Zaloguj się |Zarejestruj się
19-05-12 15:08
[Galeria] Santos-Dumont Demoiselle 1:33
Stealth

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 24
Posty - 1 407
Projekt 50 Lat MM
Model pionierskiego samolotu projektu brazyilijskiego konstruktora Alberto Santos-Dumonta (1873-1932), pochodzący z 1908 r.

Model darmowy, dostępny tutaj:
[www.papelmod.com.br]

Zaprojektowany bezbłędnie, trochę czasu zajęło mi jedynie ustalenie prawidłowego przebiegu linek sterowania. Oryginalny model w 1:25, ja swój przeskalowałem do 1:33.

19-05-12 15:26
Odp: [Galeria] Santos-Dumont Demoiselle 1:33
OSTOJA

Na forum
Od 2008
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11
Posty - 8 456
Projekt 50 Lat MM
Piękny oldtimer. Wg mnie trochę zbyt grube pręty w kratownicy.
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.
19-05-12 16:57
Stealth

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 24
Posty - 1 407
Projekt 50 Lat MM
OSTOJA, masz zupełną rację, elementy kratownicy są za grube, ale tak ten model został zaprojektowany - choć i tak je nieco zwężałem. Jednocześnie, weź pod uwagę że zdjęcie które zamieściłeś przedstawia współczesną replikę, zbudowaną z innych materiałów. Ja znalazłem zdjęcia Demoiselle "z epoki", niestety niezbyt wyraźne, na których egzemplarze miały o wiele masywniejsze elementy (chociaż oczywiście nie aż tak). Spójrz np. tutaj:
[www.samolotypolskie.pl]
albo tutaj:
[invention.psychology.msstate.edu]

--

Post zmieniony (19-05-12 16:57)
19-05-12 22:11
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 078
W Rupieciarni - 1
Panowie obaj macie rację i jednocześnie nie ;-)

Już tłumaczę:
Po pierwsze primo, w "oryginale" model był w skali 1:24 i przeskalowany do 1:33, ale technologia wykonania została przecież dalej dla 1:24 w brew pozorom.
Drugie sekundo, to jeżeli dobrze prześledziłem historie samolotu, to pod jedną nazwą występowało co najmniej kilka egzemplarzy w jednym czasie, które mogły się różnić szczegółami.

Od i cała tajemnica :-)

Tak więc niema się czym stresować tylko podziwiać gotowy model :-)

Tak na marginesie ubiegłeś mnie Stealth z budową. Ja odłożyłem go sobie na później żeby zrobić go w ful wypasie ;-)
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
19-05-12 23:31
Stealth

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 24
Posty - 1 407
Projekt 50 Lat MM
Chopin, powiem więcej: sam Santos-Sumont cały czas udoskonalał projekt, wersji Demoiselle jego autorstwa było co najmniej kilka, jeżeli nie kilkanaście. Ponadto, konstruktor nie zastrzegał praw do projektu, podobno jeżeli ktoś go prosił o projekt, po prostu mu go dawał. W sieci krążą nawet fotki Demoiselle zbudowanego w tym czasie w Rosji. Osobiście nie znalazłem chyba dwóch zdjęć, które przedstawiałyby identyczne egzemplarze.
20-05-12 11:00
OSTOJA

Na forum
Od 2008
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11
Posty - 8 456
Projekt 50 Lat MM
Stealth napisał:
"...znalazłem zdjęcia Demoiselle "z epoki", niestety niezbyt wyraźne, na których egzemplarze miały o wiele masywniejsze elementy (chociaż oczywiście nie aż tak)."

Tak jak to widać na tym zdjęciu to trochę "nie bardzo" z grubościami prętów w kratownicy ale za to kółka szprychowe majstersztyk - mógłbyś opisać ich wykonanie "po drobnostiam". :-)
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować