Zaloguj się |Zarejestruj się
02-01-11 14:14
[R] Cesarewicz 1:200
pol
Na forum
Od 2009
Galerie - 8
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Witam.
Trochę utknąłem z żaglowcem więc zanim do niego wrócę to coś innego.
Okręt liniowy Cesarewicz stan na rok 1905, skala 1/200. Model robię na podstawie
wycinanki wydawnictwa Bumażnoje Modelirowanie nr. 43 "Grażdanin".

Grażdanin to przemianowany w 1917 r ex Cesarewicz. Okręty różnią się pomostami bojowymi , dźwigami na śródokręciu, uzbrojeniem średniego kailobru i jeszcze kilkoma drobiazgami. Do pomocy mam plany Cesarewicza stan na 1905r w skali 1/100 (ze strony Nawarina)
.

Okręt będzie z białymi burtami i żółtymi kominami, ze śladami eksploatacji. Chciałem oddać na poszyciu dennym podział blach. Nie do końca jestem zadowolony ale już tak zostanie. Stan okrętu na dzień dzisiejszy:

Trwaja prace nad przednim pomostem bojowym z masztem i kominem.
Pozdrawiam i do następnego razu.

--
[%sig%]
pol / godlewskipawel@wp.pl
ukończone: TK-3 WAK, PzKpfw I Aufs.F WAK, Admirał Uszakow Pro Model,Krupp-Protze Modelik, AB 41 Autoblinda WAK, Pietropawłowsk Modelik, DODGE WC54 WAK, R-27 CYKLON PRO-MODEL,Panhard ,Oldenburg Pro-Model,Staghound Modelik, Wz 34 KK, Kfz 69 Modelik, FAI Modelik, GM C15TA WAK, T-20 WAK, MCV 80 Modelik, M16 MGMC WAK, Tatra 813 Kolos, T-37 Answer, Dragon Wagon GPM,
na warsztacie: Willys MB jepp WAK
w poczekalni:
02-01-11 15:08
Odp: [R] Cesarewicz 1:200
Jasiek
Na forum
Od 2009
Galerie - 3
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 9
Czemu utknąłeś z żaglowcem? Tak dobrze Ci szło.
Pozdrawiam!
02-01-11 15:27
OSTOJA

Na forum
Od 2008
Galerie - 11
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Projekt 50 Lat MM
Odpoczynek od żaglowca się należy, wiem to z własnego doświadczenia, byle nie pokrył się za grubo kurzem bo trudno potem będzie odkurzyć a i druk wyblaknie.

--

Post zmieniony (03-01-11 16:46)
02-01-11 21:13
pol
Na forum
Od 2009
Galerie - 8
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Żaglowiec zabezpieczony przed kurzem stoi i dojrzewa abym ja dojrzał do olinowania. Reszta jest praktycznie gotowa. Ale spoko wrócę do niego na pewno. Na razie trzy razy rozpoczynałem olinowanie stałe i trzy razy je zrywałem, więc muszę odreagować.
Pozdrawiam pol.
ukończone: TK-3 WAK, PzKpfw I Aufs.F WAK, Admirał Uszakow Pro Model,Krupp-Protze Modelik, AB 41 Autoblinda WAK, Pietropawłowsk Modelik, DODGE WC54 WAK, R-27 CYKLON PRO-MODEL,Panhard ,Oldenburg Pro-Model,Staghound Modelik, Wz 34 KK, Kfz 69 Modelik, FAI Modelik, GM C15TA WAK, T-20 WAK, MCV 80 Modelik, M16 MGMC WAK, Tatra 813 Kolos, T-37 Answer, Dragon Wagon GPM,
w poczekalni:
02-01-11 21:41
Jasiek
Na forum
Od 2009
Galerie - 3
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 9
Trzymam kciuki za obydwa projekty!
Pozdrawiam!
03-01-11 12:55
Korsarz

Na forum
Od 2003
Galerie - 6
Relacje w toku - 9
Projekt 50 Lat MM
Szkoda, że nia ma żadnych zdjęć zanim model pomalowałeś. Jak sie sklejał kadłub, były jakieś problemy?
Nie jestem przesądny, bo to przynosi pecha.
03-01-11 15:40
pol
Na forum
Od 2009
Galerie - 8
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Korsarz.- jeżeli chodzi o kadłub to były drobne niedokładności w spasowaniu poszycia. Zabrakło 2-3mm poszycia w stosunku do długości pokładu, trzeba było sztukować.
Fatalna jest instrukcja i opis budowy. Do większość rzeczy trzeba dochodzić samodzielnie .
W kadłubie pod poszyciem zastosowałem tekturowe poprzeczki wzmacniające między wręgami. Po wyszlifowaniu położyłem poszycie właściwe a na to imitację blach. Blachy to kalka techniczna przyklejona na taśmę dwustronną. Dwie warstwy lakieru z puszki i dwa razy farba akrylowa pędzelkiem.Burty spasowane są nieźle w dwóch miejscach miałem drobny problem ale ostatecznie zostało to zamaskowane. Natomiast jeżeli chodzi o sklejanie nadbudówek na burtach nad pokładem głównym to czarna magia. Elementy wyrysowane na pokładzie nie pokrywają się z elementami z wycinanki i takie tam różne kwiatki. Brak w instrukcji schematu elementów burtowych a nie jest to prosta konstrukcja.
Na razie tyle moich uwag.
Pozdrawiam pol.
w poczekalni:
03-01-11 18:53
waldi
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Nareszcie się ktoś wzioł za ten okręt. Myślałem czy ja go nie wezmę na warsztat własnie w stanie z tego okresy ale teraz mam na warsztacie biały okret więc odpuściłem białego Cezariewicza na żecz czarnego okrętu.
Ja maruda mam kilka uwag krytycznych.
Na tym forum wielu czepia sie o tło na fotkach i wszysczy białe robia. I fajnie, ale nie przy białym okrecie.
Druga sprawa to że wysłałeś dowudce i pewnie połowe oficerów na jakies 20 lat na leczenie klimatyczne w syberyjskiej tajdze. Tak zapuszczony okret i to nowy pancernik który reprezentował kraj i majestat Cara. Osobiście to bardzo mi sie to nie podoba.
Trzecie sprawa to masz racje poszycie dna. Tez nie był bym zadowolony. I co mnie zdziwiło, bo piszesz że masz plany z Navarina to układ blach na modelu wydaje mi sie całkiem inny niż w planach.
I poklad jakiś dziwny mi sie wydaje. kolorem to on balsę a nie teak przypomina. I jakiś taki mdły zbyt jednolity jak dla mnie.
Natomiast fajnie wygladaja iluminatory i winda do obsługi dzwigów bramowych. Co prawda jakies zbliżenie by się zdało.
No i dawaj dalej z budową bo bardzo jestem ciekaw efektu końcowego bo to naprawde fajny temat i myślę że gotowy bedzie fajnie wygladał.
Powodzenia

--

Post zmieniony (04-01-11 15:06)
03-01-11 19:26
pol
Na forum
Od 2009
Galerie - 8
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Waldi dzięki za komentarz. Jeżeli chodzi o podział blach na części podwodnej to w planach nawarina ich nie ma, więc potrosze to wolna amerykanka, takie przećwiczenie nowego wariantu. Co do brudzenia okrętu, to zobaczymy na koniec klejenia jak się będzie prezentował w całości bo teraz faktycznie miejscami wygląda na mocno zabrudzony. Generalnie to farba akrylowa i można to w każdej chwili skorygować. Ale cóż długi rejs, słabej jakości węgiel i niedoświadczeni palacze i cały pył osiada na okręcie.
Pokład to faktycznie balsa, zastanawiałem się czy nie pobejcować ale pozostawiłem jasne. Może na zdjęciach wygląda jaśniej bo w realu jest przybrudzony pastelami i nie ma wrażenia jasnej jednolitej plamy.
Dzięki za uwagi i pisz śmiało.Niedługo aktualizacja.
Pozdrawiam pol
w poczekalni:
04-01-11 09:07
Cześć.
Jeśli pozwolisz, to ja się trochę pomundruję na temat malowania.
Pewnie wiesz, że biały to najtrudniejszy kolor. Biała farba nie kryje, prześwituje, itd. Więc - jak się przekonałam - białym zawsze trzeba malować
a) BARDZO cienką warstwą,
b) kilka razy,
c) rzadką farbą
Biały akryl dodatkowo daje - jak u Ciebie - brzydką, grubą, glusiowatą warstwę.
Jeśli możesz sczyścić farbę z "Cesarewicza", byłoby bardzo fajnie. Jeśli nie, zdejmij papierem ściernym chociaż największe zgrubienia. Jeśli czujesz sie na siłach, możesz zagłębienia i załamania bardzo delikatnie wycieniować; jeśli nie - zostaw burty całe białe.
I chyba faktycznie nie brudź tego okrętu za bardzo. Powinien być czyściutki i śliczny, nie zuzyty i zardzewiały.
Nie jestem modelarzem redukcyjnym. Nie jestem też człowiekiem poważnym. Jestem hobbitem.
My name is Hamster. The Mad Hamster!
Blog Dzikiego Chomika
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować