Zaloguj się |Zarejestruj się
14-12-25 21:45
Re: [Relacja] Pancernik IJN Fuso 1/200 - Haliński
piotr d
Na forum
Od 2004
Posty - 128
Niestety, wiem że były, ale nie wiem w jakich barwach.
14-12-25 21:47
wieslaw_

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 2
Galerie - 1
Posty - 412
OK dzięki za info.
15-12-25 11:29
wieslaw_

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 2
Galerie - 1
Posty - 412
Hej,

Wrzuciłem też temat na FB na fora związane z japońską marynarką i dostałem kilka odpowiedzi. Sprawa nieco się wyklarowała i zrobię tu małe podsumowanie dla potomnych, może komuś się przyda.
Poniżej podrzucam tłumaczenie z japońskiej strony dotyczącej tego zagadnienia (miejcie na uwadze, że to z ChataGPT):

"Nie tylko na okrętach wojennych, ale także na statkach cywilnych, flagi sygnałowe wciągane na maszt mają znaczenie nawet wtedy, gdy są używane pojedynczo, a łączenie flag w zestawy nadaje im różne znaczenia.
Podnoszenie i opuszczanie tych flag, przekazywanie sygnałów chorągiewkami ręcznymi, sygnałów świetlnych oraz sterowanie statkiem to zadania działu nawigacyjnego. Jeśli rozumie się znaczenie flag, można odczytać, jakie manewry wykonuje okręt, na którym się przebywa.
Z rei masztu zwisa wiele lin służących do wciągania flag sygnałowych. Jednak na najbardziej zewnętrznej części masztu znajduje się czerwony, siatkowy znak prędkości. Jest on używany podczas żeglugi w szyku lub podczas tankowania na morzu, aby przekazać innemu okrętowi własną prędkość albo poinformować o zmianach obrotów śruby przy zadanej prędkości.
W tym celu stosuje się małe flagi sygnałowe: czerwoną i czarną flagę P oraz czarną flagę R (nazywane znakami czerwono-czarnymi). Za ich pomocą informuje się maszynownię o zmianach prędkości obrotowej głównego silnika (czyli śruby), np. +15 obrotów lub –10 obrotów, dostosowując w ten sposób prędkość do okrętu prowadzącego podczas żeglugi w formacji."

Źródło=>

Poniżej też kilka obrazków i zdjęć:

02-05-26 21:42
wieslaw_

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 2
Galerie - 1
Posty - 412
To samo miejsce inny czas. Zostały już tylko łodzie, samoloty, mam też załogę którą chcę rozmieścić na pokładzie no i oczywiście jakaś podstawka i gablota.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 02-05-26 21:43.
02-05-26 23:25
bigjack4
Na forum
Od ???
Posty - 20
Piękny! Znakomite dzieło,zazdroszczę umiejętności.Pozdrawiam
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować