Zaloguj się |Zarejestruj się
22-01-13 14:20
[G] Włoszczyzna, czyli Macchi MC.202
Tuco

Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 1
Galerie - 4
Posty - 374
Zapraszam do obejrzenia kilku zdjęć modelu włoskiego samolotu Macchi MC.202 „Folgore”. Model został sklejony z wycinanki Design, według projektu pana Janusza Olesia.

Według dzisiejszych standardów model prezentuje się słabo: opracowanie niezbyt szczegółowe (w modelu są 3 rysunki montażowe, o jeden za mało – brakuje rysunku kółka ogonowego), grafika nie powala, a spasowanie elementów jest takie sobie (klejenie wymaga trochę gimnastyki, np. trzy pierwsze segmenty kadłuba, czy elementy osłony kabiny, jednak tragedii nie ma). Model zawiera także błędy merytoryczne, te które udało mi się zauważyć to: jednakowej długości skrzydła (lewe powinno być dłuższe), niewłaściwy kształt garbu za kabiną pilota (między krawędzią osłony, a garbem powinna być szpara umożliwiająca pilotowi obserwację do tyłu – próbowałem ten błąd poprawić), golenie podwozia głównego są za długie o ok. 7-8 mm (błąd ten zauważyłem dopiero po solidnym wklejeniu goleni do skrzydeł i poprawiałem na żywym organizmie). Przy klejeniu także popełniłem kilka błędów, najpoważniejsze to: plamy od nieostrożnego użycia CA, kolektory wydechowe i filtr powietrza, do których się słabo przyłożyłem i przegapienie tych nieszczęsnych goleni.
Po lakierowaniu końcowym (matt Craft-a) na łopatach śmigła (trochę) i w jednej z rynienek (trochę więcej) wylazł biały osad. Powtórne psiknięcie śmigła zaowocowało „wycofaniem się” osadu ze śmigieł, rynienki pomalowałem czarnym Humbrolem.
Podsumowując: model kleił mi się bardzo dobrze, dawno już nie miałem takiego ciśnienia na klejenie i takiej radochy jak przy tym Macchi, a mankamenty o których pisałem powyżej to nic innego jak urok starych, ręcznie projektowanych wycinanek!

--
[%sig%]
Pozdrawiam!
Tuco
22-01-13 15:08
Odp: [G] Włszczyzna, czyli Macchi MC.202 "Folgore" z Design'u
kubeksus
Na forum
Od 2011
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 7
Galerie - 1
Posty - 717
Zgadzam się ze ZbiG'iem. My modelarze budujemy tylko modele a nie repliki. A model i wykonanie jest super;) Czysta robota. Tylko podziwiać.
Pozdrawiam,

Kuba
---------------------------------------------
Flota japońska:
Na morzu
MATSU | NAGATSUKI | KIJI | ISUZU | SBT | OTSU GATA | KAMIKAWA MARU

W stoczni
SHIRYIA | ZUIHO | SHINSHU MARU
22-01-13 15:47
marek1

Na forum
Od 2009
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 13
Galerie - 8
Posty - 5 065
Projekt 50 Lat MM
Witam,ładny ciapuś,pozdrawiam Marek
22-01-13 16:06
szymon
Na forum
Od 2013
Posty - 14
Model ładny czysto wykonany , ale mam pytanie, na pierwszym zdjęciu za kabiną , między kabiną i zagłówkiem to taka szpara była oryginalnie ? to włochom musiało wiać ;) nie no ale poważnie mówię:)
"W piekle wcale nie jest najgorzej" AC DC
22-01-13 17:23
Odp: [G] Włoszczyzna, czyli Macchi MC.202
OSTOJA

Na forum
Od 2008
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11
Posty - 8 456
Projekt 50 Lat MM
Nic, tylko pogratulować!
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.
22-01-13 18:59
Borowy

Na forum
Od 2010
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3
Posty - 5 438
Projekt 50 Lat MM
22-01-13 21:25
Majkel 91

Na forum
Od 2012
Relacje z galerią - 4
Galerie - 31
Posty - 425
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Bardzo przyjemny model z ciekawym kamuflażem.
Pozdrawiam! Michał
24-01-13 11:53
Tuco

Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 1
Galerie - 4
Posty - 374
Bardzo dziękuję za tak miłe komentarze.
Szymon, włoskie samoloty tak miały, nie tylko ten Macchi. Szczeliny ułatwiały pilotowi obserwację w tył, a że im wiało – ciepło się ubierali ;-)
[airandspace.si.edu]
[avionswwii.free.fr]
[www.youtube.com]
Pozdrawiam!
Tuco
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować