Zaloguj się |Zarejestruj się
10-02-25 17:43
Odp: [R]The Czołżek... Czyli: Jak wykuwała się stal...
Jaroslav
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10
Posty - 1 803
W Rupieciarni - 1
Chłopaki, mam dylemat....
Jako, że kleję nieimpregnowany papier bcg-iem to wypadalo by go jakoś zagruntować przed malowaniem....próbował ktoś z Was natrysku rozcieńczonym caponem? Bo taka opcja mi chodzi po głowie: Delikatnie psiknąć caponem, na to jakiś kontrast do przeszlifowania włosków itp... i na to dopiero ewentualny podkład i malowanie.....Jak Wy byście to rozegrali?
Bardzo mnie ciekawią Wasze rozwiązania bo sam jestem cieniasem w tych kwestiach....
GG 6801515
10-02-25 19:19
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 037
Projekt 50 Lat MM
Ja używam lakieru Model Master i pędzelek. Humbrol słabo wysychał i nie byłem z niego zadowolony..
W budowie: Halny
10-02-25 20:00
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 090
W Rupieciarni - 1
Jaroslav łap Mario9, bo na dzień dzisiejszy, to jedyna przychodząca mi do głowy osoba caponująca modele do malowania. On tę technikę opanował chyba już do perfekcji.
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
10-02-25 20:29
Piotr D.
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 29
Posty - 1 911
W Rupieciarni - 6
Projekt 50 Lat MM
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Z malowaniem nie mam jakiegoś super doświadczenia, zawsze postępowałem dokładnie tak jak z modelami klejonymi w standardzie. Po prostu kapon lub lakier nitro do drewna nakładany pędzlem, raczej dwie warstwy bo jedną karton od razu wypija i nie zostaje po niej ślad. Jeśli lakier był nowy to bez rozcieńczania, jeśli otwarty był już wcześniej i trochę u mnie odstał, to rozcieńczałem na oko, żeby nie był za gęsty.
pozdrawiam
Piotr
10-02-25 21:07
Jarosław, ja w moim tygrysie oraz w marku, wszystkie elementy, które miałem malować, pomalowałem podkładem z rozcieńczonego humbrola.
Jest to patent, który otrzymałem od Przemka W. Humbrola rozcieńczamy do konsystencji mleka i takim roztoworem malujemy. Dzięki tej konsystencji karton pije cały roztwór i go mega usztywnia.
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie: Szkuta Wiślana
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad
10-02-25 21:44
Jaroslav
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10
Posty - 1 803
W Rupieciarni - 1
Piterku, tych Modelmasterów to bym musiał cały karton kupić na 16 modeli więc odpada bo ja z założenia skąpy jestem ;P
Rafał, prześledzę Mariusza relacje, może co znajdę ciekawego ;) Dzięki za trop.
Pioter, właśnie na tym mi zależy by papier wszystko wypił👍
Wojtek, tym mlekiem to jak widzę malowałeś po przyklejeniu już wszystkiego? Czy przed malowaniem przecierałeś jeszcze sterczące włoski i kurz?
GG 6801515
10-02-25 22:02
Tak, mlekiem było malowane po przyklejeniu wszystkiego. Włosków nie miałem. Używałem papieru canson 190g/m2.
Pozdrawiam
Wojtek

Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad
11-02-25 09:17
radett

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 8
Galerie - 3
Posty - 298
To czy impregnować przed wycięciem elementów czy dopiero po sklejeniu to odwieczny dylemat i każdy ma jakieś swoje wypracowane rozwiązania i przyzwyczajenia. Impregnacja caponem w stopniu gdy całość tej substancji wsiąka wgłąb papieru jest chyba najodpowiedniejsza.bo nakłądanie następnych warstw, które już nie wsiąkają a pozostają na powierzchni grozi zdeformowaniem elementu. Capon jak i każda farba nitro ma spory skurcz a to powoduje naprężenia i wyginanie powierzchni. Tak samo dzieje się w przypadku farb nitrocelulozowych (które akurat doskonale sprawdzają się na modelach plastikowych). Do kartonu najlepsze są farby akrylowe które nie mają tak mocnego skurczu i przy okazji są bardziej elastyczne niż kruche nitrocelulozki. Nasączanie farbą (jakąkolwiek) czy caponem przed wycięciem elementów i sklejaniem pozawala na przeszlifowanie powierzchni i jej wygładzenie ale uniemożliwia natomiast zastosowanie kleju BCG którego istota opiera się na wsiąkaniu w papier. Ja w swojej pracy początkowo czasami nasączałem arkusz taką delikatną mgiełką - lakierem przezroczystym (akryl) w sprayu duplicolor ale trzeba bardzo uważać aby nie napsikać za dużo w jednym miejscu bo wówczas będzie szkło i ciężko będzie sklejać. Ostatecznie wolę jednak lakierować po sklejeniu bo dodatkowo to wzmacnia połączone elementy. W praktyce niektóre elementy impregnuję przed wycięciem ale większość już po sklejeniu. Generalnie im mniej papier nasączony przed sklejaniem tym lepiej jest spajany klejami wodnymi (BCG czy wikol - których używam najczęściej).
Prawdziwy krytyk cnoty się nie boi... :D
[paprykarzmodelarski.szczecin.pl]
forum modelarskie II RP : [forum.asg.koszalin.pl]
11-02-25 15:09
Radett, co do caponu i BCG to nie do końca. Caponuje arkusze od strony zadrukowanej i kleje tylko BCG, wszystko ładnie łapie;)

Post zmieniony (11-02-25 15:27)
Pozdrawiam
Wojtek

11-02-25 15:18
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 037
Projekt 50 Lat MM
Moim zdaniem wszystko zależy od ilości użytego caponu. Ja kleję Halnego i BCG i wikolem, a arkusze zabezpieczałem jednostronnie caponem.
W budowie: Halny
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować