Zaloguj się |Zarejestruj się
31-12-14 19:30
[G] Szyb ,, Artur " KWK ,, Jan Kanty " model od podstaw / skala 1:20 /
Witam.

Zapraszam do obejrzenia galerii szybu ,, Artur ” kopalni ,, Jan Kanty ” z Jaworzna. Model powstał na potrzeby ekspozycji w Muzeum Miasta Jaworzna. Pozwolę sobie najpierw na krótki rys historyczny kopalni a następnie napiszę o modelu.
,, Artur ” był głównym szybem kopalni KWK ,, Jan Kanty ”umieszczonym na polu górniczym Barbara. Miał on umożliwić eksploatację pokładów Niedzieliska I i Niedzieliska II.
Szyb zawdzięczał swoje imię profesorowi Arturowi Benisowi, który zaangażowany był w powstanie kopalni. Konstrukcja wieży początkowo była drewniana, gdyż źle oszacowano wielkość złóż ( tylko na 20 lat eksploatacji ) i spółka zdecydowała że drewno będzie adekwatnym budulcem. Dopiero po pożarze w styczniu 1945r zmieniono ją na stalową, pochodzącą z szybu "Mariusz" likwidowanej kopalni Flora w Dąbrowie Górniczej.
"Artur" posiadał bezpośrednie połączenie z chodnikiem głównym w pokładzie 303 na poziomie 52m. W rejonie podszybia znajdowały się przekopy do szybu "Jan" oraz na poziom 130m w rejon szybu "Leopold". Dochodziła tutaj także upadowa zapewniająca komunikację pieszą. Była to niewątpliwie konstrukcja piękna i ciekawa trochę szkoda że oprócz budynku administracyjnego do naszych czasów nic nie zostało. Model został wykonany w skali 1:50 i powstał na podstawie dostępnych zdjęć gdyż żadna dokumentacja rysunkowa ,, Artura ” nie dotrwała do naszych czasów. Materiały jakich głównie używałem to przede wszystkim karton jako baza oraz fornir i listwy sosnowe i balsowe, poza tym farby Talensa i trochę modelarskich śmieci na upiększenie całości.Model jest znacznie uproszczony gdyż specyfika wystawy nie wymaga tak dużej dokładności. Rysunki zestawieniowe i skalowanie wykonał Pan Marek Żak w sprawach kolejowo, transportowo, górniczych korzystałem z pomocy moich kolegów Marka Żmudy i Józefa Dubiela, zawiłości fachu dekarza objaśnił mi mój brat, fornir ładnie pociął i trochę podpowiedział Pan Rafał Drzymulski, dokumentacja foto to Panowie Przemysław Dudzik dyrektor MMJ oraz Adrian Rams pracownik naukowy MMJ. Wszystkim im serdecznie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Paweł O.

A tak wygląda model:

No to tymczasem ….
31-12-14 19:51
Odp: [G] Szyb ,, Artur " KWK ,, Jan Kanty " model od podstaw / skala 1:20 /
Alski
Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 2
Posty - 2 063
Projekt 50 Lat MM
Jak żywe , to dopiero frajda wiedzieć ,że Toje dzieło będą oglądać tysiące.
Douglas Preston, Lincoln Child- seria Pendergast, Jo Nesbo seria Harry Hole , Lee Child

Wiem jak się robi modele doskonałe ... ino nie umiem :)
31-12-14 19:54
vwsmok

Na forum
Od 2004
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 10
Posty - 2 962
Projekt 50 Lat MM
Klub
31-12-14 20:14
Propeler
Na forum
Od 2011
Relacje z galerią - 1
Galerie - 1
Posty - 437
Ooo.., widzę, że Paweł po raz kolejny pozytywnie zasłużył dla następnych pokoleń! I chwała Mu za to !!

Pozdrawiam
Nie ma modeli trudnych, są tylko pracochłonne.
31-12-14 20:56
OSTOJA

Na forum
Od 2008
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11
Posty - 8 456
Projekt 50 Lat MM
Model extra i tylko na podstawie paru zdjęć, modelarskiej roboty moc ale jak zdążyłem zauważyć masz wprawę w operowaniu listewkami.
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.
31-12-14 21:11
rodrus
Na forum
Od 2014
Relacje z galerią - 1
Galerie - 11
Posty - 2 737
W Rupieciarni - 23
SUPER !!! Jakiś parowozik i wagoniki by się przydały :)
31-12-14 22:40
Dzięki za zainteresowanie tematem mimo iż nie strzela :)
Alski - to by się ludzie z muzeum ucieszyli jak by to były tysiące :)
vw smok - tak papier, karton, kartki papieru to podstawa brył a reszta to tak jak pisałem różności.
OSTOJA - tak dokumentacja tylko fotograficzna stąd więc skala zapewne nie do końca się trzyma, nie mniej Pan Marek włożył wiele serca w przygotowania i raz jeszcze serdecznie mu za to dziękuję.
rodus - za mało czasu, miejsca w muzeum i nie oszukujmy się również umiejętności. Nie mniej może kiedyś, czas pokaże.
A teraz na balety :)

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU !!!!!!
01-01-15 12:21
Borowy

Na forum
Od 2010
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3
Posty - 5 438
Projekt 50 Lat MM
Witam. Świetnie wykonałeś ten model. Gdyby ,,obrobić" ale tylko trochę zdjęcia model wyglądał by jak oryginał. Gratuluję.
01-01-15 13:06
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 27
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 056
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Super wygląda - gratuluję !
01-01-15 22:10
klaymen

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 8
Galerie - 25
Posty - 329
Super wyszło, bardzo podobają mi się takie przemysłowe budynki.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować