Jako,że padła WSTAWKA i wszystkie moje zdjęcia zniknęły,wstawiam link do filmiku na na YouTube.
[
www.youtube.com]
Witam Wszystkich. Tym razem,chcę Was pomęczyć budową modelu wyjątkowej maszyny. teraz trochę historii.
Tytułowy kombajn zbożowy KZB 3B Vistula był następcą wcześniejszej jego wersji noszącej nazwę KZB 3A,którego produkcję rozpoczęto w 1959r. W roku 1962 wykonano serię informacyjną kombajnu KZB 3B Vistula,a już w roku następnym zakład rozpoczął produkcję seryjną (budowa wersji 3A trwała nadal), trwającą do września 1971r . Kombajny KZB 3B , szybko zdobywały sobie uznanie wśród odbiorców krajowych i zagranicznych. Wzrost zapotrzebowania ze strony rolnictwa spowodował znaczne zwiększenie produkcji tych maszyn przy końcu lat sześćdziesiątych do około 2200 sztuk rocznie.Aby sprostać tym zadaniom, fabryka była zmuszona zrezygnować z produkcji innych maszyn. Wiosną 1963 r. „Vistula" była eksponowana na wystawie maszyn rolniczych w Weronie.Uznano ją za jedną z lepszych maszyn rolniczych pod względem technicznym. Mankamentem była tylko sylwetka - mało nowoczesna. Zakończenie produkcji związane było z przestarzałą konstrukcją i małą wydajnością kombajnu. "Vistula" została zastąpiona przez kombajny serii "Bizon".
A teraz trochę o tym na co musicie się przygotować.Przy budowie Bizona,odebrałem ważną lekcję - pokory:( Kombajn to nie traktor,więc buduję obecnie JEDEN (1szt) model.Będzie to wersja ze zbiornikiem na ziarno,a cały model będzie w kolorze czerwonym. Jeżeli budowa będzie przebiegać sprawnie nie zarzekam się,że nie dokleję drugiego modelu z "doczyszczaczem ziarna" nazywanym też "workownicą" - ale to niepewna przyszłość. Sama budowa modelu (nie repliki) będzie przebiegać raczej w tempie "ślimaczym". A w pewnym momencie może nastąpić przerwa techniczna spowodowana tym,że nie zrobiłem jeszcze całej dokumentacji modelu (mam około 50%). Teraz temat materiałów z których "czerpałem wiedzę". Część z nich (bardzo cenna) zdobył dla mnie przyjaciel (jak będzie chciał to sam się przedstawi) dzięki uprzejmości i zrozumieniu osób,których też nie wymienię (chyba,że tego zechcą). Jednak materiały te były niewystarczające i musiałem posiłkować się zdjęciami z neta - tak w 80 %.
No ale dość ględzenia,czas na zdjęcia.
- Elementy ramy i obudowy młocarni.

- Zastanawiałem się jak zrobić blachę falistą z której wykonano pomosty. Natchnął mnie Boguś (siemanko) gdy pokazywał jak tłoczył boczki opon do Liaza. Więc wymodziłem sobie takie cóś z kartonu 1mm i wyciągnąłem z zasobów "magicznego pudełka" wybijak - od kałasznikowa.

- A tak wygląda pomost pod zbiornikiem ziarna,zrobiony z tej "falistej tekturki".

Przepraszam za kiepskie fotki,ale nadal robię komórką i coś nie mogę sobie ustawić oświetlenia.
--
Post zmieniony (03-06-24 10:56)