mi się wykonać olinowanie masztu, dla osób które będą potrzebować wskazówek jak te liny idą nagrałem film olinowanie

Poniżej kilka ujęć jak to ostatecznie wyszło. Najtrudniej było zamocować linę bandery państwowej bo zaczep jest pomiędzy kominem, a masztem.
Urwałem przy tej okazji linę odciągową od trzonu masztu.

Liny ruchome na bloczkach kupiłem w sklepie Szkutnik. Linki odciągowe od trzonu masztu to już nić wędkarska 0/12 zwinięta z dwóch "włókien".

CDN...
06-06-26 21:28
06-06-26 21:28
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 067
Projekt 50 Lat MM
Klub
Relacja
Dziś zrobiłem ostatnią z anten, obawiałem się czy dam radę, zerknąłem w plany i na jej stare zdjęcie i spróbowałem. Normalnie nie byłem wstanie nie myśleć czy i jak się uda ją zrobić dopóki nie skończyłem. Szczerze się przyznam że dawno nie czułem takiej satysfakcji.

Zacząłem od wykonania dwóch okręgów z drutu miedzianego. Tak się złożyło, że nawijałem je na tym co było pod ręką, czyli gumowej tulejce. Dało mi to możliwość naciągnięcie nawiniętego na niej drutu za pomocą kombinerek, tak żeby nie sprężynowały do większego rozmiaru. Zaznaczyłem tez na nich od szablonu gdzie mają być później przecięte.
Tak drut jest grubszy niż na szablonie bo ta antena jak wynika ze zdjęcia i planów modelarskich ma znacznie większą średnicę. Walec "część 209", w który wchodzą końce drutów. skleiłem na styk i dałem do środka denko, z cienkiej 0,5mm, tekturki. Zaś w środek wkleiłem koleiny walec by pogrubić ścianki. Otwory na nie nakłułem igłą, przed sklejeniem, a następnie rozwierciłem najcieńszym wiertłem 0,3mm. Teraz zaś delikatnie potraktowałem otwory SG i rozwierciłem o oczko wyżej, powtarzając ten proces z kolejnymi wiertłami aż do docelowej średnicy. Denko zamykające od góry wzmocniłem mniejszym kołem by było sztywniejsze w miejscu otworu na pionową antenę.

Wyciąłem części okręgów z drutu, by bez nadmiernego rozciągania, móc je założyć na walec podstawy "część 209".
Wykonałem tez imitacje takich elementów kończących oba końce półkola i nanizałem je (po 4 sztuki) na każdy z okręgów.

Następnie założyłem pierwszy z drucianych pierścieni. Przykleiłem go do walca podstawy, ustawiłem i przykleiłem po jednym z pogrubiających pierścieni papierowych. Pozostałe dwa były nadal luzem.
Następnie rozciąłem pierścień u góry na pół. Powtórzyłem czynność z drugim pierścieniem wprowadzając go przez powstałe przecięcie i ustawiając i przyklejając dolne pogrubienia. I jego również przeciąłem. Zaznaczyłem wcześniej te miejsca cienkopisem. Teraz już wprowadziłem pionowy pręcik anteny. Wbiłem w ten widoczny różowy styrodur, tak by ustalić dokładnie jego długość. No i delikatnie przykleiłem do niego ramiona anteny. Z dołu antena mi wystaje bo w maszcie mam specjalnie zrobiony otwór w podstawie i wklejona papierowa tulejkę by go łatwo i trwale zainstalować.

Teraz już zostało tylko ustawić i przykleić górne pierścienie papierowe.

No i antena zrobiona. Z tego całego przejęcia zapomniałem te elementy papierowej podstawy wyretuszować i będę to musiał zrobić dopiero teraz.

Jestem zaskoczony że mi to tak dobrze poszło bez żadnych problemów, no może tylko z tym brakiem retuszu.
Założyłem ją na maszt i wygląda kozacko. Zostaje mi ją jutro pomalować i przykleić na stałe.

CDN...
07-06-26 10:21
07-06-26 10:21
Na forum
Od 2011
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 7
Galerie - 1
Posty - 724
Fajne przerobienie klasyka ale szkoda tych okienek w tej skali. Nawet z ciemną szybą byłoby lepiej. Ale może następnym razem ;-)
Pozdrawiam,

Kuba
---------------------------------------------
Flota japońska:
Na morzu
MATSU | NAGATSUKI | KIJI | ISUZU | SBT | OTSU GATA | KAMIKAWA MARU

W stoczni
SHIRYIA | ZUIHO | SHINSHU MARU
07-06-26 21:01
07-06-26 21:01
Na forum
Od 2003
Galerie - 1
Posty - 223
To chyba kwestia gustu. Dla mnie wykonanie Piotra zachowuje charakter starych Małych Modelarzy i jest spójne plastycznie. Nawet elementy, których nie było w wycinance wyglądają jakby były częścią oryginalnego opracowania. Myślę, że długo (o ile wogóle) nie zobaczymy lepszego wykonania Halnego z MM. A to, czy ten Halny jest biały, czy nie, i czy ma niebieskie szyby, czy nie, jest sprawą drugorzędną.
08-06-26 00:00
08-06-26 00:00
Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 249
antena sztosik !
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować