Witam.
To będzie podróż sentymentalna. Postanowiłem sobie skleić jeden z moich pierwszych opracowanych na komputerze modeli (drugi). Było to w okolicach 2004 gdy byłem jeszcze licealistą i stawiałem pierwsze kroki w corelu. Żeby się nie powielać sklejam model Nieuporta przeskalowany do 1:50 i przemalowany w barwy Polskiego Oddziału Awiacyjnego z Odessy z czasów, gdy jednostka ta stacjonowała w Jassach. Relacja ta będzie na pewno trochę pomocna tym, którzy odważą się to opracowanie kiedyś skleić.
Ponieważ przymierzam się do budowy Nieuporta BEBE w malowaniu (po przeróbce) włąsnie Oddziału Awiacyjnego i zmianie podwozia na narty ( czyli taki sam jak Twój), mam
pytanie - który byś polecił : z Kartonowej Kolekcji (Answer), czy może z ABC GPM.
Pozdrawiam
Ryszard: Żadnego z tych opracowań nie sklejałem więc nie mogę nic polecić. Obejrzałem sobie skany opracowania p. Mistewicza i wygląda to bardzo dobrze. Sklejałem jak na razie tylko własne opracowanie, ale dla ciebie jest chyba zbyt uproszczone i odbiegające od oryginału. Jakby co, to moje opracowanie (w skali 1:33) możesz pobrać tu: [www.papermodelers.com], po sklejeniu w barwach "prawie francuskich" wygląda tak: [www.konradus.com].
Dzięki za informacje. Wybrałem KK Answer z dwóch powodów: autor (Mistewicz) i cena. Ja i tak przerabiam je po swojemu. O naszym AO jest znacznie mniej informacji i tak sobie planuję właśnie poczynić Nieuporta i M-S L.