Witam wszystkich,
Ponieważ chciałem odpocząć od własnych projektów i mieć odskocznię wybrałem mój kolejny projekt i jest nim lotniskowiec Zuiho z wydawnictwa Answer. Skala 1:200
O modelu chyba każdy na forum już słyszał więc o samej wycinance napisze niewiele.
Model będzie w całości malowany. Będzie to mój pierwszy w życiu kamuflaż więc mam nadzieję że wyjdzie.
Ogólne założenia i plany co do modelu mam następujące:
Zrobienie opuszczonych wind (użyję części z lotniskowca Akagi)
Zrobienie poszycia z imitacją podziału blach.
Zrobienie pełnego ożebrowania pod pokładem lotniczym na rufie i na dziobie
Zrobienie deskowanego pokładu (będzie to albo trasowanie albo pokład zostanie wykonany z pojedynczych desek).
Do wykonania modelu użyję:
- laserowo ciętego szkieletu
- toczonych luf z GPM
- kotwic żywicznych z GPM
- śrub żywicznych z GPM
- laserowo ciętych części dedykowanych do modelu
- grawerowanych pokładów dedykowanych do modelu
- blaszki z IJN Sendai (głównie na bloczki linowe)
- owiewek ciętych laserem dedykowanych do IJN Kaga
- laserowo ciętych kratownic dedykowanych do IJN Akagi lub Kagi (zobaczę które zdobędę jak przyjdzie czas na robienie ożebrowania)
Pracę rozpocząłem od szkieletu.
Wiem o problemach z jego długością ale jako że maluję model dla mnie problemu nie ma wcale. Jednak od czasu do czasu postanowiłem pisać komentarz jeśli części będą problematyczne z myślą o tych co będą go chcieli kleić w standardzie.
Na chwilę obecną skleiłem dno szkieletu i przymocowałem do półki żeby się nie zwichrował.
Niektóre wręgi nie pasowały.
W7 i W8 musiałem poszerzyć o 2mm. Rozciąłem je na pół i dodałem po 1mm na każdej z połówek i skleiłem je ponownie. Problem rozwiązany
W 16 była za szeroka o 2mm. Rozciąłem ją na pół odciąłem z każdej połówki po 1mm i skleiłem ponownie. Problem rozwiązany.
W20a jest za wąska. Jej nie poprawiałem bo i tak uważam że akurat ta wręga jest zbędna.
A teraz zdjęcia:

--
Post zmieniony (27-10-19 08:38)