Zaloguj się |Zarejestruj się
17-06-25 22:02
Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 981
Projekt 50 Lat MM
Waldek K zaskoczyłeś mnie, że taki wydźwięk może mieć ta moja pisanina. Nie wiem z czego to wynika, przejrzę ją sobie na spokojnie tak z boku może domyślę się co powinienem zmienić.
W żadnym razie nie czuje "bólu tworzenia" w sensie samoumartwiania się na modelem. Owszem walczę z własnymi ograniczeniami, ze straconą dekada, która przeszła mi koło nosa i nawet się nie spostrzegłem kiedy.
Sam model bardzo mnie cieszy, zaczynałem go wiele lat wstecz jak wprawkę, mały szybko pójdzie ale jak widać nie opuszczają mnie "odpał" co by tu zrobić inaczej, więcej. Jeśli jestem krytyczny to raczej tylko dla samego siebie, że nie potrafię lepiej bardziej doskonale. Nawet jak mi się zdarzy pomarudzić na projekt to nie czynię tego złośliwe pod adresem autora, od taki sposób na odreagowanie własnych ograniczeń.

Bardzo się cieszę, że moja relacja Cię zaciekawiła, jak widzisz pewne zmiany jakie wnoszę nie zawsze się trzymają skali ale dla mnie czynią ten model bardziej plastycznym i ładniejszym, przestałem go traktować jako co na szybko i staram się podołać wyzwaniu. mam nadzieje że z sukcesem.

PS. Z tym moim stylem pewnie coś jest na rzeczy bo Prezes na QWAK mówi do mnie maruda :-D
W budowie: Halny
18-06-25 09:58
Waldek K
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Posty - 2 023
Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem. Ciągnij dalej, jak do tej pory, bo świetnie Ci wychodzi.
Amerykanie mawiają, że "człowiek powinien znać swoje ograniczenia", co ja rozumiem tak, że robimy, jak i co umiemy najlepiej i to musi wystarczyć. Lubię jeszcze jedno ich powiedzenie, że coś jest "wystarczająco dobre" 😉
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)
18-06-25 10:05
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 981
Projekt 50 Lat MM
Nie uraziłeś w żaden sposób, dałeś do myślenia, może więcej osób tak mnie odbiera, muszę spróbować może mniej wylewnie się rozpisywać..
18-06-25 18:53
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 981
Projekt 50 Lat MM
Relacja
No i efekt w sumie lepszy niż się spodziewałem. Kolor ciemny szary tak jak zasugerował mi kolega Tuco.

CDN...

Post zmieniony (18-06-25 18:55)
18-06-25 20:01
Waldek K
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Posty - 2 023
Miodzio.
Pisz, jak Ci pasuje. Mną się nie przejmuj.
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)
19-06-25 17:20
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 126
wyszło idealnie
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
19-06-25 17:45
jhradca

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 5
Posty - 1 391
"Brezencik" wyszedł znakomicie . Co do relacji to ja z ciekawością i przyjemnością oglądam Twoje zmagania a " wylewność" przemyśleń mi nie przeszkadza.
19-06-25 20:50
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 800
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Brezent wyszedł super! Jedna tylko uwaga - nie rób zdjęć makro - one strasznie wyolbrzymiają. Na tym zdjęciu wygląda to jak kloc plasteliny... ;-)
19-06-25 21:48
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 298
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
Bardzo ładnie, choć osobiście jestem przeciwnikiem brezentów na kołowrotach i wszelkiej maści elementach użytkowych.
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
21-06-25 22:19
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 981
Projekt 50 Lat MM
Relacja
Można powiedzieć, że założony plan został osiągnięty czyli rufa w komplecie.
Zostaje postawić tam jeszcze Boforsa, i zawiesić łańcuszkowe relingi w widocznych przerwach (czekam aż mi przyślą z reklamacji nowe cążki Knipex).

Na pontonach się trochę rozminął druk, bo robiłem je inaczej i trochę tego nie dopatrzyłem, ze względu na kolejność wykonywania, ale w całości po waloryzacji chyba się to nawet nie rzuca w oczy. Paski na zdjęciach robią wrażenie ogromnych, na oko wydawały mi się być ok.

Zaglądam czasem na plany wyrysowane przez Waldemara ale czasem jakoś nie zauważam opisów gdzie jak wół napisane stoi że to bęben na cumy.
Może i dobrze wyszło bo spróbowałem zrobić coś takiego ale jak na zdjęciu. Przy okazji jednak dopatrzyłem się podstaw pod tratwy, które jak się przyjrzeć to są na rysunku zbiorczym modelu w wycinance.

CDN...
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować